Raskrinkavanje.ba

Lažne vijesti iz 16. vijeka

Portal „Sarajevo grad“ preuzeo je članak portala „Stop-avaz“ pod naslovom: „Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega“ i objavio ga u skoro integralnom obliku. U obje verzije, riječ je o lažnoj vijesti.

Članak pretenduje da se bavi genealogijom porodice Radončić i kao „dokaz“ za svoje tvrdnje navodi knjigu “Plav i Gusinje u prošlosti” objavljenu 1989. godine. I pored toga što nije jasno gdje citat iz knjige počinje, a gdje završava, evo šta se kaže o porijeklu porodice Radoničić:

„Od predaka Radonje nastali su Radončići koji su iz plemena Kuči sa planina Prokletija na granici Crne Gore i Albanije. Sa tih divljih predjela u Gusinje su se naselili nakon 1650. godine. Za pleme Kuči karakteristično je da su bili u službi onoga ko je više nudio pa su, u zavisnosti od interesa, ratovali su za Rusiju, Crnu Goru, Turke…“

Utvrditi porijeklo jedne, bilo koje porodice bilo gdje u bivšoj Jugoslaviji ili bilo kojoj od država nastalih njenim raspadom, možda i nije teško, ali kao osnov sasvim sigurno ne može poslužiti jedan jedini pasus iz knjige objavljene prije tri decenije. Dalje, sve i da je tvrdnja potpuno istinita, nije jasno kakve bi trebale biti implikacije “ubistva” odnosno pogibije u borbi iz šesnaestog vijeka.

“Stop-avaz” to vrlo spremno objašnjava:

 „Upravo su pripadnici plemena Kuči ubili Gazi Husrev-bega 1541. godine. U dostupnim izvorima nije decidno naznačeno, ali se ponegdje može pročitati da su Kuči ubili Gaziju na nepošten i kukavički način, a što je bila njihova metoda “ratovanja”. Gazi Husrev-beg je ukopan u haremu džamije koju je izgradio u Sarajevu“.

Ni sam autor originalnog članka ne navodi „decidno“ ni kako je Gazi Husrev-beg poginuo, niti ko ga je tačno ubio. U tekstu koji se nalazi na linku u samom članku, navedeno je da je poginuo smirujući jednu od desetina pobuna protiv osmanske vlasti u Crnoj Gori, odnosno u borbi protiv „pobunjenih Kuča“.

Drugim riječima, laž u naslovu potkrijepljena je lažima u samom članku. A evo zašto je i to bitno.

 „Ubistvo jednog od najvećih Bošnjaka u historiji identično je onome što je Radončić radio u Bosni i Hercegovini. Iz zasjede, duboko sakriven iza imena i prezimena svojih polunovinara i iza povlaštenog položaja Dnevnog avaza na tržištu, jer njegove mete nisu imali identično oružje i kotu – dnevne novine, Fahrudin Kuči Radončić je godinama ubijao ovaj narod i njegove prvake. Hiljade najčasnijih Bošnjaka od Radončića su dobijali medijska đulad. Ovaj medijski divljak, poput svojih predaka, skidao je glave svima koji imalo vrijede u patriotskom korpusu.“

Izmišljena ili „dotjerana“ porodična istorija Fahrudina Radončića drugim riječima je trebala da potkrijepi stavove autora o onome što on - odnosno novina u  njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom - radi u sadašnjosti. Ali, da bi takvi navodi bili legitimni, potrebno je mnogo više od dokaza koji se iznose u ovom članku.

Šta je “Stop-avaz”?

Čak i za neregulisano medijsko tržište kakvo je bosanskohercegovačko, “Stop-avaz” je jedinstvena pojava. Naime, to je “medij” posvećen isključivo jednom čovjeku i jednoj dnevnoj novini: Fahrudinu Radončiću i Dnevnom avazu. Evo kako ova stranica opisuje sebe u sekciji “O nama” (skraćena verzija):

“Grupa nestranačkih, ali patriotski orijentiranih građana Bosne i Hercegovine kojoj je dosta medijskog terora Fahrudina Radončića i njegovog novinskog Frankesteina (...)Kao što vam i samo ime kaže, naš rad je fokusiran na ukazivanje svih pogubnosti koje nam sa sobom donose zagađivači medijskog prostora koji svojim beskrupuloznim lažima i manipulacijama zastrašuju i reketiraju građane Bosne i Hercegovine i koji su u posljednje dvije decenije glavni izvor međubošnjačke smutnje i mržnje (...) Ne treba postavljati pitanje zašto mi sada pokrećemo ovu stranicu. Pitanje je kako smo mi svi kao građani Bosne i Hercegovine bili slijepi i nijemi sve ove godine i kako smo anemično i defetistički posmatrali kako nas obmanjuje “bošnjačka najčitanija novina”, bez ikakve mogućnosti da se reaguje ili da se pojedinac koji padne u kandže ovog antibošnjačkog medija poznatijeg kao Dnevni Avaz, odbrani od nemilosrdnog nasrtaja samoprozvanog neimara (...).”

Iako sebe nazivaju borcima protiv “zagađivača medijskog prostora koji svojim beskrupuloznim lažima i manipulacijama zastrašuju i reketiraju građane Bosne i Hercegovine”, portal “Stop-avaz” koristi se u najmanju ruku istim medotama i manipulacijama kao i oni protiv kojih se deklarativno bore.

Zbog navoda koji su evidentno nepotkrijepljeni, odnosno potpuno izmišljeni, članak portala "Stop Avaz" dobija ocjenu lažna vijest, a članci na portalu "Sarajevo grad" prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 08.11.2015

Stop-Avaz: Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega

Od predaka Radonje nastali su Radončići koji su iz plemena Kuči sa planina Prokletija na granici Crne Gore i Albanije.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 24.01.2018

Sarajevo Grad: Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega

Od predaka Radonje nastali su Radončići koji su iz plemena Kuči sa planina Prokletija na granici Crne Gore i Albanije.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.01.2016

Sarajevo Grad: ŠOKANTNO OTKRIĆE: Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega(FOTO)

Od predaka Radonje nastali su Radončići koji su iz plemena Kuči sa planina Prokletija na granici Crne Gore i Albanije.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.01.2016

Sarajevo Grad: ŠOKANTNO OTKRIĆE: Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega (FOTO)

Od predaka Radonje nastali su Radončići koji su iz plemena Kuči sa planina Prokletija na granici Crne Gore i Albanije.

  • Prenošenje lažnih vijesti