Lokalni izbori 2020: Hrvatski medijski servis pristrasno o HDZ-u BiH

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Većina članaka sa političkom tematikom koje je portal HMS objavio u periodu od 20.11. do 4.12. favorizuje Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH. Drugi učesnici lokalnih izbora u Mostaru pomenuti su u tek pet članaka, od kojih su dva napisana u negativnom tonu.

Raskrinkavanje je u svojoj rubrici “Razabiranje” tokom perioda zvanične kampanje za lokalne izbore u BiH objavilo seriju analiza sadržaja, odnosno pristrasnosti informativnih portala, od kojih su većina bili lokalni informativni portali.

Zaključak analiza je bio da su takvi portali izuzetno pristrasni pri izvještavanju o izborima, strankama i kandidatima/tkinjama. Dio njih se bavi isključivo pozitivnom promocijom određenih političkih aktera, a o drugima pišu malo ili nikako, dok se drugi dio portala istovremeno bavi i promocijom jednih, ali i diskreditacijom i negativnim izvještavanjima o drugim političkim akterima. 

Lokalni izbori u BiH su održani 15. novembra, sa izuzetkom Grada Mostara, u kojem će se, 20. decembra, lokalni izbori održati prvi put nakon 12 godina. 

Kampanja za izbore u Mostaru počela je 20. novembra.

Od početka ovogodišnje predizborne kampanje za lokalne izbore u Mostaru do 4. decembra, Hrvatski medijski servis (HMS) je objavio niz članaka koji su tematski vezani za izbore u ovom gradu.

Tako je na ovom portalu od 20. novembra do danas objavljeno 19 članaka o predstojećim izborima u Mostaru. Ipak, ono što se već na prvi pogled na ove članke može primijetiti jeste da se ubjedljiva većina članaka, čak njih 12, odnosi na predizborne aktivnosti Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH). Od pomenutih 19, samo se pet članaka odnosi na aktivnosti drugih političkih aktera, dok su dva članka posvećena samom izbornom procesu, u kojima se ne pominju ni stranke ni njihovi kandidati.

Dominacija HDZ-a BiH i Dragana Čovića

Članci u kojima se govori o HDZ-u BiH uključuju različite informacije o predizbornoj kampanji ove stranke, stranačka saopćenja, preuranjene napise o izbornim rezultatima, pa i rezultate jedne predizborne ankete koja ide u prilog ovoj stranci:

HDZ BiH otvorio izbornu kampanju za Mostar

Izborni rezultat HDZ BiH će omogućiti brzu uspostavu vlasti u Gradu Mostaru

HDZ BiH vodi u zapadnom Mostaru, HRS uvjerljivo drugi

„Hrabro i odlučno uz GO HDZ-a BiH Mostar do pobjede!“

U ovom nizu tekstova se ističu i oni koji govore o aktivnostima predsjednika ove stranke Dragana Čovića, uključujući i njegove susrete s različitim zvaničnicima koji su upriličeni povodom izbora u Mostaru. Među njima se nalazi i članak o zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS BiH), na čijem se čelu također nalazi - Dragan Čović:

GRLIĆ RADMAN: Čestim dolaskom u BiH potvrđujemo potpunu posvećenost Hrvatske Hrvatima u BiH

ČOVIĆ I BISKUP PALIĆ: U Mostar vratiti demokraciju na dobrobit svih njegovih građana

Čović i Dodik sa stranačkim izaslanstvima danas o izborima u Mostaru

Izbori će vratiti pravo građanima Mostara da na demokratski način iskažu svoju volju

Sve aktivnosti usmjeriti ka mostarskim izborima

Od pomenutih 12, dva se članka bave predstavljanjem i aktivnostima Marija Kordića, ravnatelja Doma zdravlja Mostar, nositelja gradske liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara:

TAKVE POLITIČARE TREBAMO Pogledajte što je dr. Kordić govorio na sastanku kandidata HDZ za Gradsko vijeće Mostara

DR. KORDIĆ ZA HMS: Mostar je stolni grad Hrvata, ali i europski i kozmopolitski grad svih njegovih stanovnika

Jedan od članaka na portalu HMS, koji tematizira izbore u Mostaru, jeste i razgovor sa Tomislavom Martinovićem, predsjedateljem Doma naroda Parlamenta FBiH i članom HDZ-a BiH:

MARTINOVIĆ: Bošnjačkim strankama cilj je ovladati Mostarom, što bi bila uvertira za ono što najavljuju za 2022.

Svaki od predizbornih članaka koji na portalu HMS govore o HDZ-u BiH napisan je u pozitivnom tonu sa ciljem promocije ove stranke i njenih kandidata/tkinja. U jednom od njih se o kandidatu ove stranke čak govori da “takve političare trebamo”, u drugom se već najavljuje pobjeda HDZ-a na izborima, dok mjesta bilo kakvoj dozi kritike ili “teških riječi” nije bilo. 

O ostalim članicama HNS-a: malo, ali pozitivno

U pomenutom uzorku od 19 članaka, u kojima se na portalu HMS govori o izborima u Mostaru, nalazi se i pet tekstova koji se tiču drugih aktera predstojećih izbora u ovom gradu. 

U sličnom tonu, u kojem se na ovom portalu od početka kampanje izvještavalo o HDZ-u BiH, izvještavalo se i o drugim strankama koje su također dio Hrvatskog narodnog sabora na čijem je čelu Dragan Čović. Tako su objavljena tri članka koja u pozitivnom i promotivnom tonu govore o HDZ-u 1990, te Hrvatskoj republikanskoj stranci (HRS).

CVITANOVIĆ: Nećemo dopustiti izmjenu mostarskog Statuta, a da se ne izmjeni Izborni zakon BiH

HRS predstavio kandidate za izbore u Mostaru

Sve što je utemeljeno na lažima nije duga vijeka

O ostalim političkim akterima: malo, ali negativno 

U samo dva od navedenih 19 članaka pomenute su stranke koje nisu dio HNS-a. Za razliku od tekstova koji govore o članicama HNS-a, u oba slučaja se radi o izvještavanju u negativnom tonu. 

U jednom slučaju je u pitanju članak Večernjeg lista o, kako se navodi, “raspravi naizgled podijeljenih bošnjačkih stranaka i blokova koji se jedino razlikuju po matematičkim izračunima hoće li bošnjačka strana imati više mandata od Hrvata”, a u kojem se uz poruku “Hrvati moraju masovno izaći”, kroz prepisku između članova Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije,tematizira izborna matematika, odnosno broj vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću.

U drugom slučaju riječ je o članku s portala Poskok, u kojem se negativno govori o BH bloku i Koaliciji za Mostar 2020.

Bošnjaci tvrde da imaju 18 vijećnika, Hrvati moraju masovno izaći

Pola „Četvorke“ u Mostaru pod krivim ključem Safeta Oručevića

Iz izdvojenog uzorka se može vidjeti da portal HMS u kontekstu predstojećih lokalnih izbora u Mostaru, favorizira jednu političku opciju, HDZ BiH, o kojoj se piše najviše i isključivo pozitivno. Sa druge strane, o drugim strankama i njihovim predizbornim aktivnostima na ovom portalu može se pronaći jako malo. Ukoliko su u pitanju stranke koje su također članice HNS-a, radi se o nekoliko pozitivnih članaka, a ukoliko je riječ o svim ostalim strankama, o nekoliko negativnih članaka. 

Ta je pristrasnost u izvještavanju posebno vidljiva u pomnom praćenju javnih istupa Dragana Čovića, ali i afirmativnim člancima o Mariju Kordiću, uz čije ime je u naslovu jednog od članaka dodana i konstrukcija “takve političare trebamo”. Nasuprot tome, u malobrojnim člancima o nekolicini drugih političkih stranaka, čiji se kandidati nalaze na izbornim listama u ovom gradu, takva podrška ne postoji.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 07. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me