Raskrinkavanje.ba

Lokalni izbori 2020: InfoBrčko nesrazmjerno u korist SDA

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Polovina političkih predizbornih sadržaja portala InfoBrčko u periodu od 1.10. do 2.11. ove godine posvećena je Stranci demokratske akcije (SDA). Preostalih pet stranaka i koalicija i jedan nezavisni kandidat, koji učestvuju u ovogodišnjim lokalnim izborima u Brčkom, predstavljeni su drugom polovinom takvih sadržaja.

Brčanski portal InfoBrčko je u periodu od 1. oktobra do 2. novembra 2020. godine, u vrijeme kampanje za lokalne izbore u BiH, objavio 22 članka i četiri Facebook objave s političkim sadržajem. Portal je izvještavao o predizbornim skupovima, radu gradonačelnika, radu šefa odjela za obrazovanje, aktivnostima Šefika Džafervića, člana predsjedništva Bosne i Hercegovine i slično. 

InfoBrčko posvetio je ukupno 13 članaka Stranci demokratske akcije (SDA), od čega su tri članka (link, link, link) posvećena Šefiku Džaferoviću, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine iz SDA:

GRADONAČELNIK TIRANE URUČIO ŠEFIKU DŽAFEROVIĆU KLJUČ GRADA (6.10.2020.)

DŽAFEROVIĆ-TUSK: PODRŠKA EVROPSKOM PUTU BIH (9.10.2020.)

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO OTKUD MU OPTIMIZAM: U BRISELU SMO POSTIGLI ONO ŠTO SMO ŽELJELI (9.10.2020.)

Akteri u pet članaka (link, link, link, link, link) na ovom portalu su Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Alija Izetbegović, osnivač te stranke:

IZETBEGOVIĆ: DODIK GODINAMA SVE USPORAVA, ČOVIĆ BI SVE DA KONTROLIŠE (14.10.2020.)

BOSNU ĆE UČINITI MOGUĆOM RAZUMNI: ALIJINI SAVJETI AKTIVISTIMA SDA (15.10.2020.)

AKADEMIJA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA (19.10.2020.)

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ALIJINA MISAO I NJEGOVO DJELO SU TEMELJ MODERNE BIH I POLOŽAJA BOŠNJAKA U NJOJ (19.10.2020.)

BAKIR IZETBEGOVIĆ SE OPORAVIO OD KORONAVIRUSA, NAPUSTIO IZOLACIJU (2.11.2020.)

Ovaj portal objavio je i saopćenje Kabineta potpredsjednika RS-a, Ramiza Salkića, također zvaničnika iz SDA:

SALKIĆ POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA PREKINE SISTEMSKU DISKRIMINACIJU BOŠNJAKA (11.10.2020.)

Tri članka (link, link, link) posvećena su šefu Odjela za obrazovanje Brčko distrikta BiH, Senadu Osmanoviću (SDA):

SENAD OSMANOVIĆ, ŠEF ODJELA ZA OBRAZOVANJE: ČESTITKA POVODOM DANA UČITELJA (5.10.2020.)

STIPENDIJE STUDENTIMA IZ DISTRIKTA BIĆE NA RAČUNIMA NAJKASNIJE DO KRAJA IDUĆEG MJESECA (9.10.2020.)

OSMANOVIĆ O ZARAŽENIMA U OBRAZOVANJU I SPEKULACIJAMA KOJE SU UPUĆENE NJEMU (20.10.2020.)

Zanimljivo je da članak objavljen 20.10. govori o “špekulacijama” koje su “upućene” Osmanoviću, no bez ikakvog konteksta, niti je na portalu InfoBrčko ranije objavljen članak koji govori o bilo kakvim “špekulacijama” o Osmanoviću. U članku se kaže da je Osmanović komentarisao izjave upućene njemu:

„Ovih dana u medijima pojavile su se razne spekulacije i vađenje iz kontesksta određenih riječi. Mogu reći da inteligentni i dobronamjerni ljudi će shvatiti šta sam rekao, ali nažalost imamo i onih koji tumače to na način koji tumače. Postoje oni koji ne znaju gdje su, kao i oni koji znaju šta nisu i ako Bog da valjda će shvatiti i gdje su i šta su. Nadam se da će to jednoga dana spoznati“, rekao je Osmanović.

Osmanović je 14.10. gostovao u emisiji “Otvoreni studio” Hit televizije, gdje je na pitanje voditelja o načinu na koji se “štele konkursi” za poslove u sektoru obrazovanja rekao da je “sva omladinu u Brčkom već SDA” pa da su samim time svakako svi kandidati “njihovi”. Ova Osmanovićeva izjava privukla je pažnju medija i drugih političkih stranaka.

Osmanović: Ovaj pa vidite kada je riječ o Stranci Demokratske Akcije (SDA) kod nas je čitava omladina, sva omladina u Brčko distriktu odprilike u stranci demokratske akcije (SDA). Onda mi nemamo potrebu da tiskamo kandidate kad su oni svi naši. Tako da se oni bore između sebe.

Voditelj: Čekajte vi koga god primite od tih mladih Bošnjaka to je SDA? 

Osmanović: Tako je.

Uprkos tome što je ova izjava privukla pažnju javnosti, pri čemu su i iz političke stranke Narod i pravda reagovali na ove izjavu, InfoBrčko nije izvještavao o tome.

U još jednom članku posvećenom SDA se izvještava o izbornom skupu održanom 16.10. U ovom članku je objavljeno čak 26 fotografija sa skupa, dok isti sadrži i izjave pet govornika, uz citat da je “skupom dominirala pobjednička atmosfera”. 

SA NAJAVNOG IZBORNOG SKUPA PREDSTAVLJANJA LISTE KANDIDATA SDA BRČKO PORUČENO: VRIJEME JE ZA GRADONAČELNIKA ESEDA KADRIĆA

InfoBrčko objavio je i članke o predizbornim skupovima drugih političkih stranaka, no posvećeno im je znatno manje pažnje. Tako je, na primjer, 14.10. objavljen članak o Programskoj konvenciji koalicije BH BLOK, koju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka. Članak sadrži tek jednu fotografiju i napisan je u maniru obavještenja za medije.

Koalicija stranaka Socijaldemokrati BiH (SD BiH) i Brčanska inicijativa (BIN) - Zajedno ZA Brčko - također je dobila samo jednu fotografiju i ukupno dvije rečenice u članku objavljenom 19.10:

Pored članka, 21.10.2020. je objavljena fotografija na Facebooku sa kratkim opisom o kojim kandidatima ove koalicije je riječ na fotografiji:

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) na ovom portalu pomenuta je u dva članka (link, link) sa dva predizborna skupa ove stranke su, sa po jednom fotografijom, jednom rečenicom i po jednim videozapisom preuzetim sa YouTube kanala te stranke:

SDP-u, odnosno koaliciji BH BLOK, su posvećene i dvije objave na Facebooku: fotografija Nusreta Kusturice, kandidata BH BLOK-a i videozapis gostovanja kandidata Esada Atića na BHT1, uz napomenu da se radi o sponzorisanoj objavi.

Socijalističkoj partiji (SP) posvećena su dva članka i jedna Facebook objavoa(link, link, link):

OČEKUJEMO NAJBOLJI IZBORNI REZULTAT SP OD NJENOG OSNIVANJA (17.10.2020.)

ZORAN KOKANOVIĆ: BRČKO MORA BITI GRAD BUDUĆNOSTI ZA MLADE GENERACIJE (19.10.2020.)

Po jedan članak (link, link) tematizira SBB i SNSD, dok je nezavisni kandidat Admir Beganović predstavljen na Facebook stranici jednim videosnimkom (link) njegovog gostovanja na BHT1.

SBB BRČKO DISTRIKTA BIH ZBOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH SKUPOVA U ZATVORENOM PROSTORU (22.10.2020.)

MILORAD DODIK U BRČKOM: SINIŠA MILIĆ PONOVO GRADONAČELNIK (23.10.2020.) 

O portalu “InfoBrčko

Prema podacima dostupnim na stranici “Impressum”, portal InfoBrčko je nastao 10. oktobra 2006. U članku portala Žurnal objavljenom 22.5.2018. godine, kao osnivač portala InfoBrčko navodi se Sead Šadić. Šadićeva povezanost sa ovim portalom pominje se i u članku Al Jazeera Balkans dosta ranije, 23.5.2012. godine. Šadić je danas glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, a na stranici Vlade Distrikta navodi se da je član predsjedništva Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, te predsjednik Asocijacije mladih SDA Brčko distrikta BiH, kao i član Izvršnog odbora SDA Brčko distrikta BiH.

No, Šadićevo ime se ne spominje u impresumu portala InfoBrčko. Dostupni su izdavački podaci (Agencija za marketing “InfoBrčko”), ime direktora (Semir Ibrahimović), kao i imena fotografa (Omar Tursić i Đorđe Jovičić), a dostupne su email adrese i broj telefona.

Navedeno je da je “InfoBrcko.com vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima”. 

Ipak, redizborno izvještavanje portala InfoBrčko izrazito je naklonjeno Stranci demokratske akcije (SDA). U periodu od 1.10. do 2.11. ove godine, polovina političkog informativnog sadržaja na ovom portalu i njegovoj Facebook stranici posvećena je SDA, dok je druga polovina posvećena aktivnostima pet drugih stranaka i koalicija, i jednom nezavisnom kandidatu. Pored toga, članci koji se odnose na SDA donose više informacija od članaka posvećenih drugim političkim subjektima koji će učestvovati u lokalnim izborima 15.11.2020. te su napisani u isključivo pozitvnom tonu, navodeći čak kako se na skupovima te stranke osjeti "pobjednička atmosfera".

U jednoj od ranijih analiza bavili smo se predizbornim izvještavanjem još jednog brčanskog portala, a detalje pročitajte na linku ispod.

(Raskrinkavanje.ba)