Lokalni Izbori 2020: Zenicagrad.info i Zenicki.net negativno o Fuadu Kasumoviću

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dva anonimna zenička portala su u periodu (pred)izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine obajavila mnoštvo članaka u kojima je trenutni gradonačelnik ovog grada, Fuad Kasumović, predstavljen u negativnom svjetlu. Jedan od njih se uopšte nije bavio drugim temama i akterima izbornog procesa, dok je drugi promovisao kandidata SDA za gradonačelnika Zenice.

Za poziciju gradonačelnika Grada Zenica na Lokalnim izborima 2020. godine takmiči se šest kandidata i jedna kandidatnkinja. Građani i građanke ovog grada biraće između Nasira Beganovića ispred SBB-a, nezavisnog kandidata Borisa Britvara, Sanje Renić ispred Naše stranke, Nezira Pivića ispred SDA, Arnela Isaka ispred A-SDA, nezavisnog kandidata i trenutnog gradonačelnika Fuada Kasumovića te Dženana Skrelića ispred Stranke penzionera/umirovljenika BiH. 

Na osnovu prijava čitaoca, u ovoj analizi pozabavit ćemo se (pred)izbornim sadržajem portala Zenicagrad.info i zenicki.net. Naši čitaoci su u prijavi ove portale opisali kao portale koji na pistrasan način pristupaju izvještavanju o temama Lokalnih izbora u tom gradu. 

Za početak je potrebno naglasiti da je riječ o anonimnim portalima koji nemaju navedene ni vlasničke, ni uredničke ni kontakt podatke. Prema podacima servisa Whois, domena portala zenicki.net je registrovana još 2018 godine (12.7.2018.), a portal Zenicagrad.info je pokrenut prije nešto više od sedam mjeseci, tačnije 31.3.2020. godine. Pristrasno izvještavanje lokalnih anonimnih portala nije novost, a o svježim primjerima vezanim za Lokalne izbore 2020. godine možete čitati u našoj rubrici Razabiranje

Za potrebe ovog teksta analizirali smo naslove članaka (pred)izborne tematike objavljenih na oba navedena portala u periodu od 1. oktobra do 10. novembra tekuće godine. Ono što je zajedničko za oba portala su članci o nezavisnom kandidatu Fuadu Kasumoviću u kojima je on predstavljan u negativnom svjetlu.

Na portalu zenicki.net od 1. oktobra do 10. novembra pronašli smo 12 članaka koji tematiziraju izbore u Zenici, a tema svakog od njih je Fuad Kasumović. U 9 od 12 slučajeva, radi se o člancima usmjerenim ka kritici Kasumovića i njegovog rada, u kojima je predstavljen u negativnom tonu, u kontekstu prevara, podmetanja, kršenja zakona i obmana. Naslovi tih članaka, u kojima se autori nisu libili koristiti fraze poput “patološki lažov”, glasili su ovako:

Objasni Fuade Kasumoviću! (8.10.)

Autoceste rade puteve, a Kasumović se hvali i obmanjuje! (11.10) 

Nova podvala odlazećeg gradonačelnika: Kasumović svoju listu "pustio niz vodu"! (19.10.)

Priča jedno, djela drugo: Licemjerje patološkog lažova Kasumovića u jednom videu (20.10.)

(VIDEO) Jedno piše, drugo radi: Kasumović i poslušnici bez ikakvih zaštitnih mjera održavaju predizborne skupove! (25.10.)

Kad lopov uzvikuje "drž'te lopova": Kasumović priprema novu izbornu krađu! (29.10) 

Nova Kasumovićeva prevara u nastajanju - na čelo biračkih odbora postavlja ljude pod ugovorom sa gradskom upravom i ucjenjuje ih (11.11.) 

Kasumoviću ništa nije sveto: Na mukama građana Zenice gradi jeftinu kampanju! (29.10) 

Kasumović ponovo krši zakon: Hoće li gradska inspekcija reagovati??? (5.11.) 

U preostala 3 članka portal zenicki.net prenosio je mišljenja iz druge ruke o samom Kasumoviću, koja su također usmjerena ka kritici Kasumovićevog rada:

Kandidat KF uporedio Kasumovića sa poslanikom Ibrahimom, a.s. - doslovno (4.11.)

Kasumovićev kandidat iskreno: Zenica je protekle 4 godine u agoniji! (4.11.)

Glas Zeničanina: Spriječimo Kasumovićevu samovolju u Zenici 15. novembra (9.11.)

Osim 12 negativnih članaka o Kasumoviću, ovaj portal u navedenom periodu nije objavio niti jedan drugi članak koji tematizira bilo koje druge aktere izbornog procesa. 

Portal je povezan sa istoimenom Facebook stranicom, koja je kreirana u periodu pred Opće izbore 2018. (27.07.2018.) i koju administriraju 3 korisnika/ce iz BiH. U momentu pisanja (11.11.) ove analize na Facebook stranici su bila aktivna dva plaćena oglasa. U oba slučaja, radi se o prozivanju i kritici aktualnog gradonačelnika Zenice.

S druge strane, portal Zenicagrad.info je osim mnoštva negativnih članaka o Fuadu Kasumoviću među (pred)izbornim člancima imao i one u kojima je promovisao kandidata SDA za gradonačelnika Zenice, Nezima Pivića, kao i kandidate/tkinje ove stranke za Gradsko vijeće. 

U periodu od 1. oktobra do 10. novembra, u rubrici “Zenica” su na ovom portalu objavljena 23 članka vezana za lokalne izbore u Gradu Zenica. Od tog broja, u 18 članaka se negativno izvještava o aktuelnom gradonačelniku Zenice, dok se u ostalih 5 piše pozitivno o SDA i kandidatu te stranke za gradonačelnika ovog grada.

Do 10.11. na ovom portalu je naime objavljeno 18 članaka o Kasumoviću, i u svakom od njih je predstavljen negativno. Kao što je bio slučaj i sa portalom zenicki.net, članci o Kasumoviću i na ovom portalu mogu se svrstati u nekoliko tematskih skupina. Prvu skupinu čine članci u kojima je Kasumović okarakterisan vinovnikom nezakonitih radnji:

Fuad Kasumović oštetio budžet Zenice za 1,2 milion KM! Cifre i odluke upućuju na to! (8.10)

Mićić vodi na izlete, Kasumović daje pare, Radojičić se reklamira iz budžeta… Ovo nije kampanja?! (14.10.)

Kasumoviću ništa nije sveto: Na mukama građana Zenice gradi jeftinu kampanju! (29.10.) 

Gradonačelnik Kasumović izvlačio novac iz Zenicatransa preko svojih poslovnih partnera iz Nove Bile (3.11.)

U drugoj skupini se nalaze članci o nedosljednosti trenutnog gradonačelnika Zenice:

“Kako od mladog ambicioznog ministra” postati “član kriminalne organizacije i opstrukcija zeničkih projekata” (13.10.)

Sa ovim sada nas svi pretekoše i odmakoše (19.10)

U javnosti priča jedno, a na terenu radi sasvim drugo (23.10.)

Kasumović ponovo laže građane Zenice: Sa Zeničkom inicijativom na masovnim predizbornim skupovima uprkos obećanju građanima  (9.11.)

SDP ZENICA na koljenima traži spas u bivšem kadru SDA, Kasumović Fuadu?! (18.10)

U posljednjoj skupini članaka nalaze se naslovi u kojima se problematizuju izborne debate, promotivni video Fuada Kasumovića, ali i portal 072 Info:

JA TEBI POSAO, A TI ŠIRI LAŽI: 072INFO novo pojačanje propagandne mašinerije Fuada Kasumovića (8.11.)

Zašto se aktuelni gradonačelnik Zenice plaši tv debate? (7.11.)

Po prvi put Izborna kampanja prolazi bez TV duela na lokalnoj RTV Zenici - režimskom mediju Fuada Kasumović  (5.11.)

Blamaža godine: Ekskluzivno najavljeni spot Fuada Kasumovića objavljen, pa ekspresno izbrisan (5.11.)

U 5 članaka portal je prenio saopštenja (odnosno status sa Facebook stranice) stranke SDA, Šerifa Patkovića, predsjednika Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", Udruženja građana “Robijaši” te vijećnika romske manjine u kojima se Kasumović proziva po različitim osnovima: 

Katastrofalan učinak Fuada Kasumovića izazvao polemiku: "demantujte nas", kažu iz SDA! (5.11.)

UG “Robijaši 1988”: Zbog manipulatorskog ignorisanja Gradonačelnika pozivamo sve simpatizere Čelika da nam pomognu! (4.11.)

Jasko Borovčević: Neukusu treba reći NE! (30.10.)

SDA Zenica: Kasumoviću, gdje ste potrošili 240 miliona? (4.10.)

OTVORENO PISMO gradonačelniku Zenice sa odjela Covid 19 Kantonalne bolnice Zenica (21.10.220.) 

S druge strane, izvještavanje o kandidatu SDA Nezimu Piviću na ovom portalu nije imalo ni približno sličan ton i pristup.  Od 4 članka posvećena ovom kandidatu, niti jedan nema kritičku dozu i svi su namijenjeni promociji Pivića. U članku od 16. oktobra riječi je bilo o povjerenju koje je BiH stekla u borbi protiv pranja novca, iako u njemu Pivić nije govorio u svojstvu kandidata za gradonačelnika već u svojstvu zamjenika ministra pravde BiH:

Nezir Pivić: BiH je stekla povjerenje Moneyvala u pogledu borbe protiv pranja novca 

Ostali članci o ovom kandidatu na portalu Zenicagrad.info su uglavnom stranačka saopštenja za javnost koja su kao takva i obilježena:

Profesora Pivića podržao i komandant Naser Orić (24.10)

Pivić: Vratit ćemo službu za BIZ i unaprijediti položaj boračke populacije (VIDEO) (30.10)

Pivić: Spasit ćemo Čelik i vratiti Zmajeve na Bilino polje (VIDEO) (3.11.)

Osim 4 članka o Piviću, ovaj portal objavio je i jedan članak o press konferenciji na kojoj su zvanično predstavljeni kandidati SDA za Gradsko vijeće Zenice.

FOTO: SDA predstavila kandidate i Izborni program za Lokalne izbore 2020: Program “Za jaku Zenicu” (21.10.2020.)

Za razliku od prethodnog koji se posvetio isključivo kritici Kasumovića i nije izvještavao o drugim temama, ovaj portal se pored kritike Kasumovića, bavio i promocijom SDA kandidata za gradonačelnika Zenice. Ipak, osim dva navedena imena o kojima se izvještavalo potpuno suprotno, ni jedno drugo ime kandidata/tkinje ili stranke koji učestvuju u izborima u Zenici se ne može pronaći na ovom portalu.  

Portal je povezan sa istoimenom Facebook stranicom koja je nastala 3.4.2020. godine i do momenta objave ove analize brojala je gotovo 5.700 pratitelja. U trenutnku pisanja ove analize (11.11.), na Facebook stranici su bila aktivna dva sponzorisana oglasa

Ponovo, kao i u slučaju portala zenicki.net, radi se o snimcima kritički usmjerenim ka Kasumoviću. 

U zaključku, portal zenicki.net koji je nastao pred Opće izbore 2018. i portal Zenicagrad.info koji je nastao pred Lokalne izbore 2020, su temi Lokalnih izbora pristupili izuzetno neprofesionalno i pristrasno, i to na način da je zenicki.net u izvještavao isključivo negativno o trenutnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, dok je portal zenicagrad.info pored toga promovisao njegovog protivkandidata, Nezima Pivića. 

 

(Raskrinakvanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 13. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Bolnica Elmhurst i lažna empatija antivakcinacijske “medicinske sestre u epicentru”

Erin Marie Olszewski, koja se svijetu predstavila kao medicinska sestra koj...

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Sandulović se iz samo njemu znanih razloga okomio na novinarke iz Srbije - zbog analize "Raskrinkavanja"

Viralni Facebook statusi Nikole Sandulovića bili su predmet nekoliko analiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažne vijesti o “oduzimanju djece”: Prikupljanje klikova prepadanjem roditelja

Na brojnim privatnim nalozima korisnika/ca Facebooka, ali i u člancima neko...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me