Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o pronalasku nestale djevojčice podijeljena stotinama puta

Portal Glas javnosti objavio je tri članka u kojima se navodi da je Danka Ilić, djevojčica koja je nestala u Srbiji, pronađena “živa i zdrava” iako su u vrijeme objave ovih članaka policija i službe spašavanja u Srbiji i dalje provodile intenzivne pretrage terena u potrazi za nestalom djevojčicom.

Foto: Facebook stranica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u okolini grada Bor u Srbiji. Povodom ovog slučaja, prvi put je aktiviran sistem “Pronađi me” (Amber Alert) u Srbiji, kojim se javnost hitno obavještava o nestanku djeteta i poziva da obavijesti policiju ako ima saznanja o slučaju.

Nakon intenzivne potrage za nestalom djevojčicom u naseljima Banjsko Polje i Brestovačka Banja, a koja je, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije trajala 27 sati, dalja pretraga terena obustavljena je 27. marta. MUP Srbije je kao razlog obustave pretrage tog područja naveo da “svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara”. Dodali su i da policija nastavlja intenzivan rad kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti u vezi s nestankom Danke Ilić.

Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti. Mediji u Srbiji i širom regiona intenzivno su izvještavali o aktivnostima poduzetim u cilju pronalaska nestalog djeteta. Uporedo s izvještavanjem o velikoj akciji policije te drugih službi koje učestvuju u potrazi, brojni portali su nestanak djevojčice iskoristili za objavljivanje senzacionalističkih i dramatičnih naslova u kojima se iznose razni detalji vezani uz slučaj (1, 2, 3, 4).

Ipak, neki su otišli i korak dalje, pa je tako portal Glas javnosti već 27. marta objavio članak sa sljedećim naslovom:

EKSLUZIVNO: Mala Danka je živa i zdrava

U članku koji se sastoji od svega nekoliko rečenica, uz informaciju o nestanku djevojčice, navodi se sljedeće:

Glas javnosti nezvanično je saznao da je mala Danka pronađena, kako tvrdi naš izvor. (...) Naš izvor tvrdi da je devojčica pronađena živa i zdrava.

Ponavljajući tvrdnje iz naslova, Glas javnosti članak je podijelio na društvenim mrežama Facebook i X, gdje je ostvario značajan broj pregleda i interakcija. 

Glas Javnosti

Nešto kasnije tog dana, Glas javnosti objavio je i članak u kojem se prenosi komentar Saše Borojevića za Happy TV, u kojem Borojević navodi da je, prema njegovom “ličnom mišljenju”, djevojčica “živa i u blizini” te da “postoji velika šansa da se radi o kidnapovanju deteta”. 

Izjava BOROJEVIĆA POTVRĐUJE NAŠU INFORMACIJU O MALOJ DANKI

Informacija koju smo objavili da je mala Danka živa i zdrava, bazirana je na informaciji državnih organa koji se bave slučajem male Danke (2) koja je nestala u borskom naselju Banjsko Polje.

U članku se dalje navodi i spomenuti komentar Saše Borojevića u kojem, između ostalog, stoji:

Deda od devojčice je izjavio da je on siguran da je u pitanju otmica. Baka, njena izjava se ne podudara sa izjavom majke. Otac saznaje od komšije da mu je dete oteto. Ima tu puno nepoznanica sada.  I vi i ja, kao i svi vaši gledaoci znaju da tu baš nisu čista posla. To što nije u redu će se iskristalisati u međuvremenu. Moje lično mišljenje je da je dete živo i u blizini i da postoji velika šansa da se radi o kidnapovanju deteta – rekao je Borojević.

I ovaj je članak podijeljen na društvenim mrežama (1, 2).

Sljedećeg dana, 28. marta, Glas javnosti objavio je još jedan članak u kojem je navodna informacija o pronalasku djevojčice iz prethodnih članaka “potvrđena” izjavom koju je za Blic dao bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Srbije Mile Novaković. 

NESTANAK MALE DANKE KOMENTARIŠE MILE NOVAKOVIĆ BIVŠI NAČELNIK UKP I POTVRĐUJE SUMNJE BOROJEVIĆA KAO I NAŠU INFORMACIJU

Kako je iz pouzdanih izvora Glas javnosti dobio nezvaničnu informaciju da je dete živo i zdravo, pojavila se i izjava Borojevića koji iznosi dosta nelogičnosti, kao što i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Mile Novaković provlači kroz izjave dosta sumlje u zvanične informacije o nestanku Dake Ilić (2).

Novaković u komentaru vezanom za nestanak djevojčice govori o policijskim procedurama u slučajevima nestanka djeteta te navodi:

“Ova potraga traje od juče, a kada rezultata nema onda mora da se ide na ovo drugo, proširuje se istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili detetu, već se jednostavno tome pribeglo jer dete nije nađeno u terenskoj pretrazi”(..)

U njegovom komentaru nema informacija o pronalasku djevojčice. Novaković u izjavi zapravo naglašava da se trenutno poduzimaju različiti koraci u istrazi te da se “sve to radi kako bi se našao trag koji bi mogao da pomogne u pronalasku djeteta”.

 

Potraga za nestalom djevojčicom

Policija u Srbiji je u vrijeme pisanja ove analize i dalje intenzivno radila na utvrđivanju činjenica i okolnosti vezanih uz nestanak dvogodišnje Danke Ilić, koja nije pronađena. Agencija Tanjug je 28. marta u jutarnjim satima izvijestila da se potraga za djevojčicom nastavlja te da će “policija provjeriti bazne stanice i izvršiti vještačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala”. 

Tanjug dodaje i da će “policija ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno prije ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage”.

Dodatno, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je 28. marta na svojoj stranici objavilo i sljedeći apel:

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe.

Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom.

Iako je policijska istraga u slučaju nestanka dvogodišnjakinje u okolini Bora bila u toku i nije bilo službenih potvrda o pronalasku djevojčice, ove informacije nisu spriječile autore/ke na portalu Glas javnosti da u tri navrata plasiraju netačnu tvrdnju da je djevojčica pronađena. 

U ovim su člancima netačne tvrdnje o pronalasku djevojčice popraćene navodima da se o radi o “nezvaničnim saznanjima” anonimnog izvora, a potom i neutemeljenim tvrdnjama da se radi o službenim informacijama. Dodatno, ova je netačna tvrdnja u dva članka objavljena uz navode da je takvo nešto potvrđeno u izjavama Saše Borojevića i Mileta Novakovića. 

Ipak, u Borojevićevoj izjavi stoji da se radi o njegovom “ličnom mišljenju”, ali ne i potvrđenoj informaciji. Isti je slučaj i s izjavom koju je dao Mile Novaković. On je komentarisao policijske procedure, a u svom komentaru nije iznio tvrdnju da je djevojčica pronađena.

Plasiranje izmišljene tvrdnje o pronalasku djevojčice na društvenim je mrežama izazvalo brojne osude.

Komentari Glas Javnosti1

Shodno navedenom, tvrdnja da je Danka Ilić pronađena “živa i zdrava”, objavljena u prvom analiziranom članku portala Glas javnosti, dobija ocjenu lažna vijest

Prenošenja iste tvrdnje u ostalim člancima dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.03.2024

Glas Javnosti: EKSKLUZIVNO: Mala Danka je živa i zdrava

Glas javnosti nezvanično je saznao da je mala Danka pronađena, kako tvrdi naš izvor.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 27.03.2024

Glas Javnosti: Izjava BOROJEVIĆA POTVRĐUJE NAŠU INFORMACIJU O MALOJ DANKI

Informacija koju smo objavili da je mala Danka živa i zdrava, bazirana je na informaciji državnih organa koji se bave slučajem male Danke (2) koja je...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.03.2024

Glas Javnosti: NESTANAK MALE DANKE KOMENTARIŠE MILE NOVAKOVIĆ BIVŠI NAČELNIK UKP I POTVRĐUJE SUMNJE BOROJEVIĆA KAO I NAŠU INFORMACIJU

Novaković kako kaže sumlja u objavljenu zvaničnu verziju slučaja otmice male Danke (2)

  • Prenošenje lažnih vijesti