Lažne vijesti o “oduzimanju djece”: Prikupljanje klikova prepadanjem roditelja

Na brojnim privatnim nalozima korisnika/ca Facebooka, ali i u člancima nekoliko portala, objavljena je tvrdnja o navodnoj obaveznoj vakcinaciji djece u Srbiji protiv virusa SARS-CoV-2, pod prijetnjom oduzimanja djece od roditelja. Riječ je o izmišljenim tvrdnjama.

Na blogu Novine RS je 12.11.2020. objavljen tekst sa naslovom:

Vakcinišite svoju decu, da vam ih ne bi vakcinisao Centar za socijalni rad ili još gore oduzeo

Članak je opremljen fotografijom Darije Kisić Tepavčević, ministrice za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, sa natpisom “Sa novom ministarkom nema šale”. Kisić Tepavčević se u članku, međutim, ne pominje. 

U tekstu se, između ostalog, navodi da će “vakcinacija biti obavezna” bez navođenja izvora za takvu tvrdnju. Nije objašnjeno ni kako će to CZSC (Centri za socijalni rad u Srbiji) navodno vakcinisati djecu.

Ubrzano se donose izmene zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti i po svemu sudeći vakcinacija će biti obavezna mera, čije će odbijanje biti kažnjivo zakonom, a ministarstvo ZoraneMihajlović će igrati veoma važnu ulogu u primoravanju građana da vakcinišu svoju decu. (...)
Ukoliko se roditelji budu pobunili protiv mere "prisilne vakcinacije" i budu pružali verbalni ili fizički otpor, deca će im biti oduzeta po hitnom postupku i data u hraniteljsku porodicu.
Iz CZSC imaju jasnu poruku, vakcinacija dece protiv covida je obavezna i o tome nema razgovora, zato bolje vakcinišite svoju decu na vreme, da vam ih mi ne bi vakcinisao CZSR. (...)

Ovaj je tekst do trenutka objave ove analize ostvario gotovo 12.000 interakcija na društvenim mrežama.

Članak je istog dana objavljen i na portalima Naša Borba i Info Radar.

Vakcinišite decu, da ih ne bi vakcinisao Centar za socijalni rad ili vam ih ODUZEO! (Naša Borba, 13.11.2020.)

ŠTA ZNAČI ZAKON: Vakcinišite decu ili će Centar za socijalni rad – SLEDE KAZNE ILI ODUZIMANJE (Info Radar, 13.11.2020.)

Članak portala Info Radar je gotovo identičan, s tom razlikom da se u uvodnom paragrafu navodi:


Ministar zdravlja je naveo da u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za SVA LICA, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti, naveo je ministar Lončar .

Tvrdnja o navodnoj obaveznoj vakcinaciji se dijelila i na Facebooku, najviše na privatnim profilima korisnika/ica ove društvene mreže, u formi fotografije Darije Kisić Tepavčević sa citatom iz bloga Novosti RS ili kao screenshot članka sa portala Info Radar. Uz ograničenja, kao što su postavke privatnosti i mogućnosti brisanja objava, pronašli smo skoro 80 objava na različitim profilima.

Samo sa profila Dragana Stojkovic objava je podijeljenja 4.000 puta.

Prema Facebookovom alatu za pretragu interakcija na društvenim mrežama CrowdTangle, slike sa tvrdnjom o navodnoj obaveznoj vakcinaciji i oduzimanju djece podijeljene su u 30 Facebook grupa, te ih je objavilo i nekoliko Facebook stranica, kao što su Lajk ako voliš modu, Balkanko, Krik Pravde, Balkanske Vijesti i ЦАР ДУШАН СИЛНИ

 

Identične tvrdnje o obaveznoj vakcinaciji i navodnom oduzimanju djece su se dijelile i na društvenoj mreži Twitter, gdje smo pretragom pronašli nekoliko takvih objava (1, 2, 3, 4). 

Šta su činjenice?

Skupština Srbije je 12.11.2020. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Kako su tog dana izvijestili brojni mediji, kao što je Insajder, dio usvojenih izmjena i dopuna tiče se virusa SARS-CoV-2, te se njima ministru/ici zdravlja daju ovlaštenja da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe radi sprečavanja unosa virusa u zemlju.

U članu 9. navodi se da se može odrediti preporučena ili obavezna vanredna imunizacija, koja nije novina u ovom zakonu. Naime, i u prethodnoj verziji Zakona postojale su iste “kategorije” preporučene ili obavezne vanredne imunizacije:

Član 9.
U članu 33. stav 2. menja se i glasi:
„U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti.”.

U tekstu ovog zakona nigdje nije navedeno da su za djecu vakcine obavezne ili preporučene. Djeca, kao zasebna kategorija, ne pominju se u Zakonu.

Dakle, iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Srbiji, koji je usvojen 12.11.2020, jasno je da postoji mogućnost da ministar/ica zdravlja odredi i preporučenu ili obaveznu vanrednu imunizaciju za sva lica, odnosno za određene kategorije, što je i do ovih izmjena bio slučaj.

Kao nova zarazna bolest je uvršten COVID-19, ali za razliku od tvrdnji u analiziranim objavama, jasno je da se radi o mogućnosti obavezne vanredne imunizacije, kakva je ranije postojala za druge zarazne bolesti. Konačno, ovim zakonom se ne predviđa nikakvo “oduzimanje” djece.

U maju ove godine Raskrinkavanje je pisalo o sličnim netačnim tvrdnjama, koje je objavilo nekoliko anonimnih portala, da će roditeljima, koji odbiju obaveznu vakcinaciju djeteta u Srbiji, biti oduzimana djeca. Analizu pročitajte na linku ispod:

Lažna vijest
Ne, roditeljima koji odbiju obaveznu vakcinaciju djeca neće biti oduzeta

Nekoliko anonimnih portala u Srbiji objavilo je članke u kojima se tvrdi da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano 02.05.2020

Zbog navedenih činjenica, tvrdnje sa bloga Novosti RS o oduzimanju djece zbog hipotetičkog uvođenja obavezne vakcine protiv COVID-19 i ovog puta ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Napomena 18.12.2020.

Žena portala i Izvorno su također 12. i 15. decembra objavili članke sa naslovima u kojima je navedena netačna tvrdnja o oduzimanju djece u Srbiju ukoliko ne budu vakcinisana. Iako su članci zapravo demanti takvih tvrdnji u kojima se navodi da je “Nova ministrica i doktorica Darija Kisić izjavila je da je to potpuni nonsens”, u naslovima je navedeno upravo suprotno. Zbog naslova u kojima se našla izmišljena izjava, oba članka dobijaju ocjenu klijbejt i prenošenje lažne vijesti.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 04. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me