Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o smrti Fate Orlović kao “inspiracija” za govor mržnje na društvenim mrežama

Korisnici društvenih mreža dijele objave u kojima se navodi da je Fata Orlović umrla. U nekim objavama navodi se da je umrla “tri dana nakon rušenja crkve”, a u nekim se i otvorenije implicira da je “kažnjena” zbog uklanjanja crkve iz njenog dvorišta.

Na Instagram profilu Bunt Crna Gora (cg_bunt) 8.6.2021. godine objavljena je fotografija Fate Orlović sa crkvom koja se nalazila u njenom dvorištu, uz navode da je umrla “tri dana nakon rušenja crkve”. Kao izvor tvrdnje navode se "hodže iz Bosne".

Umrla je Fata Orlović, tri dana nakon rušenja crkve. Nije hrišćanski likovati i radovati se, budimo ljudi.
Iskreno saučešće porodici i da se pokaju zbog grijehova svojih.
*Informaciju o upokojenju smo preuzeli od hodža iz Bosne.

Do trenutka pisanja ove analize, objava na Instagram profilu Bunt Crna Gora dobila je 17.600 lajkova i 723 komentara.

“Informacija” o smrti Fate Orlović je sa Instagrama dospjela i na druge društvene mreže, Facebook i Twitter. Na Facebooku stranici Motorno testerisanje je istog dana objavljen status sa fotografijom Fate Orlović, uz hashtag #BreakingNews, gdje se navodi da je umrla.

Nekoliko privatnih Facebook profila, u formi statusa, objavilo je “informaciju” o smrti Fate Orlović (link, link, link, link,link). U nekim se statusima kaže da se radi o “Božijoj kazni”, a u pojedinim je korišten i degutantan govor mržnje.

Screenshot statusa sa privatnog  Facebook profila, u kome se navodi da je umrla Fata Orlović, objavljen je i na stranici Kladuški muftija, uz napomenu da je u pitanju netačna tvrdnja.

Fotografija koju je Instagram profil cg_bunt iskoristio za objavu “informacije” o smrti Fate Orlović dijelila se i na Twitteru (link, link, link, link), uz istu tvrdnju. Identična tvrdnja je objavljena i bez fotografije na još šest Twitter profila.

Objave na društvenim mrežama, navedene u ovoj analizi, bile su javno dostupne u vrijeme pisanja analize. Uz sva ograničenja, kao što su brisanje objava i promjene postavki privatnosti, moguće je da stvarni broj objava bude različit od navedenih.

Navod o smrti Fate Orlović objavljen je 8.6.2021. i na YouTube kanalu Bugy Family u videosnimku sa naslovom “Šokantno Umrla Fata Orlovic 3 dana nakon rusenja crkve !!!” Videosnimak prikazuje fotografiju Fate Orlović pokraj crkve u Konjević-Polju, sa ispisanim navodom o njenoj smrti. Do vremena pisanja ove analize, videosnimak je ostvario 5.737 pregleda.

Šta su činjenice?

Crkva u Konjević-Polju, koja se nalazila u dvorištu Fate Orlović, srušena je 5.6.2021. godine, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, koji je 1.10.2019. godine presudio da BiH mora da ukloni tu nelegalno izgrađenu crkvu.

O nešto više od 20 godina čekanja da crkva bude uklonjena sa privatnog posjeda Fate Orlović detaljno je pisao naš partnerski portal Istinomjer, u analizi objavljenoj 25.5.2021. godine, koju u cijelosti možete pročitati na ovom linku.

Mediji u Bosni i Hercegovini su 8.6.2021. izvijestili da je Fata Orlović primljena u bolnicu. Kako je za N1 izjavila Ersija Aščerić-Mujedinović, portparolka Univerzitetskog Kliničkog centra u Tuzli, Fata Orlović je tog dana hospitalizovana na Klinici za plućne bolesti ove ustanove.

Dan poslije, 9.6.2021, za Klix je iz UKC-a Tuzla potvrđeno da je Fata Orlović i dalje u ovoj ustanovi, da je u stabilnom stanju i da nije životno ugrožena.

Kako je za Klix.ba danas potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Orlović je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i nije ni u kojem slučaju životno ugrožena.


Fata Orlović je 8.6.2021. hospitalizovana u UKC Tuzla zbog bolesti i nije preminula te objavu na Instagram profilu Bunt Crna Gora (cg_bunt) ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave sa identičnom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 08.06.2021

Instagram profili: Insstagram profili: Bunt Crna Gora

Умрла је Фата Орловић

  • Lažna vijest