Raskrinkavanje.ba

Lažna objava: ne poklanja se lijek “Betaferon”

Nije istinita informacija koja govori o tome da se poklanja lijek Betaferon za oboljele od multiple skleroze.

Na društvenim mrežama, tačnije na Facebooku, posljednjih nekoliko dana kruži lažna objava koja datira još iz 2011. godine. Naime, mnoge stranice i privatni profili objavili su status sljedećeg sadržaja:

POKLANJA se lek BETAFERON za obolele OD MULTIPLE SKLEROZE, koji je inace jako skup (preko 500 eura), radi isteka roka u 11 mesecu ove godine. Ako znate nekoga kome bi ovaj lek zatrebao, javite se na broj 066 390 264. Molim vas da kopirate ovo i stavite na status barem sat vremena.

Naime informacija o navodnom poklanjanju lijeka Betaferom je lažna. Ista informacija, odnosno ista objava na društvenim mrežama, objavljivana je i tokom 2011. godine.

Na Twitter nalogu “MS platforma Srbije” objavljeno je upozorenje koje govori o tome da je objava lažna:

Upisivanjem navedenog broja telefona u aplikaciju Viber, dobili smo informaciju da broj pripada Mladenki Becanovic. Također, na internetu smo pronašli i objave u kojima se navodi da su korisnici kontaktirali navedeni broj telefona, gdje su dobili informaciju da je objava lažna. 

ž

Obzirom da nije moguće utvrditi ko je prvi objavio navedenu informaciju, sve objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 09.08.2019

Facebook profili i stranice: Bosno - biseru naš: POKLANJA se lijek

POKLANJA se lijek BETAFERON

  • Prenošenje lažnih vijesti