Raskrinkavanje.ba

Lažna potvrda o (ne)isplaćivanju penzija

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Nekoliko portala prenijelo je članak sa portala “Nezavisne” i pritom izmislilo izjavu premijera Federacije u naslovu.

Anonimni portali “BH dijaspora” i “Saznajemo” objavili su članak sa naslovom koji nagovještava konačan odgovor na pitanje da li će u februaru biti isplaćene penzije.

Fadil Novalić potvrdio: Plata nema, a ni penzija i invalidnina

Članak donosi razgovor sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem, a oba navedena portala razgovor predstavljaju kao autorsko djelo, obzirom da ni u jednom članku nije naveden izvor. Međutim pretraga dijelova teksta nam je otkrila da je razgovor zapravo odradila redakcija portala “Nezavisne”. Pogledajmo kakav naslov su odabrale “Nezavisne”, ali neki drugi portali:

Fadil Novalić za "Nezavisne": Vladi vezane ruke za penzije i plate (Nezavisne)

U FEBRUARU NEIZVJESNA ISPLATA PLATA, PENZIJA I INVALIDNINA (Srna)

Novalić: Neizvjesna isplata penzija i invalidnina (N1)

Zbog krize sa Domom naroda neizvjesna isplata penzija i invalidnina (Vijesti.ba)

A Novalić je za “Nezavisne” rekao upravo da je isplata neizvjesna i da ovisi od usvajanja budžeta te na kraju naveo kako se nada da će budžet ipak biti usvojen:

Ne bude li budžet Federacije BiH za 2019. godinu usvojen, neće biti moguće isplatiti niti jednu obavezu koja se finansira iz budžeta, a to znači da već u februaru neće biti plata, dodataka, invalidnina. (...)
Dakle, sve dok se ne sazove stari ili konstituira novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz budžeta, koji je prošao samo pola procedure, odnosno Predstavnički dom.(...)
Ja se ipak nadam da do toga neće doći i da će sjednica starog saziva biti sazvana u roku.

Obzirom da Novalić ništa nije “potvrdio”, članak na portalu “BH dijaspora” ocjenjujemo kao lažnu vijest i kao klikbejt, a članak portala “Saznajemo” kao prenošenje lažne vijesti i klikbejt.

Portal “Fokus” je prvobitno svoj članak naslovio "Novalić: Plata nema, a ni penzija i invalidnina". Nakon što smo kontaktirali redakciju ovog portala, naslov je uređen i on sada glasi “Novalić: Ako ne bude usvojen budžet FBiH neće biti biti plata, dodataka i invalidnina”, zbog čega ovaj članak dobija ocjenu demantirano.

Članak na portalu “Nezavisnih” je objavljen 29. januara u jutarnjim satima. Sa druge strane, nekoliko sati kasnije stigla je izjava iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje koja govori da će penzije ipak biti isplaćene.

Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić naime potpisao je nalog za isplatu januarskih penzija, što je objavio portal “Klix”.

"Istina, taj finansijski plan nije pravosnažan dok ga ne potvrde oba doma, ali potvrdit će ga. Mi smo u obavezi prema Zakonu o PIO-u da isplatimo penzije. Zakon o budžetima je također obaveza, ali smo u ovoj situaciji zaključili da je pravno ispravno da se penzije isplate", kazao je Krnjić za Klix.ba.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Demantirano 29.01.2019

Fokus: Novalić: Plata nema, a ni penzija i invalidnina

Govoreći o tome šta FBiH očekuje ukoliko nakon 31. januara ne bude usvojen budžet, Novalić je naglasio da će posljedice, kao uvijek kad je riječ o pol...

  • Demantirano
Klikbejt 29.01.2019

BH dijaspora: Fadil Novalić potvrdio: Plata nema, a ni penzija i invalidnina

Govoreći o tome šta FBiH očekuje ukoliko nakon 31. januara ne bude usvojen budžet, Novalić je naglasio da će posljedice, kao uvijek kad je riječ o pol...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 29.01.2019

Saznajemo.net: Fadil Novalić potvrdio: Plata nema, a ni penzija i invalidnina

Govoreći o tome šta FBiH očekuje ukoliko nakon 31. januara ne bude usvojen budžet, Novalić je naglasio da će posljedice, kao uvijek kad je riječ o pol...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti