Lažna svjedočanstva o medvjedu koji luta grmečkim cestama

Čitatelj "Raskrinkavanja" poslao nam je link na članak objavljen prije nekoliko sati, u kom se tvrdi da je jutros napravljena fotografija medvjeda koji luta po planinskoj cesti na Grmeču.

Članak je objavljen na portalu Dnevnog Avaza, uz fotografiju mrkog medvjeda koji hoda prema automobilu propraćenu sljedećim tekstom:

Planine u BiH okovane su snijegom. U takvoj zimskoj idili niko ne očekuje da će vidjeti medvjeda kako hoda snježnim putevima. 
Upravo to se desilo jutros u selu Suhača na Grmeču, gdje su vozači na putu uslikali medvjeda koji se probudio iz svog zimskog sna, vjerovatno u potrazi za hranom. 
Ovaj medvjed nije bio opasan po ljude koji su mu se našli na putu.

Daljom pretragom utvrdili smo da je vijest prvobitno objavljena na stranici "Nezavisnih novina", odakle je i izbrisana u roku od par sati. Do tada ju je već "uhvatilo" i prenijelo nekoliko drugih portala, uključujući i "TV Bijeljina" i "Avaz".

Originalni tekst sa "Nezavisnih" glasio je ovako:

Planine u BiH su okovane snijegom, i u takvoj zimskoj idili niko ne očekuje da će vidjeti medvejda kako hoda po snježnim putevima..
Upravo to se desilo jutros u selu Suhača na Grmeču, gdje su vozači na putu uslikali medvjeda koji se probudio iz svog zimskog sna, vjerovatno u potrazi za hranom.
Kako nam javljaju naši čitaoci, ovaj medo nije bio opasan po ljude koji su mu se našli na putu.

Medvjed na slici svakako nije bio opasan ni za koga ko je jutros vozio po grmečkim cestama, jer je ova fotografija stara više od godinu dana i nije uslikana na Grmeču. 

Slična vijest, ilustrovana istom fotografijom, objavljena je u martu prošle godine na portalu "Rožaje Today", gdje je takođe navedeno da ju je poslao čitalac, da je napravljena na magistralnom putu Rožaje-Kula-Peć i da prikazuje mrkog medvjeda "koji se probudio iz zimskog sna i izašao iz svoje jazbine."

Medvjed sa slike, međutim, nije šetao ni po crnogorskim planinama.

Fotografija je zapravo nastala u februaru 2017. godine u Poljskoj. Objavila ju je Ewa Mykuła na svom Facebook profilu, a uslikao ju je njen otac na planini Bieszczady.

Poljska "Gazeta" je nekoliko dana kasnije izvijestila da je prisustvo malog medvjeda u blizini lokalnih naselja prijavilo više mještana, koji su se brinuli da bi mogao biti bolestan jer je djelovao slabo. Nadležne službe su ga ubrzo pronašle, udaljile od ljudi koji su već počeli da ga hrane i "pripitomljavaju", ustanovile da je zdrav, a zatim vratile u prirodno stanište.

Fotografija zalutalog medvjedića nije, dakle, nastala ni u BiH ni u Crnoj Gori, te članke koji su je predstavili kao ekskluzivnu vijest "sa Grmeča" ocjenjujemo kao lažnu vijest i prenošenje lažnih vijesti. 

Napomena: 3.3.2018.

Nakon što je analiza objavljena, tim "Raskrinkavanja" poslao je saopštenje medijima kojim smo željeli zaustaviti novo širenje aktuelne lažne vijesti. Naše saopštenje prenijela su samo 2 portala, ali sama vijest se nastavila prenositi i u narednim danima. Nakon objavljene analize dobili smo i novu prijavu čitatelja (prenošenje ovog članka na portalu "Radio Sarajevo"), a istu objavu pronašli smo na nizu drugih portala: "RTRS", "Glas srpske", "AS info", "Doznajemo", "Svoj ti poso", "24 sedam", "Glas istine", "Faktor", "Cazin net", "Fresh press", "Zvornički",  "Jajce online", "Dijalog", "Sandzak live", "Radio titograd", "Saransak",  "Antena M", "Ingeology", "Crna gora", "Njuškam", "Dnevno 24", "Atraktiva", "Banjalučani", "24 novosti", "Info usk", "Crna hronika", "Novine", "Brz zivot", "Bolja Bosna", "Kviks", "Moj USK", "Srbija 24" i "Kurir".

Napomena: 24.12.2020.

Nakon objavljivanja naše analize, portal Kurir objavio je ispravku u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 28. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me