Lažna tvrdnja uz stvarnu fotografiju Mikea Tysona, Badou Jacka i Amera Abdallaha

Ne postoji “kafić u Los Angelesu” na čijim je vratima napisano da je “zabranjen ulaz psima i muslimanima”. Fotografija tri boksera koji klanjaju namaz nema veze sa ovom netačnom tvrdnjom.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Krajem oktobra, društvenim mrežama proširila se fotografija boksera Mikea Tysona, Badou Jacka i Amera Abdallaha, uz sljedeću tvrdnju:

Jedan vlasnik kafića u Los Angelesu je na vratima napisao “Psima i muslimanima zabranjen ulaz!”

Čuvši za to, nekoliko dana kasnije, na vrata su ušla 3 prvaka svjetskog boksa, koji su muslimani: bivši prvak Mike Tyson, trenutni prvak Badou Jack i prvak u Kick Boksu Amer Abdallah!

A, potom su njih trojica zajedno klanjali namaz u tom kafiću dok je vlasnik kafića posmatrao to sa strane.

Jedne od tih objava objavljene su na profilu Aldin Colic-Kartal 28.10.2020. i dva dana kasnije na profilu Meho Gegić koja je do trenutka pisanja analize imala 297 dijeljenja.

Ova slika i prateće tvrdnje dijelile su se i na francuskom (link) i engleskom (link) jeziku, kako na Facebooku tako i na Twitteru. Njima su se bavili portali za provjeru činjenica Newsmeter i AFP Provera činjenica, koji su utvrdili da se radi o netačnoj tvrdnji.

Fotografija na kojoj se vide bokseri Mike Tyson, Badou Jack i Amer Abdallah, potekla je sa Twitter objave Badou Jacka 23. avgusta ove godine. Jack je tada objavio snimak na kom se vidi kako ova tri boksera obavljaju klanjaju namaz, ali situacija nije imala veze sa pričom o “kafiću” u Los Angelesu. Jack je u opisu naprosto naveo da se “moli sa svojom braćom”:

Newsmeter je također utvrdio da se prostorija sa snimka ne nalazi ni u kakvom “kafiću u Los Angelesu”. Radi se o kompaniji koja je u vlasništvu Mikea Tysona, što se može zaključiti na osnovu zelenog logoa “Tyson Ranch”, “TR”, koji se vidi u pozadini. Tyson je i ranije objavljivao fotografije pored ovog logoa na svom Twitter i Instagram profilu. 

AFP je pored ovoga pronašao i snimak na YouTubeu, gdje se jasno navodi da je nastao na Tyson Ranchu. Da tvrdnja o kafiću nije tačna, potvrdio je i Amer Abdallah, na Instagram story-ju od 21.10.2020:

Amer Abdalah je reagovao zbog izmišljene priče koja kruži društvenim mrežama u tekstu postavljenom 20. oktobra na svom Instagram nalogu. “Video sam nekoliko nedavnih objava u vezi sa molitvom Badu Džeka, Majka Tajsona i mene (...) sa apsurdnom pričom o nekim kafićima u Los Anđelesu…” napisao je sportista. “Pojednostavljeno rečeno, Badu Džek i ja smo posetili Majka Tajsona u njegovoj privatnoj teretani gde ima đus bar i zajedno smo klanjali podnevni namaz (jednu od pet muslimanskih dnevnih molitvi, ed.). Ništa više ništa manje. Braća koja se mole pre treninga. Tačka"

Shodno gore navedenom, tvrdnju da su tri boksera, Mike Tyson, Badou Jack i Amer Abdallah, svoju molitvu obavili u kafiću u Los Angelesu gdje je pisalo da je “zabranjen ulaz muslimanima i psima”, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 06. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Europska unija nije odbila zahtjev za odobrenje vakcine BioNTecha i Pfizera

Nakon što je Europska unija zaprimila zahtjev od farmaceutskih kompanija Pf...

Dezinformacija
Lažna vijest
Priča o konobarici iz Teksasa ne opisuje stvarni događaj

Izmišljena “poučna priča” o konobarici i vlasniku restorana koji se pretvar...

Lažna vijest
Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me