Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na dan održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini portal Trebinje 24 objavio je da su u Trebinju uhapšena dva predsjednika biračkih odbora zbog nesavjesnog rada i uticaja na izbornu volju birača. Ova informacija, međutim, nije tačna.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske

Na portalu Trebinje 24  2.10.2022. godine objavljen je članak s naslovom:

U Trebinju uhapsena dva predsjednika Biračkih odbora

U tekstu se navodi da su predsjednici biračkih odbora privedeni po nalogu Tužilaštva nakon što ih je opozicija prijavila Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kako saznaje portal Trebinje 24, u Trebinju su poslije prijava opozicije CIK-u i naloga tužilaštva privedena dva predsjednika Biračkih odbora. Oni su svojim nesavjesnim radom uticali na izbornu volju birača. Da podsjetimo od ovih izbora kazna za ovo krivično djelo je od jedne do pet godina zatvora.

Kako nam javljaju iz opozicionih partija oni su danas imali zamjerke sa više biračkih mjesta koje su uredno evidentirane kod GIK i CIK i da će i svaku nepravilnost i dalje prijavljivati.

Identičan članak istog dana prenijeli su i portali Vijesti Srpske i Hercegovac.

 Portal Trebinje 24 je u međuvremenu obrisao članak.

 

Šta su činjenice?

 

U Bosni i Hercegovini su 2. oktobra održani Opšti izbori. Izbornu kampanju pratio je veliki broj dezinformacija, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u brojnim analizama.

Vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju nismo uspjeli pronaći u drugim medijima. S druge strane, nekoliko lokalnih medija isti je dan demantovalo ove navode pozivajući se na informacije iz Policijske uprave Trebinje (link, link).


Raskrinkavanje je kontaktiralo Policijsku upravu Trebinje upitom o tačnosti navoda o hapšenju. U odgovoru  koji su nam dostavili 5. oktobra navodi se:

Povodom Vašeg upita Policijskoj upravi Trebinje obavještavamo Vas da policijski službenici ove Uprave nisu dobili nalog od Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju za preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti tokom izbornog dana.

02. oktobra 2022. godine Policijska uprava Trebinje nije evidentirala neregularnosti izbornog procesa.

Napomena, 6.10.2022:

Analiza je naknadno dopunjena odgovorom iz Okružnog javnog tužilaštva Trebinje. U odgovoru na naš upit, koji je stigao nakon objavljivanja analize, iz Okružnog javnog tužilaštva Trebinje su potvrdili da nisu zaprimili  krivičnu prijavu koja se odnosi na navedeni događaj, niti se u ovom Tužilaštvu vodi krivični postupak u vezi sa navedenim događajem.

Portal Radio Trebinje objavio je i komentar predsjednika Gradske izborne komisije povodom tvrdnji o hapšenju dva predsjednika biračkih odbora. U članku objavljenom 2.10.2022. godine navodi se:

Siniša Terzić, predsjednik GIK demantovao je pisanje pojedinih portala o hapšenju članova biračkih odbora.

„Kontaktirali smo PU Trebinje i predsjednike svih biračkih odbora i prema našim saznanjima nikakvog hapšenja nije bilo“, rekao je Terzić.

Shodno navedenom, članak portala Trebinje 24 u kome se tvrdi da su uhapšena dva predsjednika biračkih odbora u Trebinju dobija ocjenu lažna vijest. Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.10.2022

Vijesti Srpske: U Trebinju uhapsena dva predsjednika Biračkih odbora

  • Prenošenje lažnih vijesti