Lažna vijest o “novom terorističkom napadu”: U Istanbulu su gorjeli automobili

Brojni mediji domaćeg govornog područja netačno su izvijestili da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad i da je došlo do eksplozije autobombe dva dana nakon eksplozije bombe na šetalištu Istiklal. Zapravo se desio požar na automobilu koji se proširio na druga vozila.

Foto:sulox32/Pixabay

U istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest osoba, a destine ih je povrijeđeno u eksploziji 13.11.2022. godine. Prema medijskim izvještajima, 46 osoba uhapšeno je zbog sumnji da su učestvovale u organizaciji napada, kojeg su turski zvaničnici okarakterisali terorističkim. 

Dva dana nakon ove eksplozije na portalu Nova (.rs) 15.11.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Novi napad u Istanbulu: Aktivirana auto-bomba

U članku se navodi, uz pozivanje na turske medije, da je novi napad počinjen dva dana nakon terorističkog napada u Istanbulu.

Dva dana pošto je Turska uznemirena jezivim terorističkim napadom u Istanbulu, došlo je do novog. Kako pišu tamošnji mediji, u pitanju je auto-bomba. Eksplozija se dogodila u Fatih distriktu u Istanbulu.

U članku je objavljen i tweet sa profila @LWNChannel. Na snimku u tweetu, koji traje 31 sekundu, vide se dva automobila u vatri, uz brojne ljude koji snimaju požar. U tweetu je navedeno da je u Turskoj počinjen još jedan teroristički napad.

Još jedan teroristički napad u Turskoj, automobil bomba…

Navode da je u Istanbulu došlo do eksplozije autobombe objavio je još 21 portal iz Srbije i Bosne i Hercegovine (1, 2, 3). Neki mediji su u naslovima svojih članaka jasno naveli da je riječ o terorističkom napadu u Turskoj (1). 

Članke sa tvrdnjom u naslovu da je u Turskoj došlo do novog terorističkog napada pronašli smo na 63 portala.

Šta su činjenice?

Turska radio-televizija TRT je na svojoj digitalnoj platformi TRT Balkan objavila članak u kome se navodi da su mediji iz regiona plasirali lažnu vijest o novom terorističkom napadu u Istanbulu. Kako se navodi u ovom članku, u Istanbulu je u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tokom vožnje. Požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila.  

U Istanbulu je večeras izbio požar na nekoliko automobila koji je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen.
Požar je prvobitno zahvatio automobil u pokretu nakon čega je vozač napustio vozilo i zatražio pomoć. Plamen je potom zahvatio i četiri automobila parkirana u blizini, prije nego su vozila vatrogasne jedinice stigla reagovati.

Domaći mediji su u svojim člancima o “novom napadu” preuzimali tweet profila @LWNChannel, objavljen 15.11.2022. TRT Balkan u svojoj analizi navodi da je ovaj profil registrovan u novembru ove godine i da je imao nešto više od 30 pratitelja/ki kad je analiza objavljena.

Naime, brojni mediji iz regije prenijeli su vijest sa nepotvrđenog i neprovjerenog Twitter profila koji je podijelio i video zapaljenih automobile uz napomenu da se radi o terorističkom napadu. Twitter profil “LWNC” u tom trenutku je imao nešto više od 30 pratilaca a registrovan je u ovom mjesecu.

U tweetu se ne precizira ko je izvor tvrdnje o terorističkom napadu, da li je ona provjerena prije objave i na koji način. U opisu profila @LWNChannel dostupan je tek link na platformu Rumble. Ova platforma služi za objavu videosnimaka. Bez jasnih smjernica o sadržaju, postala je popularna među desničarima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako @LWNChannel vizuelno podsjeća na Twitter profil nekog medija, on to nije. U vrijeme pisanja ove analize profil je imao 77 pratitelja/ki i nije pratio druge korisnike/ce ove mreže. Pretragom nismo pronašli medij sa ovim imenom.

Google pretraga ključnih riječi na engleskom jeziku ne pokazuje da su kredibilni strani mediji izvijestili o terorističkom napadu ili napadu autobombom u noći 15.11.2022. godine.

Pretraga ključnih riječi za termine “Istanbul, požar, auto” daje niz medijskih izvještaja o tome da se u Istanbulu u noći 15.11.2022. zapalio automobil, nakon čega je vatra zahvatila još nekoliko automobila. Primjera radi, na zvaničnom Twitter profilu novinara Ragıpa Soylua objavljen je tweet o ovom požaru. Soylu se poziva na pisanje lokalne DHA agencije, koja je navela da je najvjerovatniji uzrok požara mehanički kvar na automobilu.

Dakle, mediji u BiH i regionu preuzeli su navod iz tweeta sa profila @LWNChannel da je u Istanbulu došlo do novog napada. Bez ikakvih provjera same tvrdnje ili detalja o Twitter nalogu, “vijest” je objavljena na domaćem govornom području uz navode da je u pitanju teroristički napad autobombom.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad i da je aktivirana autobomba, objavljenu u članku portala Nova, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

 

Napomena

17.11.2022.Nakon objave analize kontaktirale su nas redakcije portala Mondo, Raport, Face, Alo, Avaz, Kreacije, 072 info, Večernje novosti, Source, RTVBN, 24 sedam, Srbija danas, Crna Hronika koje su svoje prvobitno objavljene članke izmijenile u skladu sa tačnim navodima. Članci su zbog toga ocijenijeni i kao ispravljeno.​​​​18.11.2022. redakcije portala Novi, Novi dan, Informer, Nportal, B92,  takođe su nas obavijestile o izmjenama u prvobitno objavljenim člancima, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, te su ocijenjeni i kao ispravljeno.

21.11.2022: Portali Nova.rsv i Info Bijeljina su ispravili netačne tvrdnje u člancima pa je istima dodana i ocjena ispravljeno.22.11.2022. Redakcija portala Cazin takođe nam je dostavila izmjenen prvobitni članak, te je ocijenjen i kao ispravljeno.23.11.2022. Redakcija portala Republika dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji sad sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

29.12.2022: Portal Nezavisne novine ispravio je netačne tvrdnje u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

13.10.2023: Članak portala Mahalla, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 16. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me