Raskrinkavanje.ba

Lijek protiv koronavirusa ne možete “ubrati pokraj kuće” - čak ni ako ste iz Hercegovine

Portal Hercegovina je objavio članak koji u naslovu tvrdi da, ako ste iz Hercegovine, “imate lijek protiv koronavirusa pokraj kuće”. Najzanimljiviji podatak to da je članak pod nazivom “Kako se riješiti virusa na prirodan način”, koji je Hercegovina prenijela sa portala “Alternatia za vas”, zapravo napisan 2012. godine i njemu se ne pominje koronavirus.

Kako još uvijek ne postoji lijek za novi koronavirus, mediji koji propagiraju alternativnu medicinu plasiraju različite “recepte” i savjete o narodnim lijekovima koji navodno pomažu u liječenju ili prevenciji dobijanja koronavirusa. 

Raskrinkavanje je već pisalo o lažnom ljekarskom apelu za uzimanje “preparata protiv koronavirusa”, za koji se ispostavilo da je u potpunosti izmišljen, te da ne postoje nikakvi doktori koji navodno apeluju, kako se tvrdi u člancima. 

Portal Hercegovina se također pridružio trendu plasiranja pseudonaučnih savjeta i recepata vezanih za koronavirus. Tako je na ovom portalu 14. marta 2020. godine objavljen članak koji u naslovu tvrdi da, ako ste iz Hercegovine, “imate lijek protiv koronavirusa pokraj kuće”:

Ako ste iz hercegovine imate lijek protiv koronavirusa pokraj kuće

Članak koji je prenio i portal Široki online, donosi listu “biljaka koje pomažu u sezoni virusa, pa i koronavirusa, koji je sličan gripi”. Raskrinkavanje je ranije pisalo i o netačnim tvrdnjama da je koronavirus sličan gripi ili da je manje opasan od gripe. Analizu tih netačnih tvrdnji možete čitati na linku:

Snažan imunitet odbija sve viruse i bolesti, a narodna medicina već godinama organizam snaži pripravcima iz prirode. Tako su već odavna poznate biljke koje pomažu u sezoni virusa, pa i koronavirusa, koji je sličan gripi. Portal Alternativa za vas donosi sedam biljaka koje su dobre protiv svih virusa, a ako ste iz Hercegovine, ili pak Dalmacije, neke od njih imate i pored kuće.

Tako su se na listi našli biljke poput mačje kandže, maslina, cvijeta zove i crnog kima, te je za neke od biljaka navedeno i da “djeluju čak i na virus HIV”:

Mačja kandža (Uncaria tomentosa)
Mačja kandža (Uncaria tomentosa) je jedna od najvažnijih biljaka protuvirusnog djelovanja.(...)
U srž znanstvenog zanimanja dospjela je zbog svojih sposobnosti - uništava viruse, smanjuje upale, djeluje protutumorski, a prema nekim novijim zapažanjima efikasna je i protiv virusa SARS.(...)
Maslina
Za protuvirusni učinak masline odgovorna je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze - enzima potrebnih nekim virusima da oštete zdrave stanice.(...)
Tvari iz lista masline doprinose liječenju herpesa i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, kroničnog umora i alergija, a djeluje čak i na virus HIV-a.(...)
Cvijet bazge
Cvijet bazge, jedne od najpoznatijih ljekovitih biljaka, često je dio kućne ljekarne. Bazga se proslavila u narodnoj medicini, a slavi ju i poznati njemački liječnik Kneipp, najviše zbog njezine jedinstvene moći u liječenju prehlade, gripe i vrućice.(...)

 

Šta su činjenice?

Uprkos tome što se aktivno radi na izradi lijeka za novi koronavirus, on još uvijek nije pronađen. O tome više možete pročitati u članku objavljenom 19. marta 2020. godine od strane američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drugs Administration - FDA), kao i na redovno ažuriranim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Osim toga, SZO je napravila infografike kako bi se smanjilo širenje mitova o novom koronavirusu. Sve infografike na našem jeziku pogledajte na ovom linku. Originalne infografike SZO-a na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku

 

Pored FDA i SZO, američki univerzitet Harvard na svom odsjeku za medicinu također redovno ažurira podatke o virusu, te isto tako navode da još uvijek ne postoji lijek za ovaj virus.  

Na kraju, bitno je osvrnuti se na izvor na kojeg se referira portal Hecegovina, a to je portal Alternativa za vas. Ovaj portal je zapravo PR portal za poslovnicu “Alternativa za vas” smještenu u Virovitici. Na njihovoj stranici možete pronaći njihove kontakt podatke i adresu na kojoj se nalaze, ali je također i lako zaključiti da se radi o proizvodima koji nisu medicinski, uprkos tome što se tako predstavljaju.

Ipak, najzanimljiviji podatak to da je članak pod nazivom “Kako se riješiti virusa na prirodan način”, koji je Hercegovina prenijela sa ovog portala, zapravo napisan 2012. godine. 

U tom članku koji je objavljen prije 8 godina, uopšte se ne spominje koronavirus. Dio koji govori o novom koronavirusu je portal Hercegovina dodao pri prenošenju ovog članka. 

Tvrdnja da postoji “lijek za koronavirus” nije tačna, s obzirom na informacije Svjetske zdravstvene organizacije ali i drugih relevatnih institucija i stručnjaka. Pored toga, tvrdnja da je koronavirus sličan gripi je čak u suprotnosti sa zvaničnom medicinom, jer novi koronavirus spada u sojeve koji mogu prouzročiti ozbiljne komplikacije.

S obzirom na činjenice, članak portala Hercegovina ocjenjujemo kao lažnu vijestpseudonauku. Za prenošenje vijesti, portal Široki online dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 14.03.2020

Hercegovina.info: Ako ste iz Hercegovine imate lijek protiv koronavirusa pokraj kuće

Snažan imunitet odbija sve viruse i bolesti, a narodna medicina već godinama organizam snaži pripravcima iz prirode. Tako su već odavna poznate biljke...

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Pseudonauka 14.03.2020

Široki online: Ako ste iz Hercegovine onda imate lijek protiv koronavirusa pokraj kuće

Snažan imunitet odbija sve viruse i bolesti, a narodna medicina već godinama organizam snaži pripravcima iz prirode. Tako su već odavna poznate biljke...

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti