Lažni Avaz i lažne izjave

U tri članka koja smo analizirali sa portala “Dnevni-avaz.xyz” objavljene su tri potpuno izmišljene izjave i tvrdnje koje se mogu pronaći samo na ovoj anonimnoj kopiji “Avaza”.  

Ocijenjeni članci
Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt; Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest; Klikbejt; Dnevni-avaz.xyz Lažna vijest;

Na internetskom nebu se pojavio portal koji je kopija “Dnevnog avaza”. Portal nosi naziv “Dnevni-avaz.xyz” i potpuno je anoniman. Za sebe kaže da “uvijek nastoje tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života”, ali i da su “vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini”. 

Dnevni-avaz.xyz uvijek nastoji tačno, objektivno i pravovremeno informirati svoje čitatelje o svim aktuelnostima iz svih sfera života, poštujući postulate novinarske profesije i profesionalne standarde. Portal svojim tekstovima ukazuje na aktuelne probleme u različitim oblastima, s ciljem pozitivnih društvenih promjena, ali prije svega afirmira pozitivne vrijednosti, ljude i događaje koji doprinose stvaranju zdrave i pozitivne atmosfere u društvu.
Dnevni-avaz.xyz je vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima.

Pretposljednji članak koji je na ovom portalu objavljen 21. avgusta u rubrici “Politika”, nosi sljedeći naslov:

EXKLUZIVNO! Dodik poručio Izetbegoviću: “Imamo se čime braniti, balije ne smiju prelaziti entitetsku liniju!”

Članak koji se nalazi ispod ovog naslova svojevremeno su objavile i “Nezavisne”, a originalni izvor je novinska agencija “SRNA”. “Nezavisne” su članak naslovile “Dodik: Izetbegović puca iz prazne puške, možda patriote može da nađe u ID”, dok ga je “Hrvatski medijski servis” u novembru 2017. naslovio nešto sličnije lažnom “Avazu”: “DODIK PORUČIO IZETBEGOVIĆU: Ne prelazi ni s kim entitetsku liniju, imamo se čime braniti”.

U svakom slučaju, Milorad Dodik nije rekao da “balije ne smiju prelaziti entitetsku liniju”, niti se takva izjava nalazi u samom članku. 

U drugom slučaju, odnosno članku koji je objavljen 14. avgusta, navodi se da je “Karadžić osuđen na smrtnu kaznu”:

EXKLUZIVNO: Karadžić osuđen na SMRTNU KAZNU. Izvršit će se u devetom mjesecu!

Ispod članka nalazi se transkript prenosa uživo izricanja presude Radovanu Karadžiću iz marta ove godine, preuzeta sa portala RTS-a. U članku se jasno navodi:

14.58 – Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina zatvora.

Devetog avgusta je na lažnom “Avazu” objavljen članak sa sljedećom tvrdnjom u naslovu i uvodu članka:

ŠOKANTNO otkriće Milorada Dodika za “Dnevni Avaz”: “Ovo je muslimanima zadnji bajram koji će u miru dočekati, sljedeće godine okrećemo novi list!”
“Ovo je muslimanima zadnji bajram koji će u miru dočekati, sljedeće godine okrećemo novi list!”-izjavio je ljutito Dodik sinoć za reportera dnevnog avaza. I ako se poslije toga izvinuo , teške riječi su pale od strane predsjednika RS-a. Napominjemo da i Dodik sam ima muslimanske krvi.

Iako navedena tri članka nisu podijeljena na toj stranici, sadržaj portala “Dnevni-avaz.xyz” se redovno dijeli na Facebook stranici ”Najbolji domaći recepti” koju prati skoro 320.000 ljudi. 

U sva tri slučaja se radi o potpuno izmišljenim izjavama i tvrdnjama koje se mogu pronaći samo na anonimnom portalu “Dnevni-avaz.xyz”. Sve članke ocjenjujemo kao lažne vijesti. Obzirom da se u prva dva slučaja lažne izjave i tvrdnje nalaze samo u naslovima članaka, ocjenjujemo ih i kao klikbejt. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Šta je stvarno rekao Aljoša Čampara o anonimnoj prijavi protiv Osmana Mehmedagića Osmice?

Članak na portalu N1 manipulativno je predstavio izjavu Aljoše Čampare o to...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Demantirano
Klikbejt
Nije tačno da “Vučić dobija Nobelovu nagradu za mir”, niti je za nju lično nominovan

Vijest da je švedski političar Magnus Jacobsson za Nobelovu nagradu za mir...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me