Lažni spisak albanskih tajnih agenata u Srbiji

Iz albanskih institucija greškom su procurili podaci o operativcima Državne obavještajne agencije SHISH. Portal “Republika” je ovo otkriće pripisao Vladimiru Putinu i dodao mu izmišljenu listu “tajnih agenata”.

Britanski “Independent” je 8.12.2018. objavio članak “NATO članica Albanija objavila osjetljive obavještajne podatke na internetu”. Novinar “Independenta” je otkrio da je albansko Ministarstvo finansija i ekonomije greškom objavilo podatke o obavještajcima albanske Državne obavještajne agencije SHISH na svojoj web stranici, gdje ministarstvo objavljuje tabele sa platama i troškovima državnih službenika. Naime, u pokušaju da pojača transparentnost i spriječi korupciju, albansko Ministarstvo finansija i ekonomije počelo je objavljivati tabele sa isplatama (rashodima) svih državnih institucija, među kojima je i SHISH. U tim tabelama našla su se i imena operativaca koji djeluju na području Belgije, Grčke, Kosova, Italije, Makedonije i Srbije.

 U članku se navodi da je u tabelama na stranici Ministarstva finansija javno dostupan veliki broj detalja o SHISH-u, koji uključuju identitet operativaca, njihove uloge, vozila, informacije o putovanjima, lokacije terenskih ureda i sl.  Prije objave članka “Independent” je kontaktirao nadležne institucije u Albaniji i obavijestio ih o svojim nalazima. Povjerljivi podaci su nakon toga izbrisani iz tabela. “Independent” nije objavio imena samih obavještajaca iz sigurnosnih razloga, navedeno je u članku:

Independent neće otkriti imena ili druge identifikacijske podatke kako bi spriječili odmazdu prema niskorangiranim doušnicima ili drugim osobama koje su na neki način povezane sa operativcima ove agencije.  

Vijest se, sa zakašnjenjem i sa pogrešnim informacijama, nedavno pojavila i u domaćim medijima. “Nezavisne novine” su 24.12.2018. godine objavile članak pod naslovom “Albanija greškom objavila tajni spisak špijuna koji vršljaju po regionu i Srbiji”.

Spisak obavještajaca - Dvojica u sedištu NATO
Zahvaljujući ovoj brljotini, sad se zna da im dva čovjeka sjede na vrlo osjetljivim pozicijama u sjedištu NATO u Briselu. Ostali su na visokim diplomatskim pozicijama u Belgiji, Grčkoj, u Srbiji i južnoj srpskoj pokrajini Kosovu, Italji i Makedoniji.
Ove svoje špijune je odala Albanija:
1. Ferdinand Nuku
2. Kujtim Prifti
3. Robert Tuci
4. Nestor Babameto
5. Astrit Kinani
6. Nevzat Šehu
7. Tonin Prendi
8. Bardok Gega
9. Hazbi Brahja
Sada NATO ima ozbiljan problem, jer onaj ko uđe u albanski sistem, ulazi i u NATO sistem. Alijansa je objavila uzbunu najvišeg stepena ne samo zato što su agenti morali hitno da budu povučeni sa terena već i zbog straha da je njihova špijunska mreža otkrivena i u drugim dijelovima svijeta.

Članak koji je objavljen u “Nezavisnim novinama”, ranije tog istog dana objavljen je na “Kuriru”, a onda i na portalima “Blic”, “Alo”, “Srbija Danas” i mnogim drugim. Mešutim, ovaj spisak se prvi put pojavio na portalu “Republika” 18.12.2018, u članku koji su potom prenijeli i drugi mediji iz Srbije:

EKSKLUZIVNO! Šok za NATO: Putin objavio spisak špijuna u Srbiji! (18.12.2018. Republika)

NATO U PANICI I STRAHU Rusija objavila spisak špijuna u Srbiji - sada počinje HAOS! Ovo su sva imena Albanaca koji vršljaju u našoj zemlji! (19.12.2018. Alo.rs)

Pored navodnog spiska agenata koji se pojavio i u “Nezavisnim novinama”, “Republika” je objavila još jednu listu za koju su tvrdili da ju je “otkrio Independent”.

Komandna struktura ŠIŠ u Albaniji (takođe otkrio Indipendent)
1. Mevlut Matraku, direktor
2. Refail Milo, direktor administracije
3. Kerim Dede, direktor bezbednosti
4. Agim Karaliju, Tirana
5. Ilir Tafa, Drač
6. Eltjon Nikola, Fjer
7. V. E., Elbasan *
8. R. S., Saranda *
9. Astrit Alija, Debar
10. Ismail Saliju, Valona
11. Dževdet Zeko, Đirokastra

“Independent”, kako je već navedeno, nije objavio nikakva imena, što nam je potvrdio i Borzou Daragahi, novinar koji je napisao članak.

Sva imena koja su objavljena, kako “tajnih agenata u Srbiji” tako i komandne strukture, zapravo su preuzeta iz članaka objavljenih u albanskim medijima 6. aprila 2018. godine.

Albanski mediji su tada izvještavali o smjenama u SHISH-u i objavili spisak imena smijenjenih čelnika Državne obavještajne agencije, kao i osoba koje su postavljene na njihove pozicije. “Republika” je spisak smijenjenih osoba predstavila kao “spisak agenata u Srbiji”, a spisak novoimenovanih uposlenika SHISH-a kao “komandnu strukturu koju je otkrio Independent”.

Dakle, obje “liste” su bile javno dostupne mjesecima prije Independentovog članka i nemaju nikakve veze sa “curenjem” informacija, niti prva lista predstavlja spisak agenata u Srbiji. “Republika” je faktički preuzela listu javnih službenika koja je objavljena u medijima i zalijepila im etiketu tajnih agenata.

Pored netačnih tvrdnji o imenima tajnih agenata, u naslovima ovih članaka se “otkriće” liste albanskih špijuna pripisuje Vladimiru Putinu, na šta se osvrće i u tekstu članaka:

Zahvaljujući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otkriven je spisak agenata albanske tajne službe (SHISH) koji vršljaju po Srbiji pod paravanom diplomatskih i poslovnih aktivnosti.
Ugledni britanski list Indipendent, u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, bliskog Vladimiru Putinu (pogledajte okvir), objavio je spisak glavnih agenata albanske službe koji su operativno delovali u nekoliko zemalja, među kojima je i naša, i tamo pleli obaveštajnu mrežu agenata.

Iako je u “Independentovom” članku jasno navedeno da su informacije potekle iz zvaničnih albanskih institucija, novinari “Republike” su zaključili da informacija došla od Putina jer je jedan od vlasnika “Independenta” Evgenij Lebedev, sin Aleksandra Lebedeva, kojeg su “kreativno” povezali sa Vladimirom Putinom:

Veza Lebedeva i Putina

Aleksandar Lebedev je ruski oligarh, čije se bogatstvo procenjuje na više od dve milijarde dolara. Vlasnik listova Indipendent, Ivning standard i Novaja gazeta. U sovjetsko vreme radio u Londonu kao diplomata, a zapravo bio agent KGB, službu napustio 1991. Došao u sukob s Putinom posle pisanja o ljubavnoj vezi najmoćnijeg čoveka Rusije sa gimnastičarkom Alinom Kabajevo.

Živi na relaciji Britanija-Amerika, zapadni mediji spekulišu da je njegov i Putinov sukob isfingiran i da je on u stvari sve vreme Putinov igrač i da mediji u vlasništvu Lebedeva objavljuju informacije koje odgovaraju ruskom predsedniku.

U naslovima se također spominje da je NATO u šoku, strahu i panici, a u članku da je NATO pokrenuo opsežnu istragu o slučaju. U izvornom članku u “Independentu”, međutim, stoji samo to da su iz NATO odbili da komentarišu ovaj slučaj, uz objašnjenje da ne komentarišu ništa iz obavještajne sfere.

Tvrdnju da imena objavljena u ovim člancima predstavljaju “listu agenata u Srbiji”, te da je ovakvu listu objavio Independet, ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sva prenošenja te liste ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Tvrdnje da su informacije objavljene u Independentu objavili Vladimir Putin ili “Rusija”, kao i tvrdnje o “haosu i panici u NATO”, ocjenjujemo kao dezinformaciju i klikbejt.   

Napomena 24.12.2020.

Redakcija Kurira je ispravila netačne navode zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 28. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me