Raskrinkavanje.ba

Lokalni Izbori 2020: Zenicagrad.info i Zenicki.net negativno o Fuadu Kasumoviću

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dva anonimna zenička portala su u periodu (pred)izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine obajavila mnoštvo članaka u kojima je trenutni gradonačelnik ovog grada, Fuad Kasumović, predstavljen u negativnom svjetlu. Jedan od njih se uopšte nije bavio drugim temama i akterima izbornog procesa, dok je drugi promovisao kandidata SDA za gradonačelnika Zenice.

Za poziciju gradonačelnika Grada Zenica na Lokalnim izborima 2020. godine takmiči se šest kandidata i jedna kandidatnkinja. Građani i građanke ovog grada biraće između Nasira Beganovića ispred SBB-a, nezavisnog kandidata Borisa Britvara, Sanje Renić ispred Naše stranke, Nezira Pivića ispred SDA, Arnela Isaka ispred A-SDA, nezavisnog kandidata i trenutnog gradonačelnika Fuada Kasumovića te Dženana Skrelića ispred Stranke penzionera/umirovljenika BiH. 

Na osnovu prijava čitaoca, u ovoj analizi pozabavit ćemo se (pred)izbornim sadržajem portala Zenicagrad.info i zenicki.net. Naši čitaoci su u prijavi ove portale opisali kao portale koji na pistrasan način pristupaju izvještavanju o temama Lokalnih izbora u tom gradu. 

Za početak je potrebno naglasiti da je riječ o anonimnim portalima koji nemaju navedene ni vlasničke, ni uredničke ni kontakt podatke. Prema podacima servisa Whois, domena portala zenicki.net je registrovana još 2018 godine (12.7.2018.), a portal Zenicagrad.info je pokrenut prije nešto više od sedam mjeseci, tačnije 31.3.2020. godine. Pristrasno izvještavanje lokalnih anonimnih portala nije novost, a o svježim primjerima vezanim za Lokalne izbore 2020. godine možete čitati u našoj rubrici Razabiranje

Za potrebe ovog teksta analizirali smo naslove članaka (pred)izborne tematike objavljenih na oba navedena portala u periodu od 1. oktobra do 10. novembra tekuće godine. Ono što je zajedničko za oba portala su članci o nezavisnom kandidatu Fuadu Kasumoviću u kojima je on predstavljan u negativnom svjetlu.

Na portalu zenicki.net od 1. oktobra do 10. novembra pronašli smo 12 članaka koji tematiziraju izbore u Zenici, a tema svakog od njih je Fuad Kasumović. U 9 od 12 slučajeva, radi se o člancima usmjerenim ka kritici Kasumovića i njegovog rada, u kojima je predstavljen u negativnom tonu, u kontekstu prevara, podmetanja, kršenja zakona i obmana. Naslovi tih članaka, u kojima se autori nisu libili koristiti fraze poput “patološki lažov”, glasili su ovako:

Objasni Fuade Kasumoviću! (8.10.)

Autoceste rade puteve, a Kasumović se hvali i obmanjuje! (11.10) 

Nova podvala odlazećeg gradonačelnika: Kasumović svoju listu "pustio niz vodu"! (19.10.)

Priča jedno, djela drugo: Licemjerje patološkog lažova Kasumovića u jednom videu (20.10.)

(VIDEO) Jedno piše, drugo radi: Kasumović i poslušnici bez ikakvih zaštitnih mjera održavaju predizborne skupove! (25.10.)

Kad lopov uzvikuje "drž'te lopova": Kasumović priprema novu izbornu krađu! (29.10) 

Nova Kasumovićeva prevara u nastajanju - na čelo biračkih odbora postavlja ljude pod ugovorom sa gradskom upravom i ucjenjuje ih (11.11.) 

Kasumoviću ništa nije sveto: Na mukama građana Zenice gradi jeftinu kampanju! (29.10) 

Kasumović ponovo krši zakon: Hoće li gradska inspekcija reagovati??? (5.11.) 

U preostala 3 članka portal zenicki.net prenosio je mišljenja iz druge ruke o samom Kasumoviću, koja su također usmjerena ka kritici Kasumovićevog rada:

Kandidat KF uporedio Kasumovića sa poslanikom Ibrahimom, a.s. - doslovno (4.11.)

Kasumovićev kandidat iskreno: Zenica je protekle 4 godine u agoniji! (4.11.)

Glas Zeničanina: Spriječimo Kasumovićevu samovolju u Zenici 15. novembra (9.11.)

Osim 12 negativnih članaka o Kasumoviću, ovaj portal u navedenom periodu nije objavio niti jedan drugi članak koji tematizira bilo koje druge aktere izbornog procesa. 

Portal je povezan sa istoimenom Facebook stranicom, koja je kreirana u periodu pred Opće izbore 2018. (27.07.2018.) i koju administriraju 3 korisnika/ce iz BiH. U momentu pisanja (11.11.) ove analize na Facebook stranici su bila aktivna dva plaćena oglasa. U oba slučaja, radi se o prozivanju i kritici aktualnog gradonačelnika Zenice.

S druge strane, portal Zenicagrad.info je osim mnoštva negativnih članaka o Fuadu Kasumoviću među (pred)izbornim člancima imao i one u kojima je promovisao kandidata SDA za gradonačelnika Zenice, Nezima Pivića, kao i kandidate/tkinje ove stranke za Gradsko vijeće. 

U periodu od 1. oktobra do 10. novembra, u rubrici “Zenica” su na ovom portalu objavljena 23 članka vezana za lokalne izbore u Gradu Zenica. Od tog broja, u 18 članaka se negativno izvještava o aktuelnom gradonačelniku Zenice, dok se u ostalih 5 piše pozitivno o SDA i kandidatu te stranke za gradonačelnika ovog grada.

Do 10.11. na ovom portalu je naime objavljeno 18 članaka o Kasumoviću, i u svakom od njih je predstavljen negativno. Kao što je bio slučaj i sa portalom zenicki.net, članci o Kasumoviću i na ovom portalu mogu se svrstati u nekoliko tematskih skupina. Prvu skupinu čine članci u kojima je Kasumović okarakterisan vinovnikom nezakonitih radnji:

Fuad Kasumović oštetio budžet Zenice za 1,2 milion KM! Cifre i odluke upućuju na to! (8.10)

Mićić vodi na izlete, Kasumović daje pare, Radojičić se reklamira iz budžeta… Ovo nije kampanja?! (14.10.)

Kasumoviću ništa nije sveto: Na mukama građana Zenice gradi jeftinu kampanju! (29.10.) 

Gradonačelnik Kasumović izvlačio novac iz Zenicatransa preko svojih poslovnih partnera iz Nove Bile (3.11.)

U drugoj skupini se nalaze članci o nedosljednosti trenutnog gradonačelnika Zenice:

“Kako od mladog ambicioznog ministra” postati “član kriminalne organizacije i opstrukcija zeničkih projekata” (13.10.)

Sa ovim sada nas svi pretekoše i odmakoše (19.10)

U javnosti priča jedno, a na terenu radi sasvim drugo (23.10.)

Kasumović ponovo laže građane Zenice: Sa Zeničkom inicijativom na masovnim predizbornim skupovima uprkos obećanju građanima  (9.11.)

SDP ZENICA na koljenima traži spas u bivšem kadru SDA, Kasumović Fuadu?! (18.10)

U posljednjoj skupini članaka nalaze se naslovi u kojima se problematizuju izborne debate, promotivni video Fuada Kasumovića, ali i portal 072 Info:

JA TEBI POSAO, A TI ŠIRI LAŽI: 072INFO novo pojačanje propagandne mašinerije Fuada Kasumovića (8.11.)

Zašto se aktuelni gradonačelnik Zenice plaši tv debate? (7.11.)

Po prvi put Izborna kampanja prolazi bez TV duela na lokalnoj RTV Zenici - režimskom mediju Fuada Kasumović  (5.11.)

Blamaža godine: Ekskluzivno najavljeni spot Fuada Kasumovića objavljen, pa ekspresno izbrisan (5.11.)

U 5 članaka portal je prenio saopštenja (odnosno status sa Facebook stranice) stranke SDA, Šerifa Patkovića, predsjednika Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", Udruženja građana “Robijaši” te vijećnika romske manjine u kojima se Kasumović proziva po različitim osnovima: 

Katastrofalan učinak Fuada Kasumovića izazvao polemiku: "demantujte nas", kažu iz SDA! (5.11.)

UG “Robijaši 1988”: Zbog manipulatorskog ignorisanja Gradonačelnika pozivamo sve simpatizere Čelika da nam pomognu! (4.11.)

Jasko Borovčević: Neukusu treba reći NE! (30.10.)

SDA Zenica: Kasumoviću, gdje ste potrošili 240 miliona? (4.10.)

OTVORENO PISMO gradonačelniku Zenice sa odjela Covid 19 Kantonalne bolnice Zenica (21.10.220.) 

S druge strane, izvještavanje o kandidatu SDA Nezimu Piviću na ovom portalu nije imalo ni približno sličan ton i pristup.  Od 4 članka posvećena ovom kandidatu, niti jedan nema kritičku dozu i svi su namijenjeni promociji Pivića. U članku od 16. oktobra riječi je bilo o povjerenju koje je BiH stekla u borbi protiv pranja novca, iako u njemu Pivić nije govorio u svojstvu kandidata za gradonačelnika već u svojstvu zamjenika ministra pravde BiH:

Nezir Pivić: BiH je stekla povjerenje Moneyvala u pogledu borbe protiv pranja novca 

Ostali članci o ovom kandidatu na portalu Zenicagrad.info su uglavnom stranačka saopštenja za javnost koja su kao takva i obilježena:

Profesora Pivića podržao i komandant Naser Orić (24.10)

Pivić: Vratit ćemo službu za BIZ i unaprijediti položaj boračke populacije (VIDEO) (30.10)

Pivić: Spasit ćemo Čelik i vratiti Zmajeve na Bilino polje (VIDEO) (3.11.)

Osim 4 članka o Piviću, ovaj portal objavio je i jedan članak o press konferenciji na kojoj su zvanično predstavljeni kandidati SDA za Gradsko vijeće Zenice.

FOTO: SDA predstavila kandidate i Izborni program za Lokalne izbore 2020: Program “Za jaku Zenicu” (21.10.2020.)

Za razliku od prethodnog koji se posvetio isključivo kritici Kasumovića i nije izvještavao o drugim temama, ovaj portal se pored kritike Kasumovića, bavio i promocijom SDA kandidata za gradonačelnika Zenice. Ipak, osim dva navedena imena o kojima se izvještavalo potpuno suprotno, ni jedno drugo ime kandidata/tkinje ili stranke koji učestvuju u izborima u Zenici se ne može pronaći na ovom portalu.  

Portal je povezan sa istoimenom Facebook stranicom koja je nastala 3.4.2020. godine i do momenta objave ove analize brojala je gotovo 5.700 pratitelja. U trenutnku pisanja ove analize (11.11.), na Facebook stranici su bila aktivna dva sponzorisana oglasa

Ponovo, kao i u slučaju portala zenicki.net, radi se o snimcima kritički usmjerenim ka Kasumoviću. 

U zaključku, portal zenicki.net koji je nastao pred Opće izbore 2018. i portal Zenicagrad.info koji je nastao pred Lokalne izbore 2020, su temi Lokalnih izbora pristupili izuzetno neprofesionalno i pristrasno, i to na način da je zenicki.net u izvještavao isključivo negativno o trenutnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, dok je portal zenicagrad.info pored toga promovisao njegovog protivkandidata, Nezima Pivića. 

 

(Raskrinakvanje.ba)