Lažna naslovnica Forbesa ponovo kruži društvenim mrežama

Naslovnica popularnog Forbes magazina na kojoj se navodi da je “Jugoslavija među najbogatijim državama Evrope” nije autentična, ali se kao takva ponovo dijeli na društvenim mrežama.

Foto: Freepik

Na Faceboook stranici Nostalgija 19. jula objavljena je navodna naslovnica popularnog Forbes magazina, uz tvrdnju da se radi o izdanju iz 1976. godine:

Na naslovnici je na engleskom jeziku napisano:

Barijera probijena: Napredak u ekonomiji i društvu
Jugoslavija među najbogatijim zemljama u Europi

Do vremena pisanja ove analize objava na stranici Nostalgija imala je 414 podjela i više od 2.000 reakcija.

Najranija objava ove fotografije na Facebooku koju smo pronašli datira od 2.12.2015. godine. Objavljena je na Facebook stranici 25. maj - Dan mladosti, gdje je zabilježila 878 podjela i 885 reakcija, također uz tvrdnju da je u pitanju naslovnica iz 1976. godine.

1976. godine, kad je bio Tito još s nama.

Najpopularnija objava ove fotografije je iz 2016. godine, kada je postavljena na Facebook stranici Anonymous Srbija, gdje je imala više od 5.200 reakcija i 3.200 podjela.

Od tada se iz godine u godinu dijeli na društvenim mrežama s tvrdnjom da je u pitanju naslovnica iz 1976. godine.

 

Šta su činjenice?

Forbes magazin osnovan je 1917. godine i do danas važi za jedan od najutjecajnijih magazina u sektoru biznisa, kako navodi Enciklopedija Britannica. Najpoznatiji je po svojim listama, kao što su liste najutjecajnijih ljudi na svijetu, najplaćenijih poznatih osoba, milijardera i slično. 

S obzirom na to da se radi o prominentnom mediju koji postoji već decenijama, fotografija naslovne stranice na kojoj se spominje Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija razumljivo je privukla pažnju.

Na web stranici Flickr ovu fotografiju objavio je autor Filip Filković 21.12.2012. godine. Ovo je ujedno i fotografija naslovnice najbolje kvalitete. U opisu stoji da se radi o naslovnici Forbesa iz 1996. godine, što se i vidi kada se naslovnica približi.

Redakciji Forbesa poslali smo upit da li se radi o autentičnoj naslovnici. Odgovorili su nam da to nije slučaj.

Dodatno smo ovo provjerili i ovo nije prava naslovnica Forbesa. Nije bilo izdanja 19. februara 1996. godine (datumi izdanja tog mjeseca bili su 12. i 26. februar).

Osim što su naveli da ova naslovnica nije postojala, iz Forbesa su nam poslali i fotografiju naslovnice koja je poslužila za montažu.

Pronašli smo naslovnicu koja je korištena za izradu ove. Ona je objavljena 19. februara 1990. godine (neko je promijenio godinu iz 1990. u 1996). 

Na ovoj naslovnici napisano je “Revolucionarni prijedlog sovjetskog ekonomiste: Rusija treba napustiti Sovjetski Savez”.

Portal Nedjeljnik je u rubrici “Mythbuster” također pisao o navodnoj naslovnici Forbesa u članku od 1.6.2016. godine. Kako autorica teksta Jovana Radovanović zaključuje, naslov na engleskom jeziku ima gramatičku grešku koja teško da bi se desila takvom jednom magazinu:

Naime na naslovnoj piše "Yugoslavia among the richest nations in THE Europe", što je nepravilno i takve greške na naslovnim stranama jednog ozbiljnog magazina se ne praštaju. Da je Forbs zaista pisao o uspešnoj ekonomiji Jugoslavije naslov bi bio: "Yugoslavia among the richest nations in Europe". Bez člana "the".

Shodno činjenicama, objava montirane naslovnice Forbesa na Facebook stranici 25. maj - Dan mladosti dobija ocjenu lažna vijest. Druge objave ove fotografije, bez objašnjenja da se radi o montaži, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 28. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me