Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o ljekovitosti aluminijumske folije

Brojni domaći portali su tokom oktobra prenosili vijest o tome kako aluminijumska folija može biti korisna za ublažavanje bolova, plasirajući netačnu tvrdnju o istraživanju koje, navodno, podupire jednu od teorija o tome da aluminijumska folija ublažava bol.

Članak sa tvrdnjom da “aluminijumska folija liječi” različite bolesti ili pomaže za ublažavanje bolova nakon amputacije udova, star je više godina i ponovo je aktuelizovan prošlog mjeseca. Aluminijumska folija predstavljena je kao “odlična zamjena za štetne i skupe lijekove”, koja može da ukloni različite zdravstvene tegobe, pa čak i da “ublaži bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta”, što nije tačno.

Prema nekim istraživanjima, bol koja se javlja nakon amputacije ekstremiteta (fantomska bol) moguće je ublažiti pomoću aluminijumske folije. U časopisu British Journal of Pain objavljeni su rezultati istraživanja provedenog na osobama s amputiranim dijelovima tijela. Ono je potvrdilo da je u skupini osoba čiji su udovi tijekom tretmana omatani aluminijumskom folijom, bol bila daleko manja u odnosu na skupinu na kojoj nije primijenjena ova terapija. 

British Journal of Pain jeste 2013. godine objavio istraživanje grupe autora/ki iz Holandije, od kojih većina radi u Onze Lieve Vrouwe Gasthuis bolnici u Amsterdamu. Autori/ke u uvodnom dijelu istraživanja navode da su se u svojoj praksi susretali sa pacijentima koji su tvrdili kako im je folija olakšala “fantomske bolove” nakon amputacije, te da su takve tvrdnje prisutne i na internetu.

Za sada su pokusi pokazali da samo opioidi smanjuju bol. Dva ispitivanja su pokazala pozitivan učinak upotrebe EMS [electromagnetically shielding] čarape isprepletene s metalom.
Anegdotalno, pacijenti sa “bolom fantomskog uda”, primjenjuju mjere samopomoći koje ponekad uključuju „zamotavanje” ili trljanje patrljka aluminijumskom folijom radi umanjenja bola. U našoj praksi susreli smo se sa više pacijenata koji tvrde da im je ovaj metod pomogao. Također, unos termina „limena folija i fantomska bol“ ili „aluminijumska folija i fantomska bol“ u internet pretraživač, daje više rezultata sa blogova i ličnih web stranica koje opisuju i pozitivna i razočaravajuća iskustva pacijenata s omotavanjem patrljka aluminijumskom folijom. Mehanizmi koji dovode do ovog pretpostavljenog učinka nisu jasni. Za razliku od čarapa sa metalom korištenih u dva prethodna ispitivanja, aluminijumska folija nema nikakvih feromagnetskih svojstava. 
Naša se hipoteza temelji na iskustvu pacijenata s utvrđenim bolom fantomskog uda koji koriste omotavanje aluminijumskom folijom kako bi umanjili bolove. Pretpostavili smo da će omotavanje amputacijskog aluminijumskom folijom perioperativno spriječiti ili umanjiti fantomsku bol u postoperativnom razdoblju. 

Autori/ke su, dakle, pošli od hipoteze da aluminijumska folija može ublažiti “fantomske bolove”, ali istraživanje nije potvrdilo početnu hipotezu:

Pacijenti na kojima su korišteni zavoji sa aluminijumskom folijom nisu osjećali manje boli u "fantomskom udu" od onih na kojima je primjenjen placebo.

U pomenutom istraživanju, provedenom u periodu od septembra 2007. do septembra 2009. godine, 32 pacijenta su bila uključena u kliničko ispitivanje gdje je korištenje zavoja sa komadom aluminijumske folije upoređivano sa placebom od papira. Tokom dvije sedmice, pacijenti bi dobijali zavoj sa aluminijumskom folijom a onda bi im stavljali placebo i obrnuto. U istraživanju se ističe da su rezultati bilježeni na dnevnom nivou. 

Na kraju istraživanja ustanovljeno je da mjerenja boli nisu pokazala nikakve razlike između posmatranih grupa, što je suprotno tvrdnji koju su objavili : Slobodna Bosna, Alternativa za vas, Novi, Totalinfo, Haber, Lijekizprirode, Moj artritis, Pcnen, Zdravo i Prirodno, Azra, Priroda-Zdravlje, Porodica Zdravlje i Mi smo za stvar.

Tvrdnje o naučniku koji, ipak, nije naučnik

Druga tvrdnja koja se pojavljuje u ovim člancima odnosi se na navodni princip “ljekovitog djelovanja” aluminijumske folije. Objašnjenje je pripisano izvjesnom “ruskom naučniku”, koji opisao “čudesnu moć” aluminijumske folije:

Ruski naučnik A.V. Skvorcov sljedećim riječima opisuje njenu čudesnu moć: Kod iscjeljenja, često se koriste posebna energostruktuirajuća sredstva, kao što su proizvodi od aluminijske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične stanice, koje se neprestano prožimaju s matičnim poljem Zemlje.

O “svjetlosnim vibracijskim tehnologijama” i njihovoj upotrebi nema naučno potkrepljenih podataka. U tekstovima nema detalja o punom imenu i prezimenu, niti o tome iz koje naučne discipline dolazi. Pretraga je pokazala da je vjerovatno riječ o Albertu Vasilievichu Skvorcovu, jer je to jedini “naučnik” do kog se može doći pretragom “A.V. Skvorcov” i “folija”.

A.V. Skvorcov je rođen 1934. godine, kako je navedeno u biografiji na web sajtu Zdravie Skvortsov, koji se bavi prodajom različitih preparata i usluga. A.V. Skvorcov predstavljen je kao “ruski fizičar, genijalan izumitelj, koji je razvio jedinstven način vraćanja i održavanja zdravlja uz pomoć svjetlosnih vibracijskih tehnologija”. 

Na sajtu se prodaje linija proizvoda kao što su “zaštitno ćebe Skvortsova A.V. za iscrpljenost i glavobolju, za obnovu zdravlja” ili štitnik za koljeno koji “oslobađa od bola, pritiska i zamora”. U opisu ovih proizvoda navodi se da su napravljeni od aluminijumske folije, što je slučaj i sa ostatkom “energostrukturirajuće” linije Skvortsovljevih proizvoda. Zanimljivo je da se na stranici tvrdi da “aluminijum ima energetsko pamćenje", te da "u slučaju da dvije osobe koriste jedan isti prozvod, negativni programi se mogu pojačati zbog njihove rezonantnosti (...) što vam neće olakšati tegobe, nego ih pojačati”.

Najranije pojavljivanje ovog članka nalazimo na portalu Alternativa za vas u januaru 2015. godine, a prenijeli su ga portali Slobodna Bosna, Novi, Totalinfo, Haber, Lijek iz prirode, Moj artritis, Pcnen, Zdravo i Prirodno, Azra, Priroda-Zdravlje, Porodica Zdravlje i Mi smo za stvar. U drugoj varijanti teksta, naveden je samo citat “ruskog naučnika” ali bez pominjanja rezultata istraživanja. Ovu verziju teksta je objavilo 11 portala: Body, Olovo, Hayat, Svjetlo dunjaluka, BH dijaspora, Blicnews, Infosvijet, Perspektiva, Lifestyle Recepti, Infopress i 24h.

Tvrdnju da su rezultati istraživanja pokazali učinkovitost aluminijumske folije na smanjenje bolova “fantomskog uda” ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok objašnjenje “ruskog naučnika” o navodnom djelovanju folije ocjenjujemo kao pseudonauku. Nakon što smo ih kontaktirali, portal Pcnen je objavio demanti članka, za šta će dobiti ocjenu demantovano

Napomena:

26.11. 2019: “Nakon objavljivanja ove analize, redakcija portala Alternativa za vas je odgovorila na upit Raskrinkavanja.

Iz članka portala Alternativa za vas koji smo u ovoj analizi ocijenili, uklonjena je netačna tvdnja o rezultatima istraživanja. Međutim, članak i dalje postoji te i dalje sadrži ostale pseudonaučne tvrdnje o ljekovitosti aluminijske folije, kao i citate navodnog "ruskog naučnika". S tim u vezi, članak i dalje nosi ocjene koje su mu dodijeljene u ovoj analizi, obzirom da djelimično uklanjanje netačnih tvrdnji nije dovoljno kako bi članak bio ocijenjen ocjenom demantirano.

20.1.2023: Nekoliko anonimnih portala objavilo je da aluminijska folija može izliječiti bolove u mišićima, leđima i vratu te da čak pomaže i u liječenju gripe i prehlade. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove tvrdnje ocjenjujemo kao pseudonauku.

23.1.2023. redakcije portal Telegraf, Prirodno zdravlje, Aktuelne teme u svetu, dostavile su nam izmijenjene prvobitno objavljene verzije članaka, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodimam te su ocijenjeni i kao ispravljeno.26.1.2023. redacija portala Edijaspora dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.17.3.2023. godine redakcija portala Kurir dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koja je dopunjena u skladu sa činjenicama te je ocijenjen i kao ispravljeno.

13.10.2023: Članak portala Info Lo, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 01.07.2019

Slobodna Bosna: LIJEČI REUMU, UKLANJA PODOČNJAKE, UBLAŽAVA OPEKLINE: Svi je imamo u kući, ali samo rijetki znaju za njezine zdravstvene dobrobiti

Ruski i kineski iscjelitelji već godinama koriste njena svojstva uz čiju pomoć na jednostavan i prirodan način uklanjaju razne zdravstvene tegobe

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.01.2015

Alternativa za vas: Aluminijskom folijom ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Lažna vijest
Pseudonauka 12.12.2017

Novi: IMA ČUDESNU MOĆ! Aluminijska folija u službi zdravlja: Ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake!

Kako tvrde mnogi alternativni liječnici, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.01.2019

Totalinfo: ČUDNOVATA MOĆ ALUMINIJSKE FOLIJE: Ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2015

Haber: Aluminijskom folijom ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Ruski i kineski iscjelitelji već godinama koriste njena svojstva uz čiju pomoć na jednostavan i prirodan način uklanjaju razne zdravstvene tegobe, piš...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.11.2016

Lijek iz prirode: Aluminijskom folijom ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.01.2015

Moj-artritis: Aluminijskom folijom ublažite reumu

Aluminijska folija u službi zdravlja Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijsk...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.05.2015

PCNEN: Aluminijska folija

Aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe ljekove.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.06.2016

Zdravo i prirodno: Aluminijska folija u službi zdravlja: Ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake!

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2015

Azra: ALUMINIJSKOM FOLIJOM UBLAŽITE REUMU, ZALIJEČITE OPEKOTINE I UKLONITE PODOČNJAKE

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih ljekara, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za št...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.01.2016

Priroda Zdravlje: Aluminijska folija u službi zdravlja: Ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake!

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 27.11.2016

Porodica Zdravlje: Aluminijskom folijom ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2015

Mismozastvar: Aluminijskom folijom ublažite reumu, zaliječite opekline i uklonite podočnjake

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2018

Body: Oblozi protiv bolova u mišićima i zglobovima

Aluminijska folija: Odlična zamjena za lijekove

 • Pseudonauka
Pseudonauka 15.01.2015

Olovo: ALUMINIJSKOM FOLIJOM UBLAŽITE REUMU, ZALIJEČITE OPEKOTINE I UKLONITE PODOČNJAKE

PREMA TVRDNJAMA MNOGIH ALTERNATIVNIH LJEKARA, ALI I REZULTATIMA POJEDINIH MEDICINSKIH ISTRAŽIVANJA, ALUMINIJSKA FOLIJA MOŽE BITI ODLIČNA ZAMJENA ZA ŠT...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.10.2019

Hayat: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: OD BOLOVA U LEĐIMA, DO GRIPE I PREHLADE

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.10.2019

Svjetlo-dunjaluka: Naučnik objasnio kako aluminijska folija liječi: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.10.2019

BH dijaspora: Naučnik objasnio kako aluminijska folija liječi: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.10.2019

Blic News: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: OD BOLOVA U LEĐIMA, DO GRIPE I PREHLADE

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 16.10.2019

Infosvijet: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade, EVO KAKO

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.10.2019

Perspektiva: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: OD BOLOVA U LEĐIMA, DO GRIPE I PREHLADE

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.12.2019

Lifestyle recepti: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od Bolova U Leđima, Do Gripe I Prehlade, EVO KAKO

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.10.2019

Infopress: Naučnik objasnio kako aluminijska folija liječi: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade…

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.10.2019

24h: NAUČNIK OBJASNIO KAKO ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade, EVO KAKO

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.12.2022

Aktuelne teme u svetu: LJEKARI UBIJEĐENI DA ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade, EVO KAKO

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove. Ruski i kineski iscjelitelji već godina...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.01.2019

Stil: Lekari tvrde da aluminijumska folija leči bol u leđima i vratu: Evo kako!

Osim bolova, aluminijumska folija leči i postoperativne ožiljke i opekotine

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 26.03.2021

Ženski svijet: Liječenje folijom

Liječenje aluminijskom folijom ruski i kineski iscjelitelji primjenjuju godinama te preporučuju provođenje liječenja 10-12 dana, sve što trebate napra...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.06.2022

Aloonline (.me): LIJEČI BOL U LEĐIMA I VRATU Doktori tvrde da aluminijumska folija pomaže

Prema dugogodišnjem iskustvu alternativnih lekara, aluminijumska folija može veoma efikasno i brzo eliminisati: bol u kičmi, vratu, rukama, koljenima,...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 14.01.2015

Kodex: Aluminijska folija kao zamjena za lijekove

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih ljekara, ali i na osnovu rezultata pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamje...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 02.01.2020

Telegraf: Zaboravljena metoda lečenja aluminijumskom folijom: Oslobodite se bola pomoću ovog prirodnog recepta

Aluminijska folija ne mora da bude rezervisana samo za kuhinju. Ako vas muče bolovi u leđima, vratu, nogama i zglobovima, pokušajte da primenite ovaj...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.01.2023

Prirodno zdravlje: LJEKARI UBIJEĐENI DA ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima, do gripe i prehlade, EVO KAKO…

Mnogi alternativni liječnici tvrde da aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove. Ruski i kineski iscjelitelji već godina...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 16.03.2022

Edijaspora (.info): ALUMINIJSKA FOLIJA LIJEČI: Od bolova u leđima do gripe i prehlade…

Od bolova u leđima do gripe i prehlade…

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 11.11.2014

Info Lo: Oslobodite se bola uz pomoć aluminijumske folije!

Pokazalo se da je obična aluminijumska folija pogodna ne samo za pripremu hrane u rerni i uvijanje ostataka hrane, već i za lečenje bolesti.

 • Pseudonauka