Lažni citat vladara Dubaija o “jakim muškarcima” i “dobrim vremenima” dijeli se i na našem govornom području

Na društvenim mrežama viralan je izmišljeni “poučni” citat pripisan vladaru emirata Dubai.

Na Facebook profilu Jelena Nikolic 2.8.2021. godine objavljena je fotografija šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, vladara emirata Dubai i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz opis:

Kada su osnivača Dubaia, šeika Muhammad bin Raschid Al Maktum pitali kako vidi budućnost svoje zemlje, on je odgovorio:

"Moj djed je jahao kamilu, moj otac takođe, ja vozim mercedes, sin Land Rover, moj unuk će takođe voziti Land Rover, a moj praunuk će verovatno opet jahati kamilu..."

Slušaoci su bili zapanjeni, pitali su ga: 
- Zašto?

On je odgovorio:

- Postoje neki principi koji uvijek sve definišu. Evo o čemu je riječ: Teška vremena stvaraju jake ljude, jaki muškarci stvaraju dobra vremena, dobra vremena stvaraju slabe muškarce, slabi muškarci stvaraju teška vremena.

Mnogi to neće razumjeti, ali prosperitet u našoj zemlji proizvodi parazite, a ne ratnike."

Navodni citat Mohammeda bin Rashida Al Maktouma stekao je veliku popularnost na društvenim mrežama na našem govornom području, te je objavljen na desetinama Facebook profila, stranica i grupa.

 

Šta su činjenice?

Mohammed bin Rashid Al Maktoum je potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) od 2006. godine, te ministar obrane te zemlje od 1971. godine. On je i vladar emirata Dubai. Naslijedio je poziciju emira, odnosno monarha, 2006. godine, nakon smrti svog brata, šeika Maktouma. p.

Al Maktoum nije “osnivač Dubaija”, kako se navodi u viralnoj objavi. Dubai kao naselje postoji od 18. stoljeća, a od 19. stoljeća ima i vladajuću dinastiju. Dubai je ušao u sastav Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. godine, kada je osnovana ova država, čime se završila era britanskog protektorata u Emiratima.

U analizi objavljenoj 12.3.2021. godine, portal AFP Fact-check pisao je o porijeklu ovog citata, koji se dijelio na društvenim mrežama i na drugim jezicima. U analizi se objašnjava kako je isti citat pripisan Al Maktoumovom ocu Rashidu bin Saeedu Al Maktoumu, kao i saudijskom političaru Ahmedu Zaki Yamaniu. 

Korisnici/ce društvenih mreža su u postovima na stranim jezicima tvrdili/e da je Mohammed Al Maktoum ove riječi izgovorio u intervjuu za BBC 2014. godine, nakon što ga je novinar pitao kako vidi budućnost svoje zemlje.

Ipak, Al Maktoum nije rekao ništa od navedenog u ovom intervjuu, navodi se u analizi AFP-a.

Međutim, na pitanje koja je njegova "vizija budućnosti" za Dubai, šeik Mohammed nije izgovorio citate iz objava na Facebooku. Rekao je da, iako ne može vidjeti budućnost, želi da Dubai bude "prvi".

„Ali ako kažete sada, za 20 godina, ako (još uvijek) budemo živi, ne mogu vidjeti šta vozimo ... Moja vizija je da Dubai bude prvi i najsretnija nacija. Sav takav. Znate da želimo biti prvi”, rekao je.

Dakle, nije spominjao kamile, mercedese i land rovere, niti poučnu priču o “parazitima” i “ratnicima”.

Drugi dio viralnog citata preuzet je iz postapokaliptičnog romana autora G. Michaela Hopfa, pod nazivom “Oni koji ostaju” (Those who remain), objavljenog 2016. godine, navodi se u analizi AFP-a.

Citat iz romana glasi:

Teška vremena stvaraju jake muškarce, jaki muškarci stvaraju dobra vremena, dobra vremena stvaraju slabe muškarce, a slabi stvaraju teška vremena.

Shodno činjenicama, objavu na Facebook profilu Jelena Nikolić ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 09. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me