Lažna vijest u Austriji je greška u Bosni i Hercegovini

Na osnovu dvije prijave naših čitatelja/ki, istražili smo vijest o “najglupljem dileru na svijetu” i “Bosancu kojem se smije Austrija”. Priča je objavljena u austrijskom tabloidu “Heute”, a brzo se proširila po domaćim portalima.

U domaćem medijskom prostoru vijest je prvo prenio “Radio Sarajevo”, a zatim i portal “Faktor” navodeći “Heute” kao izvor. Većina ostalih portala koji su prenijeli istu vijest, preuzeli su je sa jednog od ova dva domaća portala. Vijest prenosimo u cjelosti:

EU / Bosanac kojem se smije Austrija: Diler droge prijavio provalu u svoj stan
U fudbalskom žargonu to bi se nazvalo "autogolom". Nije pretjerano reći da je Bosanac iz Donje Austrije najgluplji diler droge na svijetu.
Heute izvještava da je državljanin BiH, nastanjen u Donjoj Austriji, ušao u policijsku stanicu i ljutito prijavio provalu u svoj dom.
Zvaničnici su ga saslušali, iskazali sažaljenje i odmah izašli na mjesto zločina kako bi eventualno prikupili tragove provalnika.
Tokom intervencije u stanu državljanina BiH policija je pronašla 100 grama kanabisa. Tu nije bio kraj iznenađenjima. Bosanac je priznao da je posljednjih mjeseci prodao više od četvrtine kilograma opojnih droga.
Iskrenost nije adekvatno nagrađena: Diler je uhapšen i odveden u pritvor.

Ovakvu vijest, koja više liči na sinopsis komedije nego na vjerodostojan medijski izvještaj, prenio je 21 domaći portal te je podijeljena više od hiljadu puta.

Ipak, priča o Bosancu “najglupljem dileru” koji je, “takoreći” sam sebe prijavio policiji, je zapravo priča o dileru Bosancu koji uhapšen nakon pretresa njegove kuće.

Na web stranici Policijske uprave Donja Austrija pronašli smo saopštenje za javnost koje tek donekle podsjeća na tekst sa stranice “Heute”.

Saopštenje za javnost policijske uprave Donja Austrija

Istraga i hapšenje dilera u okrugu Baden

Zaposlenici policijskog inspektorata Berndorf su od februara 2018. godine provodili istražne radnje u zajednicama ovisnika o drogama. Prilikom ispitivanja, 23-godišnji muškarac iz okruga Baden izjavio je da su mu nepoznate osobe ukrale plantažu kanabisa. Istovremeno je odao i podatke o svom dostavljaču opojnih sredstava.

Nakon opsežne istrage, identifikovan je 22-godišnji bosanski državljanin iz okruga Baden osumnjičen za prodaju droge. Na onosvu sudskog naloga, 04. Aprila 2018. godine izvršen je pretres kuće 22-godišnjaka. Tom prilikom pronađeno ukupno 80 grama kanabisa i oprema za uzgoj biljke kanabis. Optuženi je priznao prodaju opojnih droga i po nalogu državnog tužioca određen mu je zatvorski pritvor.

Ispitano je ukupno 15 kupaca iz Badena i Wiener Neustadta, te su predati tužilaštvu na dalju obradu.

Dakle, bosanski državljanin nije “prijavio sam sebe”, već je pretres napravljen na osnovu priznanja druge osobe koja ga je spomenula prilikom policijskog ispitivanja. Ni sama “prijava krađe” marihuane se očito nije dogodila, već se također radi o nečemu što je već uhapšeni “diler” rekao policiji dok ga je ispitivala. Pored toga, u izvještaju se navodi da je kod uhapšenog Bosanca pronađeno 80 grama kanabisa i oprema za uzgoj te biljke, a nigdje se ne spominje da je prodao više od 250 grama “opojnih droga”.

Obzirom na veliku nepodudarnost policijskog i medijskog izvještaja, kontaktirali smo Policijsku upravu Donje Austrije sa molbom da nam potvrde tačnost navoda iz članka objavljenog u austrijskom tabloidu, te da pojasne zašto se izvještaji razlikuju.

Odgovor smo dobili od inspektora Raimunda Schwaigerlehnera, koji nam je rekao da je upoznat sa člankom objavljenim na portalu "Heute", da ne može potvrditi tačnost njegovog sadržaja, te da se činjenice o slučaju nalaze u (gore navedenom) saopštenju za medije.

Kada bismo ocjenjivali portale sa stranog govornog područja “Heute” bi se bez sumnje našao na crvenoj listi medija koji objavljuju lažne vijesti. Domaći mediji koju su prenijeli ovu vijest će dobiti ocjenu greška, s obzirom na to da su računali na kredibilitet medijskog izvora, što se također pokazalo kao - greška.  

Reakcije

Redakcija Raskrinkavanja je kontaktirala medije koji su prenijeli vijest, te ih je uz link na saopštenje za medije austrijske policije, obavijestila da je riječ o netačnoj informaciji. Ovo su njihovi odgovori i reakcije.

“Hercegovački info portal” i “Tuzlanski” su vijest obrisali.

Urednik portala “Info Bijeljina” nas je obavijestio da će ispraviti grešku ako to učine izvori “Nezavisne novine” i “Faktor” od kojih su prenijeli vijest.

Portal “USN” je dodao u tekst da je izvor “Radio Sarajevo” i obavijestio nas da vjeruju u njihovu kompetentnost.

Sa portala “Radio Sarajevo”, koji je prema našim provjerama prvi objavio vijest, rekli su da se informacije iz policijskog izvještaja i teksta u časopisu Heute ne razlikuju u velikoj mjeri, jer je “Policija u pretres njegovog stana krenula tek kada im je on objasnio da mu je provaljeno u stan koji je služio kao plantaža kanabisa”. Nakon ovog odgovora, proslijedili smo im prevedeno saopštenje policije uz pojašnjenje da se radi o suštinski drugačijim informacijama. Do momenta objavljivanja ovog članka, nismo dobili odgovor na drugi mail, a vijest na stranici je nepromijenjena.

Uredništvo “Top Portala” nam se zahvalilo na upozorenju, te su nas obavijestili da vijesti preuzimaju od relevantnih izvora, koje uredno potpišu, pozovu se na njih, ali ih ne provjeravaju. Do objavljivanja ovog članka vijest nije izmijenjena.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 17. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me