Lažne izjave Čovića i Dodika kao mamci za klikove

Izjava Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o ponovnom uvođenju uniformi VRS za pripadnike Trećeg pješadijskog puka OSBiH izazvala je mnogo pažnje, kako u medijima glavnog toka, tako i u anonimnim online medijima. Takva kakva jeste, izjava se pokazala vrlo podložnom za proizvodnju lažnih vijesti, kao što se vidi u ovoj analizi.

Portal „Zabavne informacije“ na dva preuzeta članka iz drugih medija, dodao je u naslov izjave koje nikad nisu izrečene. Tako prvi članak objavljen 13. maja nosi naslov:

„Dodik: Ja kažem da će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a ako treba da saljem vojsku u rat po svaku cijenu uradit cu“

Ovaj članak preuzet je sa portala „Klix“ uz promjenu u naslovu. Ovako naime izgleda naslov na portalu „Klix“.

„Dodik: Ja kažem da će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a“

Uz izvorni naslov, portal „Zabavne informacije“ dodao je još jedan dio koji u originalnoj izjavi Milorada Dodika ne postoji. Originalna izjava glasi ovako:

„'Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a da li će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a, ja kažem da se hoće obući", zaključio je Dodik.“

Dakle, nigdje u izjavi ne stoji drugi dio tvrdnje iz naslova koji glasi „ako treba da saljem vojsku u rat po svaku cijenu uradit cu“.  S obzirom na to da je u pitanju izmišljena izjava, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zbog kombinacije istinitih i lažnih navoda članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama, ali i klikbejt s obzirom na to da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samom tekstu.

Identičan slučaj je i sa drugim članakom objavljenim na ovom portalu dan kasnije.

„Čović: porucio Dodiku.Mislim da vojska BIH treba da obuce Hrvatsku uniformu a ne unirofmu RS“

Izjava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koja je navedena u naslovu članka je lažna, te kao takva ne postoji ni u izvornom članaku koji je portal „Zabavne informacije“ preuzeo sa „N1“.

Komentar Dragana Čovića na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o ponovnom uvođenju unformi VRS bio je potpuno drugačiji.

„Na pitanje da prokomentariše izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa obiljažavanjem 12. maja – “Dana Vojske Republike Srpske”, Čović je rekao da nema komentar, ali da je reforma odbrane jedna od najuspješnijih u BiH.
“Svako ima svoje viđenje i svako u ambijentu koji imamo doliva ulje na vatru. Ja ću štititi interese u skladu sa Ustavom BiH. Prepuštam kolegama na terenu da dalje nastave sa nadmudrivanjima”, rekao je Čović.“

I pored toga što u samom članku stoji navedeni, originalni citat, portal „Zabave informacije“ je u naslovu izmislio izjavu kako bi privukao što veći broj čitatelja. I u ovom slučaju, zbog lažne izjave pripisane Draganu Čoviću, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zbog kombinacije istinitih i lažnih navoda članak dobija i ocjenu manipulisanje činjenicama, ali i klikbejt obzirom da se tvrdnja iz naslova ne nalazi u samom tekstu.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 20. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me