Raskrinkavanje.ba

Lovljenje tragedija kao klikbejt model portala Balkan Life Today

Anonimni portal Balkan Life Today objavljuje brojne izmišljene ili preuveličane vijesti o tragedijama javnih ličnosti, često ih predstavljajući kao dio trenda “povećanja crne hronike”.

Anonimni portal Balkan Life Today ima ustaljen način privlačenja publike klikbejt naslovima. Na ovom portalu mogu se pronaći članci iz šest kategorija: novo, magazin, savjeti, showbizz, vijesti i zdravlje. Klikbejt naslovi prisutni su u svakoj od njih a jedna od čestih tema klikbejta članaka su tragedije javnih ličnosti. U većini slučajeva radi se o lažnim vijestima, preuveličavanju ili vijestima koje nemaju ništa sa balkanskim kontekstom. 

Članci većinom prate ustaljeni šablon: autor/ica ustanovi kako je crna hronika u porastu i podsjeti čitaoce/teljke na neke skorašnje slučajeve, te se na kraju osvrne na događaj predstavljen u naslovu, čiji detalji se često ne poklapaju sa naslovom. Nekoliko događaja reciklira se u više članaka i navodi kao “dokaz” za tvrdnje o sve više tragedija.

Jedna od popularnih meta u ovoj kategoriji je srbijanski pjevač Borislav Bora Đorđević, kojeg stvaratelji/ke sadržaja na ovom portalu spominju u kontekstu zdravstvenih problema. Tako je članak od 26.6.2021. naslovljen:

Upravo javljeno… BORA ČORBA PRIMLJEN U URGENTNI! Tuga i žalost, ZA ŽIVOT MU SE BORE…

U članku se navodi da je pjevač zbog karcinoma mokraćne bešike “kasno sinoć primljen na Urgentnu kliniku u Beogradu”, ali i da je “nakon doktorske obrade, rano jutros otpušen na kućno lečenje”. U članku se ne navodi da se pjevaču “bore za život”. 

Prema navodima medija, pjevač Bora Đorđević tog dana jeste primljen u beogradski Urgentni centar zbog uroloških problema, ali nije navedeno da je stanje kritično, odnosno da mu se “bore za život”.

Vijest da ovaj pjevač ima karcinom objavljena je u oktobru 2019. godine, a Raskrinkavanje je 24.10.2019. objavilo analizu o ovoj vijesti u kojoj smo tvrdnjama o Đorđevićevoj bolesti dali ocjenu lažna vijest

Na zvaničnoj Facebook stranici benda “Riblja čorba” 20.10.2019. godine objavljen je dematij u vidu statusa koji potpisuje Đorđević.

 "Riblja Čorba nije otkazala svoje nastupe niti će otkazati nijedan nastup.  U Minhenu sviramo 7.12., a u pripremi je regionalna turneja i američka, gde se se uveliko zakazuju termini. (...) Navodi da sam tesko bolestan su dezinformacija, sto se moglo videti i potvrđuje više nego uspešna letnja turneja (...)

Prema članku Blica od 26.6.2021, Đorđević se oglasio o ovom slučaju, navodeći da njegovo zdravstveno stanje nije ozbiljno.

“- Naravno da je sve u redu. Mi smo kao zapete puške i jedva čekamo sviramo i nastupamo - kazao je pevač za "Kurir", aludirajući na to da se zdravstveno stanje stabilizovalo.

Stoga, tvrdnje o tome da Đorđević boluje od karcinoma ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Članak dobija i ocjenu klikbejt, s obzirom da se tvrdnja iz naslova o tome da mu se “bore za život” ne spominje u samom tekstu članka. 

U sada obrisanom članku od 20.6.2021. fotografija Bore Đorđevića objavljena je uz naslov koji aludira na njegovu smrt.

U samom članku navodi se da je preminuo gitarista benda Riblja Čorba Miša Aleksić, a ne Bora Đorđević, kako se aludira fotografijom. Dodatno, u članku se navodi i to da se Đorđević “pre par meseci morao rastati od svoga gitariste”, što navodi na zaključak da nije tačna tvrdnja iz naslova o tome da je “upravo objavljena” vijest o ovom smrtnom slučaju. Aleksić je naime preminuo u novembru 2020. godine, te se i u ovom slučaju radi o staroj vijesti koja je predstavljena kao aktuelna. 

I u ovom članku je ponovljena netačna tvrdnja o tome da Đorđević boluje od karcinoma i da ide na hemoterapije. Zbog navedenih tvrdnji članak dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti, dok zbog netačne tvrdnje o tome da su “portali upravo objavili” ovu vijest, članak dobija i ocjene dezinformacija i klikbejt

Bora Đorđević spominje se i u članku koji je objavljen 26.6.2021. i naslovljen:

TUGA U SRBIJI! Tragedija kakva se ne pamti, poginuo poznati fudbaler u teškoj saobraćajnoj nesreći, imao je samo 24…UŽAS!

U članku se ne spominje nikakav fudbaler pomenut u naslovu, a jedina veza sa Srbijom je nepovezani komentar kako je u Srbiji “skočio procenat crne hronike”, što je nekako povezano sa Borom Đorđevićem:

U Srbiji je u poslednje vreme itekako skočio procenat crne hronike, koja je definitivno obuzela sve sfere društva. Verujemo da ste do sada svi videli ili čuli za veliko narušavanje javnog reda i mira koji se desi pre 3 dana na Ada Ciganliji. Na prepunoj plaži je muškarac pretukao devojku, a priveden je odmah i sada mu sledi čak i zatvorska kazna. 
(...)
Međutim, i pored svega ovoga imamo i veliki broj odlazaka poznatih osoba, a poslednja informacija koja nam dolazi iz Srbije je ta da je popularni pevač Bora Đorđević teško bolestan, a u subotu večer je primljen na urgentni centar u Beogradu. Radi se o njegovoj staroj dijagnosi a to je tu mor koji ima na mokraćnoj bešici, ali je nakon detaljne pretrage pušten na kućno lečenje. 

Na kraju članka se usputno spominje vijest o smrti sportiste, katarskog atletičara Abdalelaha Harouna: 

Sada još jedna jako tužna vest, koja nam ovaj puta dolazi iz sveta sporta. Abdelaluluh Harun koji je imao samo 24 godine, poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći saopštio je atletski savez Katara. On je osvajač zlatne medalje na trci do 400 metara na Olimpijadi 2017 godine. 

Dakle, o “fudbaleru” pomenutom u naslovu u samom tekstu nema ni riječi, nego se spominje smrt katarskog atletičara. Sa druge strane, naslov u kom se navodi “tuga u Srbiji” i “poginuo poznati fudbaler” navodi na zaključak da se radi o nekome ko je zaista poznat u Srbiji, što nije slučaj. Shodno tome, članak dobija ocjenu klikbejt, ali i dezinformacija, s obzirom da se u članku ne spominje nikakav fudbaler najavljen u naslovu. Dodatno, članak zbog netačnih tvrdnji o karcinomu Bore Đorđevića, dobija i ocjenu prenošenje lažne vijesti

Stare i strane vijesti kao aktuelni događaji

Članak od 9.8.2021. o smrti političara je još jedan primjer o predstavljanju događaja koji nemaju ništa sa balkanskim kontekstom, kao bitne vijesti koje su u regionu imale veliki odjek.

ŠOK VEST ZA CELU SRBIJU! Zar je moguće, da mu je OVO neko uradio?! POZNATI POLITIČAR PRONAĐEN MRTAV U SVOM DOMU..Svi su ZANEMELI nakon ovog prizora! Istraga je u toku (FOTO)

 

U ovom tekstu, koji je predstavljen kao “udarna vest”, donosi se vijest o smrti ukrajinskog političara Valeriya Davydenka, koji je umro godinu dana ranije.

Danas pšonovno donosimo strašnu vest, a reč je o tome da je pronađeno telo jednog od najpoznatijih i najutecajnijih političara u celoj Ukrajini. Njegovo ime bilo je Valerijo Davidenko, čije je telo pronađeno u kuptilu. 

Prema članku AP-a od 23.5.2020, Davydenko je pronađen mrtav u svojoj kancelariji ranije taj dan. Naslovom u kojem se navodi “šok za celu Srbiju” navodi se na zaključak da članak govori o osobi koja je iz Srbije, iako to nije slučaj. Shodno tome, članak, u kojem nije navedeno ni kada se opisani događaj desio, dobija ocjene klikbejt i dezinformacija

Još jedan takav članak objavljen je 24.6.2021, u rubrici “vijesti” sa naslovom:

JEZIVO! Modelsica pronađena pored puta sa 18 RUPA NA SEBI! Policija pronašla trag u zadnjem džepu…(FOTO)

Članak donosi vijest o ubistvu bivše manekenke Rebecce Landrith, koja je ubijena u februaru ove godine. Riječ “modelsica” kojom se manekenka predstavlja u naslovu u domaćoj javnosti koristi se da se opišu članice muzičke grupe “Models”, što čitaoce/teljke može navesti da pomisle da se radi o domaćem kontekstu. Ovaj članak dobija ocjenu klikbejt

Još jedan trik kojim se portal koristi jeste korištenje fotografije poznate osobe uz članak o tragediji neke druge osobe. Članak od 10.8.2021 uz fotografiju pjevača Nikole Rokvića donosi naslov:

TUGA VELIKA! Srpska estrada u žalosti.. “NAPUSTIO NAS JE…” Svi smo znali njegove pesme..(FOTO)

 

 

U tekstu članka se kontradiktorno tvrdi da umiru “jako mlade osobe”, a onda se navode primjeri Đorđa Balaševića, koji je preminuo sa 67 godina, te Džeja Ramadanovskog, koji je preminuo sa 55 godina. Članak zapravo govori o Novici Neganoviću, koji je, prema pisanju portala, preminuo u 75. godini. 

Tako je legenda šumadijske i srpske muzike Novica Negovanović preminuo u utorak u kovid bolnici u Kruševcu u svojoj 75. godini. Novica je rođen 1945. godine u selu Adrani kod Kraljeva, a kroz svoje pesme dugih godina svoje karijere, pevao je u većini svojih pesama o rodnom kraju. “Jutros rano smo izgubili velikana srpske harmonike, našeg dedu, oca, ali pre svega čoveka sa velikim srcem.

Nikola Rokvić, koji je prikazan na fotografiji članka, u tekstu koji sadrži tri njegove fotografije, je kratko spomenut u sljedećem kontekstu:

“Ćika Novica Negovanović nas je napustio, moja velika inspiracija u muza. Uživaj u miru naš dobri čoveče sa anđeoskim glasom”, napisao je i Nikola Rokvić koji je u jako velikom broju slučajeva pevao baš njegove neke najpoznatije pesme na svojim nastupima. 

S obzirom na manipulativni naslov i fotografiju, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt.

Kao što se vidi u navedenim primjerima, anonimni portal Balkan Life Today razvio je razrađen šablon za klikbejt članke o (navodnim) tragedijama javnih ličnosti. Naslovi na ovom portalu aludiraju na zanimljiv i relevantan sadržaj članka, dok tekst ne opravdava ta očekivanja i često se radi o starim vijestima. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.06.2021

Balkan Life Today: Upravo javljeno… BORA ČORBA PRIMLJEN U URGENTNI! Tuga i žalost, ZA ŽIVOT MU SE BORE…

I ove subote se malo dotičemo svih onih muzičkih i filmskih zvezda koje su nas napustile u poslednjih godinu dana. Mnogo je izvođača sa područja Balka...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti