Lutka predstavljena kao stvarni “mutant”

Čovjekoliko mladunče svinje je već druga skulptura Laire Maganuco koju je internet proglasio stvarnim, živim stvorenjem.

Ocijenjeni članci
Zabavne informacije Lažna vijest; Red mag Lažna vijest; Eho mag Lažna vijest; Politika Ekspres Lažna vijest; Novine Balkan Lažna vijest; Regionalne Novine Prenošenje lažnih vijesti; Podrška Željku Komšiću Prenošenje lažnih vijesti; Internet Novine Prenošenje lažnih vijesti; Dojč Prenošenje lažnih vijesti; Stazom zdravlja Prenošenje lažnih vijesti; IN Portal Prenošenje lažnih vijesti; Aktuelno 24h Prenošenje lažnih vijesti; Vremeplov Prenošenje lažnih vijesti;

Početkom avgusta, na lokalnom govornom području se pojavio kratki članak o rađanju mutanta - čovjekolike svinje. Članak je propraćen fotografijama i kratkim videom.

SVINJA NA SVIJET DONIJELA ČOVJEKOLIKU BEBU
Na internetu su se pojavile slike i video snimak mladunčeta svinje koja ima čovjekolik oblik.
Još uvjek se ne znaju detaljne informacije o izvoru fotografija i video snimka ali u nastavku pogledajte spomenute slike i video: 

Pretraga ovih slika otkriva da je riječ o silikonskoj lutki koju je izradila talijanska umjetnica Laira Maganuco, a koja je na stranici “Etsy” prodana za 500 eura.

“Čovjekolika svinja” nije jedina kreacija koju je napravila Maganuco, a koja je na društvenim mrežama i opskurnim portalima predstavljena kao stvarno biće. O tome je i sama pisala na svojoj zvaničnoj stranici:

Beba vukodlak koja je obišla svijet. Slike su objavljena na društvenim medijima i javnost se pitala da li ovo zbunjujuće stvorenje, hibrid čovjeka i neke životinje, stvarno postoji. Policija je morala demantovati priču i objasniti da sam ga ja napravila.

Lažna vijest se originalno pojavila na engleskom govornom područuju, a o njoj su pisali “Hoax Slayer” (povodom priče da je “čovjekolika beba svinje” rođena u Keniji), kao i “Hoax Fact” (povodom priče da se to desilo u Indiji). Kod nas je “vijest” proširena putem Facebook stranice Dejana Saznaj Red Magazin i - ironično - putem stranice koja nosi ime “Znanje je moć”.

Na kojem god jeziku da je objavljena jedno je sigurno - radi se o lažnoj vijesti.

Napomena 20.8.2018:

Nakon objavljivanja ove analize, dobili smo novu prijavu od našeg čitatelja, a analiza slijedi u nastavku.

Nakon što je u prvobitnim člancima na našem jeziku navedeno da su se fotografije pojavile na internetu i da nema detaljnijih informacija, portal "Politika ekspres" je nekako došao do njih. Na ovom portalu je 11. avgusta objavljen članak sa naslovom:

ČUDO U TUZLI: Svinja na svet donela ČOVEKOLIKU BEBU! (VIDEO)

Sam tekst i dalje donosi samo jednu rečenicu, koja, ironično, ponovo govori kako ne postoje detaljnije informacije. 

Članak sa istim naslovom objavio je i portal "Novine Balkan". 

Napomena: 24.1.2019.

 

Nakon skoro pola godine od objavljivanja ove analize, dobili smo nove prijave naših čitatelja. Naime 9 portala je od objavljivanja naše analize od 24. januara 2019. prenijelo vijest o "čudu u Tuzli". Svih 9 portala je za objavljivanje netačne informacije dobilo ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 14. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me