Raskrinkavanje.ba

Lokalni politički obračuni maskirani u izvještavanje

Na osnovu upita čitatelja, ocijenili smo članak objavljen na portalu “Bišće” a koji je klasičan primjer pristrasnog izvještavanja, u mjeri u kojoj se uopšte može smatrati novinarskim izvještajem.

Portal “Bišće” objavio je 1. decembra 2017. godine članak u čijem naslovu Općinski Odbor SDP-a naziva “leglom crvenih kukavica”:

SDP Bihaća je leglo crvenih kukavica: Cijelo vrijeme štrajka doktora medicine i stomatologa u Bišću SDP Bihaća bio je bez stava.

Tema članka je štrajk zdravstvenih radnika u Unsko-Sanskom kantonu koji se odvijao u novembru, to jest činjenica da se OO SDP-a nije oglasio povodom ovog pitanja:

U cijelom ovom štrajkačkom periodu SDP Bihaća ponio se kukavički i lopovski te za vrijeme trajanja štrajka nisu se javno oglasili sa stavom da li podržavaju ili ne zahtjeve doktora medicine i stomatologa u Bišću koji su tražili izjednačavanje primanja u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom, a koje nisu nivelirane od 2007.  godine.

Dalje se u tekstu “udara” na čelnike OO ove stranke:

SDP Bihaća na čelu sa Fatkom Kulenović igrom gluhog i slijepog cijelo vrijeme trajanja štrajka iza paravana podržavao je odlazak stručnih medicinskih kadrova iz našeg grada i štitio vlastite interese Fatke Kulenović. Fatka Kulenović i SDP Bihaća nisu našli shodno da štrajk smatraju opravdanom metodom radničke borbe, kada se iscrpe sve ostale mjere predviđene zakonom i pozovu građane da podrže naše ljekare u opravdanim zahtjevima.

Članak nije potpisan, niti je na bilo koji drugi način stavljeno do znanja da se radi o autorskom komentaru ili kolumni. Objavljen je u rubrici “Grad Bihać”, što implicira da se radi o lokalnoj vijesti, iako njegov sadržaj zapravo nije informativnog karaktera.

U tekstu nisu navedeni nikakvi dokazi niti izvori za brojne tvrdnje, to jest optužbe iznesene na račun ove partije.

U članku nije naveden podatak ni da li je druga strana, u ovom slučaju OO SDP Bihać i Fatko Kulenović, uopće kontaktirana i da li joj je pružen prostor za odgovor.

Članak je ocjenjen kao pristrasno izvještavanje.

Ovaj medijski “izvještaj” sličan je nizu drugih objavljenih u rubrici “Grad Bihać”, koja je uglavnom posvećena diskreditovanju istih ličnosti i iste političke partije (SDP BiH). Ovo su neki od naslova koji su trenutno vidljivi na stranici:

KOMENTAR: Vrijeme je za izvanredne otkaze - Krizu u SDP-u Bihaća mogu samo riješiti vanredni unutarstranački izbori

KAKO FATKA, GRGA I HAJRO PRISVAJAJU TUĐE REZULTATE I UBJEĐUJU SVE KAKO “SDP RASTE”

SDP BIHAĆA GLAVNI JE KOČNIČAR NOVIH INVESTICIJA - Hadis Jusić: Bihać će dobiti BBI Centar !!!

KOMENTAR: DA LI INTERESNA SKUPINA IZ SDP-A BIHAĆA „REKETIRA“ BBI REAL ESTATE KOMPANIJU ?

TITANIK PARTIJA – Više od polovine mjesnih organizacija uputilo ultimatum Fatki Kulenović i njenim poslušnicima: Ili radikalno mijenjajte stanje u Partiji ili ...

Pristrasno izvještavanje:

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizira činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan i strastven način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

 

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 01.12.2017

Bišće: SDP Bihaća je leglo crvenih kukavica: Cijelo vrijeme štrajka doktora medicine i stomatologa u Bišću SDP Bihaća bio je bez stava.

U svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona prije nekoliko sati okončan je generalni štrajk doktora medicine i stomatologije.

  • Pristrasno izvještavanje