Raskrinkavanje.ba

Lažno saopćenje KK Bosna o Konakoviću kao budućem ministru

Na Facebooku je objavljeno “saopćenje” Košarkaškog kluba Bosna s kritičkim osvrtom na vijest da bi Elmedin Konaković mogao biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Iako su neki/e korisnici/e ove društvene mreže “saopćenje” shvatili/e kao autentično, radi se o manipulaciji. 

Foto: Screenshot

Na Facebook stranici Bošnjaci 15.1.2023. godine objavljena je slika na kojoj je ispisano “saopćenje za javnost” s grbom Košarkaškog kluba Bosna: 

Povodom infromacija da je Elmedin Konaković kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nadamo se da će naša domovina i dalje da postoji, mi nažalost nismo bili te sreće, nas je sahranio.

Slika je objavljena uz status u kojem piše: “Za šta god se uhvatio osušilo se”.

Objava je imala više od 300 interakcija, od čega 245 “sviđanja”, 20 komentara, a podijeljena je 29 puta. 

“Saopćenje” je prvi put objavljeno na privatnom Facebook profilu 11.1.2023, ali je u međuvremenu obrisano. Ipak, 12.1.2023. slika je objavljena na Facebook grupama Christian Schmidt - persona non grata! Ima li nas 100 000? i JEDAN PREDSJEDNIK BIH ZELJKO KOMSIC.

 

Šta su činjenice?

“Saopćenje za javnost” u kojem je iskorišten vizualni identitet KK Bosna Meridianbet i koje se odnosi na vijest da je predsjednik stranke Narod i Pravda i bivši direktor Košarkaškog kluba Bosna Elmedin Konaković kandidat za ministra vanjskih poslova BiH navelo je neke korisnike/ce Facebooka na pogrešan zaključak da je autentično. Ipak, nije objavljeno ni na zvaničnoj stranici kluba, kao ni na njihovoj Facebook stranici. Predsjednik Upravnog odbora KK Bosna Meridianbet Almir Bradić potvrdio je u odgovoru za Raskrinkavanje da ovaj klub nije objavio saopćenje koje se dijeli na Facebooku.

Naš klub nema nikakve veze sa spomenutom objavom, kreiranjem niti distribuiranjem iste.

Shodno tome, prvu objavu “saopćenja” na privatnom Facebook profilu ocjenjujemo kao lažnu vijest, a svim ostalim objavama bez napomene da se ne radi o autentičnom saopćenju dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 15.01.2023

Facebook profili i stranice: Za šta god se uhvatio osušilo se.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2023

Facebook profili i stranice: Saopćenje za javnost

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2023

Facebook profili i stranice: Saopćenje za javnost

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2023

Facebook profili i stranice: Saopćenje za javnost

  • Prenošenje lažnih vijesti