Lokalni izbori 2020: InfoBrčko nesrazmjerno u korist SDA

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Polovina političkih predizbornih sadržaja portala InfoBrčko u periodu od 1.10. do 2.11. ove godine posvećena je Stranci demokratske akcije (SDA). Preostalih pet stranaka i koalicija i jedan nezavisni kandidat, koji učestvuju u ovogodišnjim lokalnim izborima u Brčkom, predstavljeni su drugom polovinom takvih sadržaja.

Brčanski portal InfoBrčko je u periodu od 1. oktobra do 2. novembra 2020. godine, u vrijeme kampanje za lokalne izbore u BiH, objavio 22 članka i četiri Facebook objave s političkim sadržajem. Portal je izvještavao o predizbornim skupovima, radu gradonačelnika, radu šefa odjela za obrazovanje, aktivnostima Šefika Džafervića, člana predsjedništva Bosne i Hercegovine i slično. 

InfoBrčko posvetio je ukupno 13 članaka Stranci demokratske akcije (SDA), od čega su tri članka (link, link, link) posvećena Šefiku Džaferoviću, članu predsjedništva Bosne i Hercegovine iz SDA:

GRADONAČELNIK TIRANE URUČIO ŠEFIKU DŽAFEROVIĆU KLJUČ GRADA (6.10.2020.)

DŽAFEROVIĆ-TUSK: PODRŠKA EVROPSKOM PUTU BIH (9.10.2020.)

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO OTKUD MU OPTIMIZAM: U BRISELU SMO POSTIGLI ONO ŠTO SMO ŽELJELI (9.10.2020.)

Akteri u pet članaka (link, link, link, link, link) na ovom portalu su Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i Alija Izetbegović, osnivač te stranke:

IZETBEGOVIĆ: DODIK GODINAMA SVE USPORAVA, ČOVIĆ BI SVE DA KONTROLIŠE (14.10.2020.)

BOSNU ĆE UČINITI MOGUĆOM RAZUMNI: ALIJINI SAVJETI AKTIVISTIMA SDA (15.10.2020.)

AKADEMIJA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA (19.10.2020.)

BAKIR IZETBEGOVIĆ: ALIJINA MISAO I NJEGOVO DJELO SU TEMELJ MODERNE BIH I POLOŽAJA BOŠNJAKA U NJOJ (19.10.2020.)

BAKIR IZETBEGOVIĆ SE OPORAVIO OD KORONAVIRUSA, NAPUSTIO IZOLACIJU (2.11.2020.)

Ovaj portal objavio je i saopćenje Kabineta potpredsjednika RS-a, Ramiza Salkića, također zvaničnika iz SDA:

SALKIĆ POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA PREKINE SISTEMSKU DISKRIMINACIJU BOŠNJAKA (11.10.2020.)

Tri članka (link, link, link) posvećena su šefu Odjela za obrazovanje Brčko distrikta BiH, Senadu Osmanoviću (SDA):

SENAD OSMANOVIĆ, ŠEF ODJELA ZA OBRAZOVANJE: ČESTITKA POVODOM DANA UČITELJA (5.10.2020.)

STIPENDIJE STUDENTIMA IZ DISTRIKTA BIĆE NA RAČUNIMA NAJKASNIJE DO KRAJA IDUĆEG MJESECA (9.10.2020.)

OSMANOVIĆ O ZARAŽENIMA U OBRAZOVANJU I SPEKULACIJAMA KOJE SU UPUĆENE NJEMU (20.10.2020.)

Zanimljivo je da članak objavljen 20.10. govori o “špekulacijama” koje su “upućene” Osmanoviću, no bez ikakvog konteksta, niti je na portalu InfoBrčko ranije objavljen članak koji govori o bilo kakvim “špekulacijama” o Osmanoviću. U članku se kaže da je Osmanović komentarisao izjave upućene njemu:

„Ovih dana u medijima pojavile su se razne spekulacije i vađenje iz kontesksta određenih riječi. Mogu reći da inteligentni i dobronamjerni ljudi će shvatiti šta sam rekao, ali nažalost imamo i onih koji tumače to na način koji tumače. Postoje oni koji ne znaju gdje su, kao i oni koji znaju šta nisu i ako Bog da valjda će shvatiti i gdje su i šta su. Nadam se da će to jednoga dana spoznati“, rekao je Osmanović.

Osmanović je 14.10. gostovao u emisiji “Otvoreni studio” Hit televizije, gdje je na pitanje voditelja o načinu na koji se “štele konkursi” za poslove u sektoru obrazovanja rekao da je “sva omladinu u Brčkom već SDA” pa da su samim time svakako svi kandidati “njihovi”. Ova Osmanovićeva izjava privukla je pažnju medija i drugih političkih stranaka.

Osmanović: Ovaj pa vidite kada je riječ o Stranci Demokratske Akcije (SDA) kod nas je čitava omladina, sva omladina u Brčko distriktu odprilike u stranci demokratske akcije (SDA). Onda mi nemamo potrebu da tiskamo kandidate kad su oni svi naši. Tako da se oni bore između sebe.

Voditelj: Čekajte vi koga god primite od tih mladih Bošnjaka to je SDA? 

Osmanović: Tako je.

Uprkos tome što je ova izjava privukla pažnju javnosti, pri čemu su i iz političke stranke Narod i pravda reagovali na ove izjavu, InfoBrčko nije izvještavao o tome.

U još jednom članku posvećenom SDA se izvještava o izbornom skupu održanom 16.10. U ovom članku je objavljeno čak 26 fotografija sa skupa, dok isti sadrži i izjave pet govornika, uz citat da je “skupom dominirala pobjednička atmosfera”. 

SA NAJAVNOG IZBORNOG SKUPA PREDSTAVLJANJA LISTE KANDIDATA SDA BRČKO PORUČENO: VRIJEME JE ZA GRADONAČELNIKA ESEDA KADRIĆA

InfoBrčko objavio je i članke o predizbornim skupovima drugih političkih stranaka, no posvećeno im je znatno manje pažnje. Tako je, na primjer, 14.10. objavljen članak o Programskoj konvenciji koalicije BH BLOK, koju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka. Članak sadrži tek jednu fotografiju i napisan je u maniru obavještenja za medije.

Koalicija stranaka Socijaldemokrati BiH (SD BiH) i Brčanska inicijativa (BIN) - Zajedno ZA Brčko - također je dobila samo jednu fotografiju i ukupno dvije rečenice u članku objavljenom 19.10:

Pored članka, 21.10.2020. je objavljena fotografija na Facebooku sa kratkim opisom o kojim kandidatima ove koalicije je riječ na fotografiji:

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) na ovom portalu pomenuta je u dva članka (link, link) sa dva predizborna skupa ove stranke su, sa po jednom fotografijom, jednom rečenicom i po jednim videozapisom preuzetim sa YouTube kanala te stranke:

SDP-u, odnosno koaliciji BH BLOK, su posvećene i dvije objave na Facebooku: fotografija Nusreta Kusturice, kandidata BH BLOK-a i videozapis gostovanja kandidata Esada Atića na BHT1, uz napomenu da se radi o sponzorisanoj objavi.

Socijalističkoj partiji (SP) posvećena su dva članka i jedna Facebook objavoa(link, link, link):

OČEKUJEMO NAJBOLJI IZBORNI REZULTAT SP OD NJENOG OSNIVANJA (17.10.2020.)

ZORAN KOKANOVIĆ: BRČKO MORA BITI GRAD BUDUĆNOSTI ZA MLADE GENERACIJE (19.10.2020.)

Po jedan članak (link, link) tematizira SBB i SNSD, dok je nezavisni kandidat Admir Beganović predstavljen na Facebook stranici jednim videosnimkom (link) njegovog gostovanja na BHT1.

SBB BRČKO DISTRIKTA BIH ZBOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH SKUPOVA U ZATVORENOM PROSTORU (22.10.2020.)

MILORAD DODIK U BRČKOM: SINIŠA MILIĆ PONOVO GRADONAČELNIK (23.10.2020.) 

O portalu “InfoBrčko

Prema podacima dostupnim na stranici “Impressum”, portal InfoBrčko je nastao 10. oktobra 2006. U članku portala Žurnal objavljenom 22.5.2018. godine, kao osnivač portala InfoBrčko navodi se Sead Šadić. Šadićeva povezanost sa ovim portalom pominje se i u članku Al Jazeera Balkans dosta ranije, 23.5.2012. godine. Šadić je danas glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, a na stranici Vlade Distrikta navodi se da je član predsjedništva Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, te predsjednik Asocijacije mladih SDA Brčko distrikta BiH, kao i član Izvršnog odbora SDA Brčko distrikta BiH.

No, Šadićevo ime se ne spominje u impresumu portala InfoBrčko. Dostupni su izdavački podaci (Agencija za marketing “InfoBrčko”), ime direktora (Semir Ibrahimović), kao i imena fotografa (Omar Tursić i Đorđe Jovičić), a dostupne su email adrese i broj telefona.

Navedeno je da je “InfoBrcko.com vjerovatno jedini nezavisni internet medij u Bosni i Hercegovini iza kojeg ne stoji nijedna politička opcija, nevladina organizacija ili marketinška agencija, pa je sadržaj našeg portala i zbog toga najprivlačniji našim čitateljima”. 

Ipak, redizborno izvještavanje portala InfoBrčko izrazito je naklonjeno Stranci demokratske akcije (SDA). U periodu od 1.10. do 2.11. ove godine, polovina političkog informativnog sadržaja na ovom portalu i njegovoj Facebook stranici posvećena je SDA, dok je druga polovina posvećena aktivnostima pet drugih stranaka i koalicija, i jednom nezavisnom kandidatu. Pored toga, članci koji se odnose na SDA donose više informacija od članaka posvećenih drugim političkim subjektima koji će učestvovati u lokalnim izborima 15.11.2020. te su napisani u isključivo pozitvnom tonu, navodeći čak kako se na skupovima te stranke osjeti "pobjednička atmosfera".

U jednoj od ranijih analiza bavili smo se predizbornim izvještavanjem još jednog brčanskog portala, a detalje pročitajte na linku ispod.

Analiza
Lokalni izbori 2020: Brčanski portal Nula49 favorizuje SNSD

Portal Nula49 je svoje predizborno izvještavanje posvetio uglavnom vladajuć...

Razabiranje 07.11.2020

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 11. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me