Lutka predstavljena kao stvarni “mutant”

Čovjekoliko mladunče svinje je već druga skulptura Laire Maganuco koju je internet proglasio stvarnim, živim stvorenjem.

Ocijenjeni članci
Zabavne informacije Lažna vijest; Red mag Lažna vijest; Eho mag Lažna vijest; Politika Ekspres Lažna vijest; Novine Balkan Lažna vijest; Regionalne Novine Prenošenje lažnih vijesti; Podrška Željku Komšiću Prenošenje lažnih vijesti; Internet Novine Prenošenje lažnih vijesti; Dojč Prenošenje lažnih vijesti; Stazom zdravlja Prenošenje lažnih vijesti; IN Portal Prenošenje lažnih vijesti; Aktuelno 24h Prenošenje lažnih vijesti; Vremeplov Prenošenje lažnih vijesti;

Početkom avgusta, na lokalnom govornom području se pojavio kratki članak o rađanju mutanta - čovjekolike svinje. Članak je propraćen fotografijama i kratkim videom.

SVINJA NA SVIJET DONIJELA ČOVJEKOLIKU BEBU
Na internetu su se pojavile slike i video snimak mladunčeta svinje koja ima čovjekolik oblik.
Još uvjek se ne znaju detaljne informacije o izvoru fotografija i video snimka ali u nastavku pogledajte spomenute slike i video: 

Pretraga ovih slika otkriva da je riječ o silikonskoj lutki koju je izradila talijanska umjetnica Laira Maganuco, a koja je na stranici “Etsy” prodana za 500 eura.

“Čovjekolika svinja” nije jedina kreacija koju je napravila Maganuco, a koja je na društvenim mrežama i opskurnim portalima predstavljena kao stvarno biće. O tome je i sama pisala na svojoj zvaničnoj stranici:

Beba vukodlak koja je obišla svijet. Slike su objavljena na društvenim medijima i javnost se pitala da li ovo zbunjujuće stvorenje, hibrid čovjeka i neke životinje, stvarno postoji. Policija je morala demantovati priču i objasniti da sam ga ja napravila.

Lažna vijest se originalno pojavila na engleskom govornom područuju, a o njoj su pisali “Hoax Slayer” (povodom priče da je “čovjekolika beba svinje” rođena u Keniji), kao i “Hoax Fact” (povodom priče da se to desilo u Indiji). Kod nas je “vijest” proširena putem Facebook stranice Dejana Saznaj Red Magazin i - ironično - putem stranice koja nosi ime “Znanje je moć”.

Na kojem god jeziku da je objavljena jedno je sigurno - radi se o lažnoj vijesti.

Napomena 20.8.2018:

Nakon objavljivanja ove analize, dobili smo novu prijavu od našeg čitatelja, a analiza slijedi u nastavku.

Nakon što je u prvobitnim člancima na našem jeziku navedeno da su se fotografije pojavile na internetu i da nema detaljnijih informacija, portal "Politika ekspres" je nekako došao do njih. Na ovom portalu je 11. avgusta objavljen članak sa naslovom:

ČUDO U TUZLI: Svinja na svet donela ČOVEKOLIKU BEBU! (VIDEO)

Sam tekst i dalje donosi samo jednu rečenicu, koja, ironično, ponovo govori kako ne postoje detaljnije informacije. 

Članak sa istim naslovom objavio je i portal "Novine Balkan". 

Napomena: 24.1.2019.

 

Nakon skoro pola godine od objavljivanja ove analize, dobili smo nove prijave naših čitatelja. Naime 9 portala je od objavljivanja naše analize od 24. januara 2019. prenijelo vijest o "čudu u Tuzli". Svih 9 portala je za objavljivanje netačne informacije dobilo ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

 

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 14. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me