Lokalni politički obračuni maskirani u izvještavanje

Na osnovu upita čitatelja, ocijenili smo članak objavljen na portalu “Bišće” a koji je klasičan primjer pristrasnog izvještavanja, u mjeri u kojoj se uopšte može smatrati novinarskim izvještajem.

Ocijenjeni članci
Bišće Pristrasno izvještavanje;

Portal “Bišće” objavio je 1. decembra 2017. godine članak u čijem naslovu Općinski Odbor SDP-a naziva “leglom crvenih kukavica”:

SDP Bihaća je leglo crvenih kukavica: Cijelo vrijeme štrajka doktora medicine i stomatologa u Bišću SDP Bihaća bio je bez stava.

Tema članka je štrajk zdravstvenih radnika u Unsko-Sanskom kantonu koji se odvijao u novembru, to jest činjenica da se OO SDP-a nije oglasio povodom ovog pitanja:

U cijelom ovom štrajkačkom periodu SDP Bihaća ponio se kukavički i lopovski te za vrijeme trajanja štrajka nisu se javno oglasili sa stavom da li podržavaju ili ne zahtjeve doktora medicine i stomatologa u Bišću koji su tražili izjednačavanje primanja u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom, a koje nisu nivelirane od 2007.  godine.

Dalje se u tekstu “udara” na čelnike OO ove stranke:

SDP Bihaća na čelu sa Fatkom Kulenović igrom gluhog i slijepog cijelo vrijeme trajanja štrajka iza paravana podržavao je odlazak stručnih medicinskih kadrova iz našeg grada i štitio vlastite interese Fatke Kulenović. Fatka Kulenović i SDP Bihaća nisu našli shodno da štrajk smatraju opravdanom metodom radničke borbe, kada se iscrpe sve ostale mjere predviđene zakonom i pozovu građane da podrže naše ljekare u opravdanim zahtjevima.

Članak nije potpisan, niti je na bilo koji drugi način stavljeno do znanja da se radi o autorskom komentaru ili kolumni. Objavljen je u rubrici “Grad Bihać”, što implicira da se radi o lokalnoj vijesti, iako njegov sadržaj zapravo nije informativnog karaktera.

U tekstu nisu navedeni nikakvi dokazi niti izvori za brojne tvrdnje, to jest optužbe iznesene na račun ove partije.

U članku nije naveden podatak ni da li je druga strana, u ovom slučaju OO SDP Bihać i Fatko Kulenović, uopće kontaktirana i da li joj je pružen prostor za odgovor.

Članak je ocjenjen kao pristrasno izvještavanje.

Ovaj medijski “izvještaj” sličan je nizu drugih objavljenih u rubrici “Grad Bihać”, koja je uglavnom posvećena diskreditovanju istih ličnosti i iste političke partije (SDP BiH). Ovo su neki od naslova koji su trenutno vidljivi na stranici:

KOMENTAR: Vrijeme je za izvanredne otkaze - Krizu u SDP-u Bihaća mogu samo riješiti vanredni unutarstranački izbori

KAKO FATKA, GRGA I HAJRO PRISVAJAJU TUĐE REZULTATE I UBJEĐUJU SVE KAKO “SDP RASTE”

SDP BIHAĆA GLAVNI JE KOČNIČAR NOVIH INVESTICIJA - Hadis Jusić: Bihać će dobiti BBI Centar !!!

KOMENTAR: DA LI INTERESNA SKUPINA IZ SDP-A BIHAĆA „REKETIRA“ BBI REAL ESTATE KOMPANIJU ?

TITANIK PARTIJA – Više od polovine mjesnih organizacija uputilo ultimatum Fatki Kulenović i njenim poslušnicima: Ili radikalno mijenjajte stanje u Partiji ili ...

Pristrasno izvještavanje:

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizira činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan i strastven način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me