Raskrinkavanje.ba

Lažni savjeti UNICEF-a o koronavirusu

Nekolicina portala u regiji objavila je listu savjeta koja je prethodno kružila društvenim mrežama, a koju je navodno potpisao UNICEF. Ispostavilo se da su savjeti i informacije lažni, kao i to da ih UNICEF nikada nije objavio.

Portal Udri Muški je 16. marta 2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom:

Pandemija novog koronavirusa: Šta treba znati

Članke sa “savjetima” koji se nalaze u tekstu ispod ovog naslova, objavili su i portali Radio - televizija Tuzlanskog kantona, Slunj Crkva i Hrvatsko obrambeno štivo

Svi članci počinju sa tvrdnjom o tome da je veličina virusa SARS-CoV-2 “400-500 mikro” - vjerovatno misleći na mikrometre. 

Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti skupe maske.

Međutim, ni jedan od navedenih medija nije stvarni izvor ovih navodnih “važnih informacija” o koronavirusu. Ove tvrdnje prvi put su se pojavile na društvenim mrežama, a jedan od primjera takvih objava nalazimo na stranici naziva Certificirani Naturopat i Holisticki Iscjeljitelj Bosko Dotlic, i to od 14. marta, 2 dana prije nego se objava pojavila na ranije pomenutim medijima. 

Raskrinkavanjem tvrdnji koje se mogu naći u pobrojanim člancima bavili su se i regionalni fact-checking portali Faktograf iz Hrvatske, te Fake news tragač iz Srbije, a njihove analize možete pročitati ovdje i ovdje.

Veličina virusa SARS-CoV-2 je prema pisanju portala Vox 120 nanometara, što je daleko manje od onoga što se navodi u ovoj “informaciji o koronavirusu”, s obzirom da je jedan nanometar hiljaditi dio mikrometra. 

SARS-CoV-2 virus koji stoji iza oboljenja Covid-19 je veličine oko 120 nanometara. Poređenja radi, bakterija E. Coli je 16 puta veća od virusa SARS-CoV-2 a ljudska ćelija je veća od virusa i 64 puta.

Glede korištenja maski, Svjetska zdravstvena organizacija apeluje da se maske koriste racionalno, kako ne bi bilo slučajeva rasipanja u periodu kada maski nedostaje. SZO savjetuje kako najbolji načini zaštite od zaraze uključuju često pranje ruku, kihanje u lakat i održavanje socijalne distance od 1 metar od ljudi koji kašlju i/ili kišu. SZO savjetuje i to da maske trebaju nositi osobe koje već imaju simptome oboljena COVID-19, naročito ukoliko kašlju, a nošenje maski preporučuje se i osobama koje vode brigu o onima koji mogu biti zaraženi virusom. U protivnom, maske se troše bespotrebno.

Dalje se u člancima i objavama na društvenim mrežama navodi da se koronavirus “drži za predmete” i da “ne prolazi kroz zrak”:

Corona virus ne lebdi u zraku, već se drži za predmete, tako da prijenos ne prolazi kroz zrak.

Britanski BBC u svom članku iz 17. marta, navodi da virus “može preživjeti i nekoliko sati u “mirnom” zraku”:

Neeltje van Doremalen, virologinja u Američkom nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), i njezine kolege iz Rocky Mountains Laboratories iz Hamiltona, savezna država Montana, uradili su neke od prvih testova o trajnosti virusa SARS-CoV-2 na različitim površinama. Njihova studija, koja je sada objavljena u naučnom magazinu New England Journal of Medicine, pokazuje da virus može preživjeti u kapljicama i do tri sata nakon kašljanja u zrak. Malene kapi, veličine od 1 do 5 mikrometara - što je oko 30 puta manje od širine vlasi ljudske kose, može preživjeti i nekoliko sati u mirnom vazduhu.

Iduća teza koju je iznijela i javna kantonalna televizija na svom portalu, glasi da koronavirus umire na temperaturi od 27 stepeni celzijusa. 

Kada je u zraku pri temperaturama 26-27 ° C, virus corone će umrijeti, tako da ne živi u vrućim područjima. Osim toga, pijenje tople vode i sunčanje na suncu dovoljno je kao mjera opreza. Izbjegavanje hladne hrane i pića, uključujući sladoled, vrlo je važno.

Da je ova informacija tačna, ni jedno ljudsko biće se ne bi moglo zaraziti koronavirusom. Prosječna temperatura ljudskog tijela je 37 stepeni Celzijusa, što znači da bi sama temperatura tijela ubila virus da je ova informacija tačna. SZO je u vezi sa mogućnošću transmisije novog virusa izdala sljedeće saopštenje:

Na osnovu postojećih dokaza, koronavirus se prenosi u svim podnebljima, uključujući i ona sa toplim i vlažnim vremenom. 

Sally Bloomfield, inače profesorica na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, opovrgavajući razne pogrešne navode u vezi sa koronavirusom, za BBC kaže da je za uništenje virusa koji se ne nalazi u ljudskom tijelu, potrebna temperatura od oko 60 stepeni Celzijusa.

Charlotte Gornitzka, koja za UNICEF radi na suzbijanju dezinformacija u vezi sa novim koronavirusom, u zvaničnoj UNICEF-ovoj izjavi je kazala da navodi o tome da ova organizacija preporučuje izbjegavanje sladoleda i hladnih napitaka u svrhu sprječavanja nastanaka bolesti - nisu tačni. 

Nadalje, u ovoj viralnoj poruci, odnosno na portalima medija navodi se i da virus može ubiti “grgljanje do duboko s toplom vodom i solju”.

Grgljanje do duboko s toplom vodom i solju ubit će virus corone oko ždrijela (klizište – Jw.) I spriječiti ga da uđe u pluća.

Za ovu tvrdnju, kao ni za prethodno nabrojane, nisu ponuđeni bilo kakvi izvori niti dokazi, pa tako ostaje nejasno na osnovu čega je navedeni savjet nastao. Međutim, profesorica Bloomfield za BBC naglašava:

Jednom kada virus dospije u naše tijelo, ne postoji način da se on “uništi” - naše tijelo treba da se izbori s njim.

Pored upitnih savjeta i netačnih informacija o novom koronavirusu koje su ponuđene u člancima navedenih portala ali i u objavama na Facebooku, jednako zabrinjavajuća činjenica je i to što je u potpisu ovih savjeta naveden UNICEF, dovodeći ovu organizaciju vezu sa navedenim tvrdnjama:

Slijedeći ove upute dovoljno je za sprečavanje virusa corone.
UNICEF

Postovi sa savjetima koje je navodno izdao UNICEF na engleskom jeziku dijelili su se Facebookom ranije tokom marta ove godine. UNICEF Cambodia je 5. marta 2020. godine na svom službenom Twitter profilu demantovao navod da je ta organizacija objavila ovu listu sa informacijama i savjetima.   

Na osnovu navedenih činjenica zaključujemo da niti jedna od ovih tvrdnji, odnosno “savjeta” i “informacija” koje su se našle u objavama na društvenim mrežama i na portalima - nije tačna, uključujući i potpis koji objavu lažno pripisuje UNICEF-u. 

S obzirom na potpuno izmišljenje tvrdnje, članak portala Udri Muški koji je vijest objavio prvi u formi medijskog izvještaja, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Isti članak na svim drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijest

S obzirom da su potpuno izmišljene tvrdnje predstavljene kao naučne činjenice, sve članke ocjenjujemo i kao pseudonauku

Napomena: 05.04.2020.

17. marta 2020. godine je i UNICEF Bosna i Hercegovina na zvaničnoj Facebook stranici opovrgnuo autorstvo navedenih savjeta.

Dodatnom pretragom ustanovili smo da je ista lista netačnih informacija i savjeta o koronavirusu SARS-Cov-2 objavljena na portalima HVIDRA - Mostar (17.03.2020) i RTV Lukavac (18.03.2020.), stoga oba portala dobijaju ocjene prenošenje lažne vijesti i pseudonauka. Portal Granice Doboja je isti sadržaj objavio 19.03.2020, no budući da je u istom članku dodao UNICEF-ov demanti, pored navedenih, dobija i ocjenu demantovano.

Napomena

5.8.2020. Nakon objavljivanja analize, portal Udri muški uklonio je članak, te zbog toga dobija i ocjenu demantirano. 

10.9.2023. Članak portala 011 vodic koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga. Članku je originalno greškom data ocjena cenzura te je ista uklonjena, a članku su date ocjene pseudonauka i prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 17.03.2020

Hrvatsko Obrambeno Štivo: VAŽNA INFORMACIJA O CORONA VIRUSU!

Corona je veliki virus.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.03.2020

Slunj Crkva: Upoznajmo koronavirus da ga pobjedimo

Corona je veliki virus.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.03.2020

Udri Muški: Pandemija novog koronavirusa: Šta treba znati

Koronavirus 2019. (2019 nCoV) je novi virus povezan sa istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade.

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Demantirano
Pseudonauka 16.03.2020

RTV TK: Važne informacije o koronavirusu!

Corona je veliki virus.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.03.2020

011 vodic: Pročitajte najvažnije informacije o koronavirusu

Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti skupe...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.03.2020

RTV Lukavac: Pročitajte najvažnije informacije o koronavirusu

1. Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti sk...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.03.2020

HVIDRA Mostar: N A P U T A K – Izvanredno stanje

Na današnjoj sjednici, Vlada HNŽ je na prijedlog Županijskoga stožera civilne zaštite, donijela „Odluku o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom kor...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 19.03.2020

Granice Doboja: Sedam VAŽNIH informacija o koronavirusu!

1. Corona je veliki virus. Promjer virusa je 400-500 mikro, tako da bilo koja vrsta maski može spriječiti ulazak u naša tijela i ne treba koristiti sk...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano