Lažno prenošenje lažne izjave Hanke Paldum

U kolekciju lažnih vijesti portala “Ekspresno” dodan je članak o Hanki Paldum.

Ocijenjeni članci
Ekspresno Lažna vijest; Klikbejt; Koktel Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Portal “Ekspresno” je uvrstio i Hanku Paldum među aktere izmišljenih izjava u članku objavljenom 19.2.2019. godine. Autor članka zapravo postavlja pitanje da li pjevačica napušta BiH kako u tekstu, tako i u naslovu.

Hanka Paldum napušta BiH i odlazi u Beograd?: Dosta mi je ovog javašluka i prodanih duša!

Kao izvor članka, u kojem se navode razlozi zbog čega bi pjevačica mogla napustiti BiH, navodi se portal “Faktor” kojem je Hanka Paldum, navodno, dala izjavu.

Jedna od najvećih Bosanskih pjevačica Hanka Paldum ovih dana uveliko govori o odlasku iz BiH.  Spominju se 2 lokacije na kojima bi Hanka mogla započeti svoj novi život. Jedna je Beograd a druga Basel u Švicarskoj. 
Dosta joj je kako kaže “javašluka po Sarajevu, nacionalnih previranja i mnogih ucjena koje doživljava od strane bošnjačkih političara”.
Jedan od razloga odlazaka su i medijski napadi na njenog sina i na njenu porodicu!
U Beogradu joj se pruža šansa za nastavak karijere bez političkih pritisaka, a ako bude živila i u Baselu očekuje malo mirniji život nego u Sarajevu rekla je Hanka za Faktor.
Skoro svaki koncert koji je održavala u Sarajevu morala je da se dodvorava političarima a nekima čak i da daje dio zarade da bih isti održala.

Pretraga internta za izjavom koju je Hanka navodno dala "Faktoru" rezultira samo linkom na “Ekspresno”. Sa druge strane, pretražujući portal “Faktor”, pronašli smo reakciju poznate pjevačice na upravo ovu lažnu vijest i to u članku: “Objavljene ‘izjave’: Ko izmišlja laži o Hanki Paldum i želi da je zavadi sa Sarajevom”.

Prva dama bh. estrade Hanka Paldum ponovo je žrtva izmišljenih izjava i razgovora koji su objavljeni u pojedinim elektronskim medijima. Naime, portal ekspresno.org objavio je izmišljenu informaciju pod naslovom: "Hanka Paldum napušta BiH i odlazi u Beograd? Dosta mi je javlašuka i prodanih duša!"

Portal "Faktor" je kontaktirao pjevačicu i prenio njenu izjavu u kojoj između ostalog stoji:

Ovo je nastavak kampanje koja ima cilj da ruši mene i moje biće, moju dušu. Ne mogu vjerovati kako su ljudi zli i bolesni. Ovo je gomila laži i sa kojim pravom ovo rade. Odakle im sloboda da izmišljaju izjave.

S obzirom na činjenicu da su i “Faktor” i Hanka Paldum demantovali postojanje izjave, članke na portalima “Ekspresno” i “Koktel” ocjenjujemo kao lažnu vijest, odnosno prenošenje lažne vijesti, i klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 21. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: od Povorke ponosa do “čovjekolikih bića" na Blidinju i u Kalesiji

O prvoj bh. Povorci ponosa plasiran je niz dezinformacija i malicioznih čla...

Lažna vijest
U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije,...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
HINA i Index: Različito predstavljanje istih poruka

Hrvatska novinska agencija, “Index” i niz drugih medija, na različit način...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me