Lažna vijest sa fotografijama koje prikazuju “dolazak migranata”

Portal Bišćani je objavio članak sa kompilacijom fotografija koje navodno prikazuju migrante kako se kreću ka Bihaću uprkos zabranama. Portali Antimigrant i 072 Info prenijeli su članak u kojem se tvrdi da priložene fotografije prikazuju “dolazak migranata” - iako nisu prenijeli i same fotografije.

Portal Bišćani objavio je 11.9.2020. članak sa naslovom:

USK: Grupe migranata svakodnevno pristižu uprkos zabrani (FOTO)

U članku se tvrdi da mjere o zabrani ulaska migranata na područje Unsko-sanskog kantona ne daju rezultate. Ove mjere donijela je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK 19.8.2020. U članak su priložene i fotografije koje navodno prikazuju migrante kako se kreću ka Bihaću:

Na priloženim fotografijama možete vidjeti dolazak migrantskih grupa iz raznih pravaca prema Bihaću, tako da i sam proces izmještanja migranata iz kampa BIRA ili najavljeno izmještanje i iz kampa Miral gubi svaki smisao.

Na fotografijama se ne vidi jasno gdje su nastale, niti gdje idu osobe koje su uslikane. Samo jedna od njih, crno-bijela fotografija koja izgleda kao snimak nadzorne kamere, sadrži tačno vrijeme. Uprkos tome, ni na ovoj fotografiji nije jasno ko se nalazi na fotografiji niti šta se tačno dešava.

No, manjak informacija i fotografije na kojima nije najjasnije šta se dešava, nije spriječio da se članak dalje prenosi. Najviše razlika bilo je upravo kod prenošenja fotografija. Portal USK Vijesti uz vijest je prenio sve fotografije sa portala Bišćani, dok je portal Krajina prenio samo jednu od njih. 

Sa druge strane, portali 072 Info i Antimigrant su uz tekst sa portala Bišćani, objavili fotografije koje nisu bile dio originalnog članka i koje su objavljene nekoliko mjeseci ranije. 

Portal Antimigrant, uz fotografiju koja nema veze sa člankom koji je prenesen sa portala Biščani, objavio je i sljedeći senzacionalistički naslov u kojem se navodi da je “rat neizbježan”:

KAPITULACIJA: Migranti nadiru u Bihać, uprkos zabrani!!! RAT JE NEIZBJEŽAN!

Ovaj članak sadrži citat sa portala Krajina o tome da “na priloženim fotografijama možete vidjeti dolazak migrantskih grupa iz raznih pravaca prema Bihaću” - iako priložene fotografije na portalu Antimigrant ne prikazuju “dolazak migranata”. U tekstu je objavljen link na članak portala Krajina, dok originalne fotografije nisu objavljene. Fotografija koja je objavljena u članku portala Antimigrant originalno je objavljena na portalu agencije Anadolija 25.10.2019, a autor fotografije je Samir Jordamović. 

Portal 072 Info je također prenio članak sa portala Bišćani zajedno sa pasusom o “priloženim fotografijama”, međutim nije prenio originalne fotografije.

Mjere su samo slovo na papiru: Migranti neprestano dolaze u Bihać

(...)

Na priloženim fotografijama možete vidjeti dolazak migrantskih grupa iz raznih pravaca prema Bihaću, tako da i sam proces izmještanja migranata iz kampa BIRA ili najavljeno izmještanje i iz kampa Miral gubi svaki smisao, piše Krajina.

Ovaj put, fotografija koja prikazuje grupu migranata i izbjeglica prvi put je objavljena na portalu Moj Cazin 28.7.2020. sudeći po obrnutoj Google pretrazi prema fotografiji. 

Shodno tome, portal 072 Info dobija ocjenu lažna vijest zbog toga što “priložena fotografija” ne prikazuje “dolazak migranata uprkos zabrani” kako se tvrdi, već je objavljena nekoliko sedmica prije donošenja odluke, tačnije u julu ove godine. 

Portal Antimigrant također dobija ocjenu lažnu vijest zbog toga što priložena fotografija koja je originalno objavljena prošle godine, ne prikazuje “dolazak migranata” kako se tvrdi u članku. 

Zbog naslova u kojem se tvrdi da je “rat neizbježan”, što se ne podudara sa tekstom članka gdje se “rat” uopšte ne spominje portal Antimigrant dobija i ocjenu klikbejt

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 30. 09. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz New Yorka ne prikazuje ljude koji bježe jer je neko vikao da “idu Rusi”

Društvenim mrežama širi se snimak na kojem ljudi panično trče ulicama New Y...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljeno “zaprašivanje koronom” kao motiv za političku podršku

Sad već stara teorija zavjere o “zaprašivanju otrovima” kao uzroku pandemij...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je premi...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me