Raskrinkavanje.ba

Logičke greške pri izmišljanju laži i teorija zavjere

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

Još jedan klasični primjer teorije zavjere koji ne nudi dokaze niti izvore i vodi se klasičnim šablonom traženja nepostojećeg neprijatelja.

Na portalu “Bosnia times” 25. oktobra je objavljen članak pod naslovom:

HANUMA REŽIMSKOG ZULUMA Migrantima SDA pokušava srušiti novu vladu Unsko-sanskog kantona?!

Na početku, nepotpisani autor prenosi riječi Semihe Borovac:

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u intervjuu za Klix.ba komentirala je migrantsku krizu u BiH koja je posljednja dva dana dodatno eskalirala. Ona ističe kako će već na narednom sastanku Operativnog štaba za pitanja migracija tražiti da se pitanje zaštite djece migranata stavi kao prioritet u daljnjim aktivnostima.
Ona tvrdi da je od početka ove godine registrirano blizu 20.000 ilegalnih ulazaka u BiH, a riječ je o stranim državljanima koji žele što prije napustiti teritoriju BiH i domoći se neke od zemalja Zapadne Evrope.
Također je iskazala suosjećajnost s njima i njihovim porodicama rekavši kako je istinski bole slike kakve su se mogle vidjeti ovih dana na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj. Mediji uporedo javljaju da su grupe migranata koje su se iz Sarajeva vozile prema Bihaću vraćene nazad u Sarajevo.

Nakon navedenih pasusa, slijedi autorski dio teksta nepotpisanog autora. U tom dijelu se navodi da postoje “različiti aspekti tumačenja krize”, a pritom se ne navodi čija su tumačenje u pitanju:

Različiti su aspekti tumačenja krize sa migrantima koja je eskalirala u Bosanskoj krajini. Osim sramote koju Bošnjaci sami sebi priređuju nekorektnim tretmanom izbjeglica ova kriza, po nekima, ima i političku pozadinu.

U posljednjih redovima teksta, iznose se potpuno neosnovanje i opasne tvrdnje o tome kako su migranti iz Sarajeva u Bihać poslani planski, navodno, “kako bi izazvaloi haosi vanredno stanje”. Razlog - potpuno besmislen:

Navodno su migranti usmjereni iz Sarajeva u Krajinu planski kako bi izazvali haos i vanredno stanje s ciljem podrivanjem nove vlade US Kantona koja je nedavno formirana. Vladu su formirale opozicione stranke na čelu sa A-SDA srušivši vladu koju je u prethodnom sazivu bila formirala SDA. Navodno su neke osobe migrantima u Sarajevu plaćali putovanje za Bihać i tako pokrenule val migranata koji su okupirali krajiške gradove Bihać i Veliku Kladušu.
Pošto su premijer Denis Zvizdić i ministrica Samiha Borovac kadar SDA jedini nadležni za pitanje migranata, neki sumnjaju da iz novonastale krize sa migrantima upravo stoji SDA kako bi opteretila rad nove vlade.

Da razjasnimo, portal “Bosnia times” je kao razlog navodnog dolaska migranata u Bihać i Veliku Kladušu koji traje već godinu dana, naveo taj da su oni poslani iz Sarajeva kako bi opteretili novu vladu - koja je imenovana prije 8 dana, tačnije 17. oktobra 2018. I u tome leži sva besmislenost ovog članka. Ko je i sa kojim razlogom “iz Sarajeva slao migrante u USK” prije 17. oktobra, dok je vladu još uvijek činila SDA, ostaje nejasno. Osim ako ovaj portal ne želi reći da prije 17. oktobra u USK nisu dolazili migranti iz Sarajeva i ostalih dijelova BiH.

Ono što nije nejasno je to da u članku portala “Bosnia times” postoji još netačnih informacija. Denis Zvizdić i Semiha borovac nisu “jedini nadležni za pitanje migranata” obzirom da se ovom temom intenzivno bavi, između ostalih Ministarstvo sigurnosti BiH kao i Služba za poslove sa strancima.

Na kraju samog teksta, i nepotpisani autor direktno priznaje da je sve što je napisao - laž i obična špekulacija:

Ako bi u ovim spekulacijama bilo i trunke istine to potpuno amnestira poteze Milorada Dodika koji je esklicite rekao kako ne želi vidjeti ni jednog migranta u RS-u, odnosno poteze Dragana Čovića koji je poslao kordone policije na Ivan sedlo kako bi zaustavili autobuse sa migrantima koji su trebali biti transportirani do izbjegličkih centara u Mostaru.

Obzirom na sve činjenice i logičke greške u članku, zaključujemo da u tekstu portala “Bosnia times” zaista nema “ni trunke istine”. U pitanju je još jedan klasični primjer teorije zavjere koji ne nudi dokaze niti izvore i vodi se klasičnim šablonom traženja nepostojećeg neprijatelja. Pored teorije zavjere, članak nosi i ocjenu lažna vijest zbog činjenično netačnih navoda.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.10.2018

The Bosnia Times: HANUMA REŽIMSKOG ZULUMA Migrantima SDA pokušava srušiti novu vladu Unsko-sanskog kantona?!

Osim sramote koju Bošnjaci sami sebi priređuju nekorektnim tretmanom izbjeglica ova kriza, po nekima, ima i političku pozadinu.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest