Raskrinkavanje.ba

Lov na Facebook “lajkove” manipulativnim slikama o “napadu Hezbollaha na Izrael”

Gotovo stotinu Facebook stranica objavilo je sliku na kojoj je “najnovija vijest” da je “Hezbollah napao Izrael” i da je “zauzeo ključnu tačku”. U ovim objavama obećano je više informacija na linku u komentaru – ali to je obećanje prazno.

Foto: Freepik

Na Facebook stranici IZET FAZLINOVIC 27.10. 2023. godine objavljena je slika na kojoj piše:

NAJNOVIJA VIJEST

HEZBOLAH NAPAO IZRAEL!

Podignuta crvena zastava, zauzeli ključnu tačku

U opisu objave, korisnici/e se upućuju da kliknu link koji je u komentaru, a koji vodi na članak objavljen na portalu Kurir 19.10.2023.

Ista fotografija, uz isti opis i s istim linkom u komentaru, istovremeno je objavljena na stranici Volim te!. Do datuma pisanja ove analize objavilo ju je još 90 Facebook stranica.


Šta su činjenice?

U članku portala Kurir objavljenom 19. oktobra, koji je “linkan” u komentarima mnogobrojnih Facebook objava, navodi se potpuno suprotna informacija u odnosu na onu koja se može pročitati na slici. U članku se prenosi saopštenje izraelske vojske koja tvrdi da je izvela vazdušni napad na lokacije Hezbollaha u Libanu kao odgovor na prethodni raketni napad na sjeveru Izraela.

Slika koja je objavljena na mnogobrojnim Facebook stranicama zapravo je screenshot iz članka anonimnog portala Novi, objavljenog 15. oktobra. U njemu se navodi da su jedinice Hezbollaha, političke partije i militantne grupe iz Libana, zauzele granični punkt izraelske vojske i na njega postavile “ratnu crvenu zastavu”. Riječ je, dakle, o vijesti staroj više od dvije sedmice. U vrijeme prvih objava fotografije na Facebooku bila je stara 12 dana.

“Najnovija vijest” o navodnom napadu Hezbollaha na Izrael, objavljena na gotovo stotinu Facebook stranica u protekla tri dana, dolazi u jeku najveće eskalacije sukoba u Izraelu i Palestini u proteklim decenijama. Palestinska militantna grupa Hamas je 7.10.2023. godine izvršila napad na izraelskoj teritoriji, koji je rezultirao stotinama ubijenih i ranjenih izraelskih vojnika i civila. Izrael je objavio rat Hamasu i započeo zračne napade na Gazu te prekinuo snabdijevanje vodom, strujom, hranom i lijekovima. Do sada je, prema tvrdnjama administracije u Gazi, u zračnim napadima ubijeno više od 8.000 Palestinaca/ki, većinom žene i djeca. Na Zapadnoj obali su od 7. oktobra ubijena/e 122 Palestinaca/ke.

Od početka eskalacije sukoba, 7. oktobra, dolazi do relativno učestale razmjene vatre između izraelskih snaga i grupe Hezbollah iz Libana na granici ove dvije zemlje. Hezbollah je u nekoliko navrata saopštio da je izvršio napade na izraelsku teritoriju (1, 2). I svjetski mediji su izvijestili o napadu ove grupe na izraelski vojni punkt na granici s Libanom 15. oktobra.

Dakle, prezentovanje dvije sedmice stare vijesti kao “najnovije”, uz link na članak koji sadrži potpuno druge informacije, predstavlja manipulativan pokušaj skupljanja klikova i interakcija te pratitelja/ki na desetinama Facebook stranica.

Shodno činjenicama, objave “najnovije vijesti” da je “Hezbollah napao Izrael i zauzeo ključnu tačku na mnogobrojnim Facebook stranicama, bez napomene da se radi o starom članku, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke