Raskrinkavanje.ba

Ljetovanje stranih turista na Siciliji ove sezone nije izgledno

Italija vrlo oprezno donosi nove protuepidemijske mjere koje i dalje onemogućavaju slobodno kretanje i turistička putovanja. Na Siciliji, program za realizaciju turističke sezone koji predviđa prodaju vaučera s popustima fokusiran je, prije svega, na privlačenje domaćih turista, objasnio je savjetnik za turizam, sport i zabavu Sicilije Manlio Messina.

Portal Indikator je 27. aprila ujutro objavio tekst u kojem se navodi da je talijanska regija Sicilija najavila primamljive popuste za ovogodišnje ljetovanje turista na ovom ostrvu:

Sicilija poziva: Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja
(...)
Na Siciliji su projekti za privlačenje stranih turista bili vrlo ambiciozni. Prema novinama, pripremljeni su posebni vaučeri kako bi turistima omogućili vraćanje polovice cijene avionske karte ako odluče odmor provesti na otoku. Uz to, mještani će im nadoknaditi jednu od tri noći, besplatno će posjetiti tamošnje muzeje i arheološka nalazišta itd., odlučila je tamošnja regionalna vlada i za te namjene izdvojila 50 miliona eura.

Isti tekst pod istim naslovom su 27. aprila i tokom sljedećih nekoliko dana objavili Oslobođenje, Sarajevska sehara, Blic, Bizinfo, Vesti, te još neki portali u BiH i regiji. 

Slični navodi su objavljivani u svjetskim medijima, kao i na web stranicama posvećenim putovanjima na engleskom jeziku koji tvrde isto - da Sicilija planira primamiti turiste tako što će im ponuditi refundacije avionskih karti i smještaj, te besplatne posjete muzejima i arheološkim nalazištima. The Times je objavio članak s takvim tvrdnjama 24. aprila, Forbes 30. aprila, a Lonely Planet 1. maja. 

Šta su činjenice?

Italija je 4. maja ove godine ušla u tzv. “fazu 2” borbe protiv epidemije COVID-19, koja i dalje onemogućava slobodno kretanje i putovanja. Međunarodni putni saobraćaj je ograničen i trenutno (do dana objave ove analize) u Italiju mogu ući samo državljani i osobe s boravištem u Italiji. Sve osobe koje doputuju iz inostranstva moraju provesti 14 dana u samoizolaciji, kako se navodi na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije: 

Osobe koje dolaze iz inostranstva ne mogu koristiti javna prevozna sredstva, već samo privatna prevozna sredstva (da neko dođe po njega/nju na aerodrom, u luku ili na stanicu; da dotična osoba unajmi automobil ili, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno, uzme taksi ili iznajmi automobil sa vozačem).

Međunarodnih turističkih putovanja po Italiji nema do daljnjeg. Neke zemlje Evropske unije već su počele pripreme za dolazak stranih turista, ali Italija je vrlo oprezna u donošenju takvih odluka. Masovan ulazak stranih državljana/ki sa sobom nosi rizik pogoršavanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji. 

Putovanja između različitih regija unutar zemlje takođe nisu dozvoljena, osim ako to nije “apsolutno neophodno” (zbog prirode posla, zdravstvenih razloga, hitnih okolnosti, itd.). Za sva putovanja potrebno je popuniti, i sa sobom nositi, dokument zvani “autocertificazione” u kojem moraju biti navedeni opravdani razlozi za putovanje. 

Ova stroga pravila kretanja odnose se na cijelu zemlju, uključujući i Siciliju. Državna vlada i vlasti na Siciliji zahtijevaju da se putovanja svedu na minimum, navedeno je na web stranici Savjeta za turizam, sport i zabavu Sicilije. 

Iako je talijanski ministar kulturne baštine i turizma, Dario Franceschini, demantovao tvrdnje da će granice Italije ostati potpuno zatvorene za strane turiste do kraja ove godine, on je u intervjuu za Corriere della Serra objavljenom 10. maja rekao i to da međunarodni turizam teško da može biti pokrenut (ove godine). 

Novinarka: Nećemo ići u inostranstvo i stranci neće dolaziti nama?
Franceschini: Biće ovo godina ‘talijanskih odmora’, jer međunarodni, neevropski turizam teško da može ponovo započeti. A Talijani koji bi htjeli ići na daleke destinacije moći će ponovno otkriti beskonačne ljepote koje imaju u svojoj blizini. One kojima se cijeli svijet divi.

Na Siciliji, program za realizaciju turističke sezone koji predviđa prodaju vaučera s popustima fokusiran je, prije svega, na privlačenje domaćih turista, objasnio je savjetnik za turizam, sport i zabavu Sicilije Manlio Messina u intervjuu za La Sicilia:

Nadati je se - naglašava Messina - da će se između juna i jula pomalo pokrenuti interni turizam. Napravićemo komunikacijsku kampanju za sicilijansko tržište, a potom je proširiti na italijansko. Mislim da ne možemo dalje od toga. Za dolaske iz inostranstva trebali bismo pričekati 2021. godinu.

Ovaj članak objavljen je 15. aprila, dok je još uvijek bila na snazi tzv. “faza 1” i kad još uvijek nije bio poznat detaljan vladin plan o mjerama u toku “faze 2”. One su, pokazalo se, ostale jako stroge.

U tom članku navodi se da je sicilijanski Savjet za turizam, sport i zabavu razvio prijedlog mjera koje uključuju prodaju turističkih vaučera putem turističkih agencija koje bi uključivale besplatna noćenja i ulazak u muzeje i arheološka nalazišta. U istom tekstu je navedeno da je za ovaj program predviđen iznos od 50 miliona eura. 

Regionalna skupština Sicilije (Assemblea regionale siciliana) usvojila je odluku o ekonomskim poticajima za borbu protiv efekata pandemije COVID-19, koja je objavljena 4. maja. U odluci stoji da se radi o iznosu od 75, a ne 50 miliona eura. 

“Kako bi podstakao oporavak turističkih aktivnosti i zapošljavanje u sektoru, Savjet za turizam ovlašten je unaprijed otkupiti pakete turističkih usluga u ukupnom iznosu od 75 milijuna eura za operatore u sektoru, hotelske strukture i putničke agencije.” 

U ovoj odluci, pak, nisu precizirani detalji o načinu na koji će finansijski poticaj potpomoći turizam. Navode iz teksta La Sicilia o tome da su vaučeri već “pripremljeni”, koji su poslužili kao temelj za članke objavljivane u međunarodnim i našim medijima, nismo uspjeli potvrditi. 

Još nema odgovora institucija iz Italije

Raskrinkavanje je kontaktiralo predsjednika regije Sicilije i savjetniku za kulturnu baštinu Nellou Musumeciju i savjetnika za turizam Manliou Messini u vezi sa tvrdnjama objavljenim u medijima. U upitu smo zatražili pojašnjenja o tome kada počinje provedba stimulacijskih mjera, da li one zaista uključuju vaučere za avionske karte i smještaj, te da li je u okviru istih mjera predviđen besplatan ulaz u muzeje i arheološka nalazišta. Do objavljivanja ove analize nismo dobili odgovore, koje ćemo objaviti čim ih zaprimimo. 

Naše istraživanje utvrdilo je da je ovaj “vaučer” program prvenstveno usmjeren na domaće turiste u Italiji i da nisu tačne tvrdnje da se radi o “projektima za privlačenje stranih turista”. Takođe, tvrdnja da je regionalna vlada izdvojila 50 miliona eura nije tačna, jer dostupni zvanični podaci pokazuju da je riječ o 75 miliona eura. Do ovog momenta nije zvanično potvrđeno kako će te mjere tačno izgledati, odnosno hoće li zaista biti moguće dobiti povrat polovine novca za avionske karte, popust na smještaj te besplatan ulaz u muzeje i arheološka nalazišta. 

Gore navedene tvrdnje stoga ocjenjujemo kao dezinformaciju

Nakon upita koje je Raskrinkavanje poslalo medijima čiji su članci ocijenjeni u ovoj analizi, portal Manager je ocijenjeni članak uklonio, pa stoga taj članak dobija i ocjenu demantirano.

Napomena: 26.5.2020.

Nakon našeg upita kojeg smo poslali svim portalima koji su prenijeli članak koji je predmet ove analize, od portala Indikator smo dobili odgovor koji prenosimo u cjelosti:

"Poštovani, primio sam vašu informaciju koja se odnosi na članak objavljen na našem portalu "Sicilija poziva: Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja". Portal je informaciju preuzeo iz stranih medija vjerujući u njenu tačnost. Sve informacije, inače, u objavljujemo u najboljoj namjeri na osnovu vjerovanja da su relevantni i tačni. Informacija je prije svega objavljena u vrijeme kada su se počele buditi inicijative za oživljavanje turizma. Moguće je da su informacije u vrijeme objave i bile tačne i da su tada kružile informacije o vaučerima i za strane turiste, prije nego što ste vi istražili dodatne informacije koje su došle od sicilijanskih vlasti. Mi to ne možemo znati, stoga ne možemo reći ni da naše informacije nisu u tom momentu bile validne. Kao što očito ne možemo ni tvrditi da su bile validne. Uostalom, i cifra od 50 miliona eura može biti neka početna cifra o kojoj se govorilo, prije nego što se možda zaokružila na 75 miliona eura. Inače, cifru, i ako nije tačna, ne smatramo toliko bitnom sa stanovništva relevantnosti informacije. Sugerišemo, da Vi sačekate odgovor regionalne italijanske vlade na Vaš upit pa da se onda precizno očitujete jer će onda biti stvari jasnije. Ne smatramo potrebnim objaviti ispravku, ali ako budemo pisali i ubuduće o ovoj temi nastojat ćemo da se oslonimo na pouzdane informacije i da pružimo potpunu i objektivnu informaciju, s poštovanjem, Borivoje Simić, urednik Indikator.ba"

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 27.04.2020

Indikator: Sicilija poziva: Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja

Jug Italije intenzivno se priprema za ljetnu sezonu kako bi privukao što veći broj turista, a nadležne vlasti spremne su im ponuditi mnoge stvari - ča...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2020

Oslobođenje: Sicilija poziva: Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja

Turizam je ključna industrija u Italiji i čini 13 posto bruto domaćeg proizvoda na nacionalnoj nivou, a na jugu puno više

  • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2020

Sarajevska Sehara: Sicilija poziva: Dođite kod nas, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja

Jug Italije intenzivno se priprema za ljetnu sezonu kako bi privukao što veći broj turista, a nadležne vlasti spremne su im ponuditi mnoge stvari – ča...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 27.04.2020

SEEbiz: Sicilija nudi fantastičnu priliku za ljetno putovanje

PALERMO - Jug Italije intenzivno se priprema za ljetnu sezonu kako bi privukao što veći broj turista, a nadležne vlasti spremne su im ponuditi mnoge s...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 30.04.2020

Blic: SICILIJA POZIVA Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo deo noćenja

Jug Italije intenzivno se priprema za letnju sezonu, kako bi privukao što veći broj turista, a nadležne vlasti spremne su im ponuditi mnoge stvari - č...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 01.05.2020

BIZINFO: SICILIJA POZIVA Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo deo noćenja

Jug Italije intenzivno se priprema za letnju sezonu, kako bi privukao što veći broj turista, a nadležne vlasti spremne su im ponuditi mnoge stvari – č...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 29.04.2020

Manager: Sicilija poziva: Dođite k nama, vraćamo pola novca za aviokartu i plaćamo dio noćenja

Prema britanskom listu The Times, jug Italije, koji nije tako pogođen izbijanjem novog koronavirusa kao sjeverni dio zemlje, već se priprema za turist...

  • Dezinformacija
  • Demantirano