Lažne nagradne igre na Facebooku: Audi ne poklanja 10 automobila

Po oprobanom obrascu, prevaranti/ce na Facebooku mame korisnike/ce ove društvene mreže na pretplatničku uslugu obećavajući ovaj put skupocjeni automobil kao nagradu.

Foto: Pexels

Na Facebook stranici 𝗔𝘂𝗱𝗶-𝐟𝐚𝐧𝐬. 8.1.2023. godine objavljena je lažna nagradna igra u kojoj Audi navodno poklanja 10 automobila. Nagradna igra objavljena je kao “životni događaj” na Facebooku:

Osvojite nagradu za automobil od Audija
Danas od 8. januara do 11. januara za našu kompaniju
Audi će pokloniti 10 automobila svima koji podijele našu objavu i glasaju za svoju kutiju sa sretnim brojevima. Samo 10, kutija u kojoj se nalaze naši ključevi od auta. (Nagradni automobili će od danas biti poslani direktno na adresu pobjednika)!

Objava je u vrijeme pisanja ove analize imala više od 3.400 interakcija. U komentaru na objavu administratori/ce stranice Audi-fans podijelili/e su link na kojem je potrebno “završiti registraciju”.

Klik na link iz komentara vodi na navodnu zvaničnu stranicu Audija, koja ni izgledom ni domenom ne asocira na bilo kakvu zvaničnu stranicu. 


Pri dnu stranice korisnici/e se upućuju na prijavu, odnosno besplatnu registraciju kojom se ubrzava dostava “poklonova”:

Klik na “prijavi se” vodi na novu stranicu na kojoj se odabirom operatera i unošenjem broja telefona prijavljuje na pretplatničku uslugu koja nudi “veliki raspon zanimljivih sadržaja kao što su: igre, video, aplikacije, horoskopi i testovi inteligencije”.

Ispod forme za unošenje broja telefona nalazi se napomena u kojoj stoji da je riječ o pretplatničkoj usluzi koja košta 6 KM sedmično i koja se obnavlja svake sedmice. 

Unosom broja i slanjem potvrde DA na kratki broj 06202020 (BH Telecom) potvrđujete da se pročitali uslove korištenja i da se slažete s istim. Kupnjom ove zabavne pretplatničke usluge korisnik će dobiti veliki raspon zanimljivih sadržaja kao što su: igre, video, aplikacije, horoskopi i testovi inteligencije. Ovo je pretplatnička usluga. Usluga košta 6 KM sedmično, 3 KM/SMS, 2 SMS-a sedmično. U cijenu usluge je uključen PDV. Molimo Vas tražite odobrenje roditelja ili staratelja ukoliko imate ispod 18 godina. Pretplata se obnavlja automatski sve dok ne pošaljete poruku sadržaja STOP OK na 06202020 (BH Telecom). Vaš mobilni telefon mora imati mogućnost pristupa Internetu, primanja i slanja tekstualnih poruka te primanja sadržaja. Dodatnu pomoć korisnici BH Telecoma mogu dobiti slanjem ključne riječi POMOC ili ? na kratki broj 06202020. Korisnička podrška: +38737307900, [email protected] Radno vrijeme korisničke podrške 09:00 – 17:00. Davalac usluge: GoMobee Ltd., Triq ix-Xatt, 263, Level 3, Gzira, GZR 1020, Malta, VAT NR. MT26598217

Iz svega ovoga slijedi da se u objavi na Facebooku ne poklanjaju automobili marke Audi, nego se korisnici/e te društvene mreže obmanjuju i taktikama prevare mame na prijavu na pretplatničku uslugu koja potencijalno može dovesti do neželjenih finansijskih gubitaka. 

U međuvremenu je ova objava obrisana s Facebooka, ali je link navodne zvanične stranice Audija još uvijek dostupan. Dva dana nakon objave “životnog događaja”, na stranici 𝗔𝘂𝗱𝗶-𝐟𝐚𝐧𝐬 objavljena je još jedna lažna nagradna igra u kojoj se “dodjeljuje 20 posebnih darova za automobile” povodom proslave “93. rođendana Audija”. Sa slike je potrebno odabrati kutiju, a neke od njih sadrže ključeve automobila, navodi se u objavi:

🎊 Kako bismo proslavili @audijev 93. rođendan, šaljemo 20 posebnih darova za automobile svima koji pogode kutiju, ako budete imali sreće, neke kutije sadrže ključeve automobila" prije 12. siječnja 2023. Sretno! 💛

U vrijeme pisanja analize u komentarima na ovu objavu nisu se nalazili linkovi “za registraciju”. Međutim, stranica je komentarisala “pravilima” nagradne igre, po kojima je za učešće potrebno “lajkati” stranicu te podijeliti objavu nagradne igre prijateljima i u grupama, nakon čega će tim stranice navodno poslati privatnu poruku. 

🏆🏆🏆 PRAVILA 👇

1. Lajkajte i pratite našu stranicu
2. Podijelite ovu objavu sa svojim grupama ili prijateljima
3. Ako budete imali sreće, naš tim će vam poslati privatnu poruku. Provjerite naše postove sada!!!❤️
ova emisija je stvarna

Iz ovoga se može zaključiti da je cilj objave druge lažne nagradne igre izgradnja publike na stranici (“lajkanjem” i praćenjem) te povećanje vidljivosti objave njenim daljnim dijeljenjima. 

Osim toga, kompanija za proizvodnju automobila pod imenom Audi osnovana je 1909. godine, što je prije više od 113 godina, pa sam povod za objavu “nagradne igre” (93. Audijev rođendan) ne oslikava realnost.  

Još jedan pokazatelj da se ovdje ne radi o legitimnim nagradnim igrama jesu činjenice o stranici na kojoj je ona objavljena. Facebook stranica 𝗔𝘂𝗱𝗶-𝐟𝐚𝐧𝐬. pokrenuta je 8. januara 2023. godine, dakle istog dana kada je objavljena prva “nagradna igra” na ovoj stranici. U vrijeme pisanja ove analize stranica je imala nešto više od 120 pratitelja/ki, što također pokazuje da nije riječ o zvaničnoj stranici i stvarnoj nagradnoj igri.

Zvanična internet-stranica Audi BiH nalazi se na ovom linku s kojom je povezana Facebook stranica Audi BiH

S obzirom na to da se radi o “nagradnim igrama” u kojima nije moguće osvojiti obećane nagrade, obje objave dobijaju ocjenu lažna vijest.

Napomena:

15.2.2023: Na Facebook stranici koja zloupotrebljava ime brenda Toyota u februaru je objavljena lažna nagradna igra u kojoj se učesnicima/ama nasumično “poklanja” nova Toyota Hilux. Ova Facebook stranica napravljena je 1. februara i jedina objava na njoj je “nagradna igra”, koja je bila podijeljena više od 170 puta. Objava s “nagradnom igrom” dobija ocjenu lažna vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 10. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me