Raskrinkavanje.ba

Lažne Facebook objave računaju na stvarne emocije i klikove

Na Facebooku se često dijele fotografije tužnih ili teških životnih situacija te se od korisnika traži "lajk" kao vid podrške, iako je u pitanju samo tehnika anonimnih stranica da steknu više pratilaca i interakcija.

Česta manipulativna praksa kojom se određene Facebook stranice služe je i objavljivanje fotografija koje mogu izazvati emotivne reakcije korisnika/ca ove mreže. Fotografije se uglavnom objavljuju uz opise neke teške životne situacije u prvom licu jednine te uz razne pozive na akciju, kao što je "lajkanje" takve objave. 

Stvarni cilj ovakvih objava, ipak, nije emotivan - sticanjem velikog broja pratilaca na ovaj način, Facebook stranice se mogu prodati. Potom mogu i početi zarađivati od objave linkova na članke portala koji koriste Google reklame za monetizaciju.

 

Molitve za "Nikolu"

Na Facebook stranici Svi pravoslavci na jednom mjestu, 3.8.2020. godine objavljena je fotografija dječaka u bolničkom krevetu, sa pozivom da se “molimo za našeg Nikolu”.

Molimo vas da se molite za našeg Nikolu!
Operacija je u Turskoj, Ankari i krvi iz očiju i nosa. Trombociti su veoma niski.
Ne ignoriši to!
Molite se za njega!
PODIJELITE sliku za podršku i tako da je mogu vidjeti i druge da se mole za njega. 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏 🙏🙏🙏

Ova objava je podijeljena 6.800 puta, imala je 389 komentara i 780 interakcija. Tokom 2020. godine, korisnici/ce su ovu objavu podijelili i u nekoliko javnih Facebook grupa (1,2,3,4,5).

U aprilu 2021. godine, tačnije 4.4, fotografiju dječaka sa istim opisom su objavile i Facebook stranice Zašto Majko nisi večna, Selo moje mesto najmilije, Moja djeca su moje bogatstvo, Bake na Fejsu, te 7.4.2021. Sofijin IZBOR. Objave ovih stranica su ostvarile 7.363 dijeljenja, od čega najviše ona na stranici Moja djeca su moje bogatstvo - 3.600 dijeljenja do vremena pisanja ove analize.

Korisnica Facebooka Jasminka Suhonic je fotografiju dječaka s apelom za molitvu objavila 12.4.2021. u grupi Sveto pismo - Biblija -Bible. Ova objava je podijeljena 2.200 puta. Identičnu objavu su korisnici/ce ove mreže dijelili i na svojim profilima (1,2,3,4,5,) te u različitim Facebook grupama (1,2).

Rezultati obrnute Google pretrage fotografije dječaka pokazuju da se ona dijeli na engleskom govornom području od 2019. godine. Jedno od najranijih pojavljivanja našli smo na Facebook stranici Prayer Page, na kojoj je identična fotografija objavljena 15.8.2019. 

Kao i u objavama na našem jeziku, u objavama na engleskom jeziku se navodi da je riječ o bolesnom dječaku, te se poziva na molitvu za njega, bez ikakvih drugih detalja kao što su podaci o dječaku, bolnici u kojoj se nalazi, dijagnozi zbog koje je u bolnici i slično. U engleskoj "verziji" objave, dječak se, navodno, zove Nathan.

MOLIM VAS MOLITE SE ZA MOG UNUKA NATANA. KRVARI IZ OČIJU I NOSA. NJEGOVi TROMBOCITI SU VRLO NISKI. ON JE U BOLNICI. VIŠE MOLITVI, BRŽE LIJEČENJE. #SHARE. Isa 53:

 

Molitva za ženu kojoj "život visi o koncu"

Na Facebook stranici Prazna ostala mi duša, 24.5.2018. godine objavljena je fotografija žene u bolničkom krevetu, sa bebom u naručju, uz opis u kojem se navodi da je ona u teškom stanju te da se treba moliti za nju.

Molite se za nju, ona je u vrlo teškom stanju, njen život visi o koncu, vaše molitve mogu je spasiti, molim vas ako imate srce pišite i amin. Također podijeliti sa svojim prijateljima, trebate se moliti za nju zbog njenog djeteta. PODIJELI DALJE!!!

Facebook stranice Zabavan Svet i Ne sudi mi po izgledu jer ne znaš šta nosim na srcu su objavile istu fotografiju i opis 2018. godine. Stranica Lipovice je iste godine objavila screenshot ovog statusa sa pozivom na molitvu.

Tokom 2020. godine, fotografija je uz identičan status objavljena na deset Facebook stranica: Čuvaj svoju porodicu, jer porodica je najvece bogatstvo., Манастир Острог - Manastir Ostrog, Mozda Nekad - LJubav nema granice, Niko te nece voleti kao ja, Postuj i voli Majku jer Majka ti je jedini pravi prijatelj, Trag u beskraju, Život nema reprizu, Ne sudi mi po izgledu jer ne znaš šta nosim na duši., Moj život su moj Brat i moja Sestra., Color of love - - Boja ljubavi.

Fotografija žene sa bebom u bolničkom krevetu prikuplja lajkove i ove godine - stranica Moja djeca su moje bogatstvo objavila je fotografiju 7. aprila. Ova objava je podijeljena 12.000 puta, uz 57.000 komentara.

Uz nešto manje interakcija, identičnu objavu u 2021. imale su i stranice دمینی ژوند, Selo moje mesto najmilije i Zašto Majko nisi večna.

Rezultati pretrage na online servisu TinEye, kao i rezultati obrnutih Google i Yandex pretraga, pokazuju da se ova fotografija dijeli od 2018. godine. U analiziranim objavama od ove i prošle godine se ne navodi da je riječ o fotografiji staroj barem tri godine. Ipak, navodi se da ženi sa fotografije "život visi o koncu" i korisnici su pozvani da se mole za nju, čime se implicira da se situacija dešava u vremenu objave fotografije.

 

Molitva za "Tatjanu"

Na Facebook stranici Katolička svjedočanstva, 24.4.2021. godine objavljena je fotografija žene u bolničkom krevetu, sa opisom u kojem se tvrdi da je riječ o Tatjani, koja je nakon porođaja u komi.

Hitno potrebna molitva za Tatjanu koja je u komi nakon sto je rodila.
Ima samo 26 godina.
Gospodine smiluj se

Ova objava je ostvarila nešto manje od 4.000 komentara, 3.000 interakcija i više stotina dijeljenja. Screenshot objave smo pronašli na Facebook stranici Pravo na život.

Žena sa fotografije, ipak, nije u komi nakon porođaja. Radi se o "stock" fotografiji, odnosno fotografiji koja predstavlja “uopštenu” situaciju i koristi se kao ilustracija u člancima, na web stranicama, knjigama i drugim publikacijama. Ovakve fotografije obično ne prikazuju stvarnu situaciju, već "odglumljenu" scenu.

Originalna fotografija dostupna je na sajtu Istock photo (na ovom linku) i dio je seta fotografija autora Wavebreakmedia.

Objava sa stranice Katolička svjedočanstva dobija ocjenu lažna vijest, budući da na fotografiji u objavi nije "Tatjana u komi nakon poroda". Fotografija je dio seta "stock" ilustracija koje se mogu kupiti. Istu ocjenu dajemo i objavi sa Facebook stranice Svi pravoslavci na jednom mjestu, u kojoj se tvrdi da je na fotografiji dječak Nikola. U pitanju je fotografija koja se ranije dijelila na engleskom govornom području. Isto se odnosi i na objavu Facebook stranice Prazna ostala mi duša, sa fotografijom žene i bebe u bolničkom krevetu. Uz poziv da se moli za nju, u ovoj objavi se tvrdi da život ove žene "visi o koncu". Ipak, identična fotografija se dijeli od 2018. godine i posve je nemoguće da je osoba sa fotografije i danas u istom, kritičnom stanju.

Sve kasnije objave sa ovim tvrdnjama ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke