Raskrinkavanje.ba

Lažna stranica trgovačkog lanca “Bingo”

Lažnu Facebook stranicu nije teško napraviti, niti su lažni profili i stranice rijetkost. Tako se ispostavilo i da stranica “Bingooo” nema nikakve veze sa bh. trgovačkim lancem.

Na osnovu prijave čitatelja, provjerili smo da li je nagradna igra koja je pokrenuta putem Facebook stranice “Bingooo” tačna. 

Ova Facebook stranica je napravljena 19.6.2018. godine i već ima više od 8000 lajkova i to zahvaljujući plaćenom oglasu. U oglasu se obećava 40 poklon vaučera za kupovinu u trgovačkom lancu “Bingo” u zamjenu za lajk i dijeljenje objave.

Kontaktirali smo Bingo preko njihove zvanične Facebook stranice sa upitom da li je riječ o nekom njihovom projektu. Ispostavilo sa da nije i da nije prvi put da se suočavaju sa ovim problemom.

Njihov odgovor prenosimo u cjelosti: 

Odgovor kompanije Bingo

Poštovana Biljana,

U pitanju je lažni profil kompanije Bingo! Jučer nakon što smo preduzeli mjere i blokirali stranicu Bingoo, pojavila se Bingooo facebook stranica sa istom lažnom nagradnom igrom. Napominjemo da je jedini naš Facebook profil https://www.facebook.com/bingotuzla/ i da sve naše nagradne igre i druge aktivnosti objavljujemo samo na njemu i našoj oficijelnoj stranici www.bingotuzla.ba Ograđujemo se od bilo kakve odgovornosti vezane za nagradnu igru sa fotografije koja je prilog ovom postu.

Vama zahvaljujemo na informacijama.

Srdačan pozdrav,

Facebook stranica “Bingooo” koristi vizualni identitet trgovačkog lanca “Bingo” sa očitom namjerom da zavara korisnike i korisnice Facebooka kako bi pomislili da je u pitanju autentična stranica. Pored same nagradne igre, na stranici još jedino postoji profilna fotografija sa logom kompanije. Ovakve lažne Facebook stranice često nakon određenog broja lajkova promijene naziv i svrhu. To nam dokazuje i činjenica da je osoba koja je napravila lažnu stranicu platila i oglas kako bi objava bila vidljiva većem broju korisnika. Tada, kada se promijeni naziv, se otkrivaju pravi razlozi krađe tuđeg identiteta, do čega se nadamo da ovaj put neće doći. Samu objavu o nagradnoj igri, obzirom na odgovor koji smo dobili od kompanije “Bingo”, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Dodatak, 22.6.2018.

Iz komentara čitatelja/ki saznali smo da se radi o stranici koja pokušava doći do ličnih podataka posjetitelja/ki, uključujući njihove adrese, brojeve telefona, matični broj, broj lične karte i sl. Ostavljanje ličnih informacija nepoznatim osobama na ovoj i drugim društvenim mrežama veoma je opasno i može vas izložiti krađi identiteta i materijalnoj šteti.

Ovim putem želimo istaći da je prijavljivanje ovakvih stranica najbolji način da svoje prijatelje i druge korisnike/ce Facebooka zaštitite od ovakvih prevara. To možete učiniti na sljedeći način:

Facebook putem kompjutera:

- Otvorite stranicu i kliknite na polje sa tri tačke koje se nalazi pored polja "Share" - ili "Dijeli" ukoliko koristite Facebook na našem jeziku
- Izaberite opciju "Report/Prijavi"
- U prozoru koji se pojavi, izaberite opciju "It's a scam"
- U novom prozoru izaberite opciju "This page is asking me for financial information" ili "This page is fake"
- Nakon toga će se pojaviti prozor sa posljednjim korakom u prijavi, u kom treba označiti "Mark this Page as a scam" 
- Kada ste prošli ove korake, kliknite "Završeno"

Facebook na mobitelu:

- Na mobilnoj verziji, kada otvorite (profilnu) stranicu, opcija se nalazi u gornjam lijevom uglu date stranice i označena je sa tri tačkice. Kliknete na tri tačke i dalji proces je isti.

Što veći broj ljudi prijavi stranice koje prevarom pokušavaju doći do ličnih podataka korisnika/ca, veća je šansa da će Facebook brže reagovati i ukloniti takve stranice.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 21.06.2018

Facebook profili i stranice: Bingooo

Bingooo

  • Lažna vijest