Lovljenje tragedija kao klikbejt model portala Balkan Life Today

Anonimni portal Balkan Life Today objavljuje brojne izmišljene ili preuveličane vijesti o tragedijama javnih ličnosti, često ih predstavljajući kao dio trenda “povećanja crne hronike”.

Ocijenjeni članci
Balkan Life Today Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt;

Anonimni portal Balkan Life Today ima ustaljen način privlačenja publike klikbejt naslovima. Na ovom portalu mogu se pronaći članci iz šest kategorija: novo, magazin, savjeti, showbizz, vijesti i zdravlje. Klikbejt naslovi prisutni su u svakoj od njih a jedna od čestih tema klikbejta članaka su tragedije javnih ličnosti. U većini slučajeva radi se o lažnim vijestima, preuveličavanju ili vijestima koje nemaju ništa sa balkanskim kontekstom. 

Članci većinom prate ustaljeni šablon: autor/ica ustanovi kako je crna hronika u porastu i podsjeti čitaoce/teljke na neke skorašnje slučajeve, te se na kraju osvrne na događaj predstavljen u naslovu, čiji detalji se često ne poklapaju sa naslovom. Nekoliko događaja reciklira se u više članaka i navodi kao “dokaz” za tvrdnje o sve više tragedija.

Jedna od popularnih meta u ovoj kategoriji je srbijanski pjevač Borislav Bora Đorđević, kojeg stvaratelji/ke sadržaja na ovom portalu spominju u kontekstu zdravstvenih problema. Tako je članak od 26.6.2021. naslovljen:

Upravo javljeno… BORA ČORBA PRIMLJEN U URGENTNI! Tuga i žalost, ZA ŽIVOT MU SE BORE…

U članku se navodi da je pjevač zbog karcinoma mokraćne bešike “kasno sinoć primljen na Urgentnu kliniku u Beogradu”, ali i da je “nakon doktorske obrade, rano jutros otpušen na kućno lečenje”. U članku se ne navodi da se pjevaču “bore za život”. 

Prema navodima medija, pjevač Bora Đorđević tog dana jeste primljen u beogradski Urgentni centar zbog uroloških problema, ali nije navedeno da je stanje kritično, odnosno da mu se “bore za život”.

Vijest da ovaj pjevač ima karcinom objavljena je u oktobru 2019. godine, a Raskrinkavanje je 24.10.2019. objavilo analizu o ovoj vijesti u kojoj smo tvrdnjama o Đorđevićevoj bolesti dali ocjenu lažna vijest

Na zvaničnoj Facebook stranici benda “Riblja čorba” 20.10.2019. godine objavljen je dematij u vidu statusa koji potpisuje Đorđević.

 "Riblja Čorba nije otkazala svoje nastupe niti će otkazati nijedan nastup.  U Minhenu sviramo 7.12., a u pripremi je regionalna turneja i američka, gde se se uveliko zakazuju termini. (...) Navodi da sam tesko bolestan su dezinformacija, sto se moglo videti i potvrđuje više nego uspešna letnja turneja (...)

Prema članku Blica od 26.6.2021, Đorđević se oglasio o ovom slučaju, navodeći da njegovo zdravstveno stanje nije ozbiljno.

“- Naravno da je sve u redu. Mi smo kao zapete puške i jedva čekamo sviramo i nastupamo - kazao je pevač za "Kurir", aludirajući na to da se zdravstveno stanje stabilizovalo.

Stoga, tvrdnje o tome da Đorđević boluje od karcinoma ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Članak dobija i ocjenu klikbejt, s obzirom da se tvrdnja iz naslova o tome da mu se “bore za život” ne spominje u samom tekstu članka. 

U sada obrisanom članku od 20.6.2021. fotografija Bore Đorđevića objavljena je uz naslov koji aludira na njegovu smrt.

U samom članku navodi se da je preminuo gitarista benda Riblja Čorba Miša Aleksić, a ne Bora Đorđević, kako se aludira fotografijom. Dodatno, u članku se navodi i to da se Đorđević “pre par meseci morao rastati od svoga gitariste”, što navodi na zaključak da nije tačna tvrdnja iz naslova o tome da je “upravo objavljena” vijest o ovom smrtnom slučaju. Aleksić je naime preminuo u novembru 2020. godine, te se i u ovom slučaju radi o staroj vijesti koja je predstavljena kao aktuelna. 

I u ovom članku je ponovljena netačna tvrdnja o tome da Đorđević boluje od karcinoma i da ide na hemoterapije. Zbog navedenih tvrdnji članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti, dok zbog netačne tvrdnje o tome da su “portali upravo objavili” ovu vijest, članak dobija i ocjene dezinformacija i klikbejt

Bora Đorđević spominje se i u članku koji je objavljen 26.6.2021. i naslovljen:

TUGA U SRBIJI! Tragedija kakva se ne pamti, poginuo poznati fudbaler u teškoj saobraćajnoj nesreći, imao je samo 24…UŽAS!

U članku se ne spominje nikakav fudbaler pomenut u naslovu, a jedina veza sa Srbijom je nepovezani komentar kako je u Srbiji “skočio procenat crne hronike”, što je nekako povezano sa Borom Đorđevićem:

U Srbiji je u poslednje vreme itekako skočio procenat crne hronike, koja je definitivno obuzela sve sfere društva. Verujemo da ste do sada svi videli ili čuli za veliko narušavanje javnog reda i mira koji se desi pre 3 dana na Ada Ciganliji. Na prepunoj plaži je muškarac pretukao devojku, a priveden je odmah i sada mu sledi čak i zatvorska kazna. 
(...)
Međutim, i pored svega ovoga imamo i veliki broj odlazaka poznatih osoba, a poslednja informacija koja nam dolazi iz Srbije je ta da je popularni pevač Bora Đorđević teško bolestan, a u subotu večer je primljen na urgentni centar u Beogradu. Radi se o njegovoj staroj dijagnosi a to je tu mor koji ima na mokraćnoj bešici, ali je nakon detaljne pretrage pušten na kućno lečenje. 

Na kraju članka se usputno spominje vijest o smrti sportiste, katarskog atletičara Abdalelaha Harouna: 

Sada još jedna jako tužna vest, koja nam ovaj puta dolazi iz sveta sporta. Abdelaluluh Harun koji je imao samo 24 godine, poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći saopštio je atletski savez Katara. On je osvajač zlatne medalje na trci do 400 metara na Olimpijadi 2017 godine. 

Dakle, o “fudbaleru” pomenutom u naslovu u samom tekstu nema ni riječi, nego se spominje smrt katarskog atletičara. Sa druge strane, naslov u kom se navodi “tuga u Srbiji” i “poginuo poznati fudbaler” navodi na zaključak da se radi o nekome ko je zaista poznat u Srbiji, što nije slučaj. Shodno tome, članak dobija ocjenu klikbejt, ali i dezinformacija, s obzirom da se u članku ne spominje nikakav fudbaler najavljen u naslovu. Dodatno, članak zbog netačnih tvrdnji o karcinomu Bore Đorđevića, dobija i ocjenu prenošenje lažne vijesti

Stare i strane vijesti kao aktuelni događaji

Članak od 9.8.2021. o smrti političara je još jedan primjer o predstavljanju događaja koji nemaju ništa sa balkanskim kontekstom, kao bitne vijesti koje su u regionu imale veliki odjek.

ŠOK VEST ZA CELU SRBIJU! Zar je moguće, da mu je OVO neko uradio?! POZNATI POLITIČAR PRONAĐEN MRTAV U SVOM DOMU..Svi su ZANEMELI nakon ovog prizora! Istraga je u toku (FOTO)

 

U ovom tekstu, koji je predstavljen kao “udarna vest”, donosi se vijest o smrti ukrajinskog političara Valeriya Davydenka, koji je umro godinu dana ranije.

Danas pšonovno donosimo strašnu vest, a reč je o tome da je pronađeno telo jednog od najpoznatijih i najutecajnijih političara u celoj Ukrajini. Njegovo ime bilo je Valerijo Davidenko, čije je telo pronađeno u kuptilu. 

Prema članku AP-a od 23.5.2020, Davydenko je pronađen mrtav u svojoj kancelariji ranije taj dan. Naslovom u kojem se navodi “šok za celu Srbiju” navodi se na zaključak da članak govori o osobi koja je iz Srbije, iako to nije slučaj. Shodno tome, članak, u kojem nije navedeno ni kada se opisani događaj desio, dobija ocjene klikbejt i dezinformacija

Još jedan takav članak objavljen je 24.6.2021, u rubrici “vijesti” sa naslovom:

JEZIVO! Modelsica pronađena pored puta sa 18 RUPA NA SEBI! Policija pronašla trag u zadnjem džepu…(FOTO)

Članak donosi vijest o ubistvu bivše manekenke Rebecce Landrith, koja je ubijena u februaru ove godine. Riječ “modelsica” kojom se manekenka predstavlja u naslovu u domaćoj javnosti koristi se da se opišu članice muzičke grupe “Models”, što čitaoce/teljke može navesti da pomisle da se radi o domaćem kontekstu. Ovaj članak dobija ocjenu klikbejt

Još jedan trik kojim se portal koristi jeste korištenje fotografije poznate osobe uz članak o tragediji neke druge osobe. Članak od 10.8.2021 uz fotografiju pjevača Nikole Rokvića donosi naslov:

TUGA VELIKA! Srpska estrada u žalosti.. “NAPUSTIO NAS JE…” Svi smo znali njegove pesme..(FOTO)

 

 

U tekstu članka se kontradiktorno tvrdi da umiru “jako mlade osobe”, a onda se navode primjeri Đorđa Balaševića, koji je preminuo sa 67 godina, te Džeja Ramadanovskog, koji je preminuo sa 55 godina. Članak zapravo govori o Novici Neganoviću, koji je, prema pisanju portala, preminuo u 75. godini. 

Tako je legenda šumadijske i srpske muzike Novica Negovanović preminuo u utorak u kovid bolnici u Kruševcu u svojoj 75. godini. Novica je rođen 1945. godine u selu Adrani kod Kraljeva, a kroz svoje pesme dugih godina svoje karijere, pevao je u većini svojih pesama o rodnom kraju. “Jutros rano smo izgubili velikana srpske harmonike, našeg dedu, oca, ali pre svega čoveka sa velikim srcem.

Nikola Rokvić, koji je prikazan na fotografiji članka, u tekstu koji sadrži tri njegove fotografije, je kratko spomenut u sljedećem kontekstu:

“Ćika Novica Negovanović nas je napustio, moja velika inspiracija u muza. Uživaj u miru naš dobri čoveče sa anđeoskim glasom”, napisao je i Nikola Rokvić koji je u jako velikom broju slučajeva pevao baš njegove neke najpoznatije pesme na svojim nastupima. 

S obzirom na manipulativni naslov i fotografiju, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt.

Kao što se vidi u navedenim primjerima, anonimni portal Balkan Life Today razvio je razrađen šablon za klikbejt članke o (navodnim) tragedijama javnih ličnosti. Naslovi na ovom portalu aludiraju na zanimljiv i relevantan sadržaj članka, dok tekst ne opravdava ta očekivanja i često se radi o starim vijestima. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 20. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me