Raskrinkavanje.ba

Lično mišljenje predstavljeno kao zvanični stav

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Novinska agencija “Srna” predstavila je lično mišljenje kao zvanični stav jedne države.

Na portalu novinske agencije “Srna” 30. septembra je objavljen članak pod naslovom:

AMERIKA NIJE PROTIV PROMJENA GRANICA NA BALKANU
Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer rekao je da ne vjeruje da će se Vašington suprotstaviti promjeni granica na Balkanu i da je u Republici Srpskoj potrebno održati referendum sa tri opcije - ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

Članak “Srne” prenijeli su portali “Srpskainfo” i “Alternativna televizija”.

Već iz uvoda članka je vidljivo da se radi o ličnom mišljenju, a ne o “stavu Amerike”. Naslov, međutim, navodi na upravo takav zaključak. Izvorno, Meyer je intervju dao za srbijanske “Večernje novosti”, i tamo članak nosi naslov koji jasno govori o čemu se radi:

Stiven Majer: Amerika prihvata promene granica na Balkanu

No, naslov nije samo neadekvatan, već i prilično obmanjujući. Naime, jedno od pitanja koje je postavljeno u intervjuu govori upravo o tome da se Meyerovi stavovi zapravo razilaze sa zvaničnom politikom SAD:

Više od 20 godina se protivite oficijelnim stavovima Vašingtona, zagovarajući ideju da su sadašnje granice na Balkanu neodržive?

Problem je u Stejt departmentu, diplomatama koji rade na ovom regionu decenijama i uspostavili su zvaničnu liniju. Ali to se sada menja. Ne verujem da će se, ako ovdašnje rukovodstvo želi da menja granice, Vašington suprotstaviti. Ali Nemačka hoće, jer strahuje od nestabilnosti. Britanci su raspoloženi fifti--fifti. EU bi prihvatila rešenje, ako do njega dođe mirno. Moj argument je uvek bio da granice nisu svete. Tači i Vučić pričaju o razgraničenju, što je, zapravo, promena granica. Već 20 godina govorim da to treba da se dogodi. Srpskim prijateljima sam rekao da moraju da razumeju da se veći deo Kosova ne može vratiti, jer to znači rat. Ali oblast severno od reke Ibar je druga priča.

“Srna” prilikom prenošenja nije navela ovo pitanje - samo odgovor na njega koji, van konteksta postavljenog pitanja, ne daje nikakve indicije o tome da Meyer ne samo da ne govori u ime “Amerike”, već iznosi stavove koji su potpuno suprotni zvaničnim. Štaviše, Meyerove izjave su ranije već bile predmet zvaničnih demantija institucija SAD - recimo, još 2008. godine Ambasada SAD u BiH demantovala je neke od njegovih navoda. Američka ambasada posebno se osvrnula na njegovu tvrdnju kako postoje “male nade za opstanak BiH kao države te da je vrlo vjerojatno da za pet godina ta država više neće postojati”.

„Profesor Meyer je govorio u svojstvu privatnog građanina i ti stavovi su u potpunosti njegovi lični stavovi. Oni, ni na koji način, ne predstavljaju stavove vlade Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH, kao reakacija na intervju koji je Steven Meyer, bivši funkcioner CIA, dao nekim bh. medijima.

- Iskreno, mi smo zgroženi da je profesor Meyer izrekao tako neupućena i nerazborita gledišta. Politika SAD-a o budućnosti Bosne i Hercegovine je veoma jasna. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, suverena država, čije granice su jasno uspostavljene. Dejtonski mirovni sporazum ne dopušta secesiju bilo kojeg dijela zemlje. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti da podržava i brani ovaj sporazum. Bilo koja naznaka da bi referendum o secesiji mogao biti održan od strane Republike Srpske, ili bilo kojeg drugog dijela BiH, je neprihvatljiva i opasna. Secesija, ni pod kojim okolnostima, nije opcija.“

Meyer je samo za “Večernje novosti” o ovim pitanjima govorio nekoliko puta u prethodnih par godina:

O prekrajanju granica na balkanu, Meyer je za ovaj medij govorio i u 2017. godini:

Stiven Mejer: Menjaće se granice, Makedoniji bolje u federaciji sa Srbijom

Prije dvije godine, intervju je objavljen pod naslovom:

 „Bivši zamenik šefa CIA: Na Balkanu će se menjati granice, na Kosovu, u BiH i Makedoniji!”

Dok je 2011. on glasio:

TVRDNJA: Stiven Majer: Bosanski lonac pred raspadom

Steven Meyer se pojavio i u istraživanju “Istinomjera” pod naslovom “Laži plaćene novcem građana/ki RS (II)” iz kojeg se vide njegove bliske finansijske veze sa Miloradom Dodikom i Predstavništvom RS-a u Washingtonu.

Zbog predstavljanja ličnog mišljenja kao zvaničnog stava jedne države, iako se ono zapravo sa njim razilazi, navedene članke na “Srni”, “Alternativnoj televiziji” i “”Srpskainfo”, ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 30.09.2018

Srna: AMERIKA NIJE PROTIV PROMJENA GRANICA NA BALKANU

BEOGRAD, 30. SEPTEMBRA /SRNA/ - Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer rekao je da ne vjeruje da će se Vašington suprotstaviti promjeni granic...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 30.09.2018

Alternativna televizija: Amerika prihvata promjene granica na Balkanu

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer rekao je da ne vjeruje da će se Vašington suprotstaviti promjeni granica na Balkanu i da je u Republici...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 30.09.2018

Srpska info: Mejer: Vašington nije protiv promjena granica na Balkanu

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer rekao je da ne vjeruje da će se Vašington suprotstaviti promjeni granica na Balkanu i da je u Republici...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija