Lažni Avaz i lažne izjave

U tri članka koja smo analizirali sa portala “Dnevni-avaz.xyz” objavljene su tri potpuno izmišljene izjave i tvrdnje koje se mogu pronaći samo na ovoj anonimnoj kopiji “Avaza”.  

Ocijenjeni članci
Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt; Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt; Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest;

Na internetskom nebu se pojavio portal koji je kopija “Dnevnog avaza”. Portal nosi naziv “Dnevni-avaz.xyz” i potpuno je anoniman. Za sebe kaže da “uvijek nastoje tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života”, ali i da su “vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini”. 

Dnevni-avaz.xyz uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmira pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu.
Dnevni-avaz.xyz je vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima.

Pretposljednji članak koji je na ovom portalu objavljen 21. avgusta u rubrici “Politika”, nosi sljedeći naslov:

EXKLUZIVNO! Dodik poručio Izetbegoviću: “Imamo se čime braniti, balije ne smiju prelaziti entitetsku liniju!”

Članak koji se nalazi ispod ovog naslova svojevremeno su objavile i “Nezavisne”, a originalni izvor je novinska agencija “SRNA”. “Nezavisne” su članak naslovile “Dodik: Izetbegović puca iz prazne puške, možda patriote može da nađe u ID”, dok ga je “Hrvatski medijski servis” u novembru 2017. naslovio nešto sličnije lažnom “Avazu”: “DODIK PORUČIO IZETBEGOVIĆU: Ne prelazi ni s kim entitetsku liniju, imamo se čime braniti”.

U svakom slučaju, Milorad Dodik nije rekao da “balije ne smiju prelaziti entitetsku liniju”, niti se takva izjava nalazi u samom članku. 

U drugom slučaju, odnosno članku koji je objavljen 14. avgusta, navodi se da je “Karadžić osuđen na smrtnu kaznu”:

EXKLUZIVNO: Karadžić osuđen na SMRTNU KAZNU. Izvršit će se u devetom mjesecu!

Ispod članka nalazi se transkript prenosa uživo izricanja presude Radovanu Karadžiću iz marta ove godine, preuzeta sa portala RTS-a. U članku se jasno navodi:

14.58 – Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

Devetog avgusta je na lažnom “Avazu” objavljen članak sa sljedećom tvrdnjom u naslovu i uvodu članka:

ŠOKANTNO otkriće Milorada Dodika za “Dnevni Avaz”: “Ovo je muslimanima zadnji bajram koji će u miru dočekati, sljedeće godine okrećemo novi list!”
“Ovo je muslimanima zadnji bajram koji će u miru dočekati, sljedeće godine okrećemo novi list!”-izjavio je ljutito Dodik sinoć za reportera dnevnog avaza. I ako se poslije toga izvinuo , teške riječi su pale od strane predsjednika RS-a. Napominjemo da i Dodik sam ima muslimanske krvi.

Iako navedena tri članka nisu podijeljena na toj stranici, sadržaj portala “Dnevni-avaz.xyz” se redovno dijeli na Facebook stranici ”Najbolji domaći recepti” koju prati skoro 320.000 ljudi. 

U sva tri slučaja se radi o potpuno izmišljenim izjavama i tvrdnjama koje se mogu pronaći samo na anonimnom portalu “Dnevni-avaz.xyz”. Sve članke ocjenjujemo kao lažne vijesti. Obzirom da se u prva dva slučaja lažne izjave i tvrdnje nalaze samo u naslovima članaka, ocjenjujemo ih i kao klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 nedjelja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Vladimir Putin nije izgubio vlast u Moskvi 

Ujedinjena Rusija, stranka koja podržava Vladimira Putina, pretrpjela je gu...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me