Madeleine Albright nije rekla da će “Biden poništiti Trumpov dogovor sa Srbima”

Nakon gostovanja na okruglom stolu na kojem se razgovaralo o budućnosti Kosova, izjave bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright na mnogim su portalima manipulativno predstavljene, a Informer je ovu priliku iskoristio i da Albright pripiše u potpunosti izmišljenu izjavu da će “Biden poništiti Trumpov dogovor sa Srbima”.

Portal Kosovo Online je 28. oktobra objavio članak pod sljedećim naslovom:

Olbrajt: Kosovo ostaje test za demokratiju

U članku stoji:

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da je Kosovo test demokratije, međutim, da veće angažovanje prijatelja u američkom Kongresu i albansko-američke zajednice može pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve, prenosi Koha. Olbrajt je govorila na onlajn internet okruglom stolu o budućnosti Kosova, kojim je predsedavao predsedavajući američkog Komiteta za spoljne poslove Eliot Engel. Takođe je kritikovala Trampovu administraciju zbog pristupa problemu.

"Cilj je bio 1998-1999 ujediniti svet oko demokratskih principa i posvećenosti miru. Kampanja koju je vodio Klinton bila je uspešna. Džo Bajden je mobilisao zemlje u NATO kampanji, članovi Kongresa predvođeni Eiliotom Engelom pokazali su veliku posvećenost", istakla je Olbrajt.

Prema njenim rečima, sada je vreme da već sledeće sedmice ponovo uspostave posvećenost nakon četiri godine neuspeha i pristupa Trampove administracije Kosovu i Srbiji.

"Kosovo i dalje ostaje test za demokratiju, ali uz veliko zalaganje prijatelja u Kongresu i albansko-američke zajednice oni mogu pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve. Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca", navela je Olbrajt.

Izjavu Madeleine Albright, kako je i pomenuto u uvodu teksta, Kosovo Online je prenijelo iz članka prištinskog portala Koha, koji objavljuje sadržaje na albanskom jeziku.

Ova je izjava sljedećeg dana, 29. oktobra, snažno odjeknula u online medijima u Srbiji, a portal B92 je članak s Kosovo Online uz sljedeći naslov objavio već ujutro:

Medlin Olbrajt opet o Kosovu: Klinton radio dobro, Bajden mobilisao NATO, a Tramp ništa ne valja

Članak je sa istim naslovom objavio i Sputnjik Srbija, a onda i portali In4s, Srbin (.info), Iskra, te Srpska dijaspora, sa čije je stranice ovaj članak u međuvremenu obrisan.

U jutarnjim satima, izjavu Madeleine Albright iz članka s portala Koha objavila je i srpska novinska agencija Tanjug, uz sljedeći naslov: 

Olbrajt se "vraća" tvz. Kosovu

Tanjugov članak je na brojnim portalima prenesen uz naslove kojima je pridodata nota senzacionalizma:

KOSOVO JE TEST DEMOKRATIJE, KAO ŠTO JE BOMBARDOVANJE "MILOSRDNI ANĐEO" Medlin Olbrajt opet pljuje na srpske žrtve! (Srbija Danas, 29.10.)

POVAMPIRILA SE MEDLIN OLBRAJT! Vratila se tzv. Kosovu, pa sa albanskim lobistom Engelom ovako udarila po Trampu (Kurir, 29.10.)

OPET PROTIV SRBIJE! Medlin Olbrajt, zagovornik bombardovanja Srbije i otcepljenja Kosova PONOVO POMAŽE ALBANCIMA (Mondo, 29.10.)

Pojavila se Olbrajtova i opet je govorila o Kosovu! Najveći ALBANSKI LOBISTA je zaslužan za njene reči (Objektiv, 29.10.)

Medlin Olbrajt: Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca (Glas Srpske, 29.10.)

Dan poslije, 30. oktobra, portal Informer je objavio svoju verziju pomenutog članka u kojoj, između ostalog, stoji: 

MADLEN OLBRAJT PONOVO NAJSTRAŠNIJE VREĐA I PRETI! Džo Bajden je bombardovao Srbiju, svaka mu čast! On će poništiti Trampov dogovor sa Srbima 

Džo Bajden je bombardovao Srbiju zbog posvećenosti miru na Kosovu, on je vodio uspešnu "NATO kampanju", zbog čega će već sledeće nedelje, čim pobedi na izborima, poništiti neuspešan dogovor Donalda Trampa sa Srbijom i Kosovom!

Ova opasna, preteća poruka stiže od Madlen Olbrajt, bivše državne sekretarke SAD, koja ističe da je lažna država Kosovo "test demokratije" za ceo svet!?! Olbrajtova najavljuje da će Bajden, ako pobedi na izborima za predsednika Amerike, odmah poništiti svaki dogovor koji je Tramp postigao sa liderima Beograda i Prištine!?!

Brojni su portali prenijeli ove navode s Informera, te su se narednih dana zaredali i sljedeći naslovi:

OLBRAJTOVA SE UZDAO U BAJDENA, OPET PRETI! Ako on pobedi, poništiće Trampov dogovor sa Srbijom i Kosovom! (Espreso, 31.10.)

MEDLIN OLBRAJT PONOVO PRETI SRBIMA Ako pobedi, Bajden će poništiti Trampov dogovor sa Srbijom i Kosovom! (Alo, 31.10.)

BABA IZ PAKLA PONOVO PRETI! Bajden će poništiti Trampove sporazume! A ono što je rekla o bombardovanju, RAZBESNEĆE SVE SRBE! (Republika, 31.10.)

POSLALA PORUKU MRŽNJE: Olbrajtova ponovo PRETI SRBIMA! (Happy TV, 31.10.)

MADLEN OLBRAJT PONOVO NAJSTRAŠNIJE VREĐA I PRETI SRBIJI! (Intermagazin 1.11.)

Anonimna web stranica Žena Portal je 30.10. objavila svoju verziju članka o izjavi Madeleine Albright:

Olbrajtova OPET PLJUJE na srpske žrtve: Bombardovanje je “MILOSRDNI ANĐEO”, Kosovo je test DEMOKRACIJE!

Uz identičan naslov, 31. oktobra ovaj članak je prenio Nezavisni portal.

U tim člancima se, između ostalog, prenosi i da je Albright izjavila da su “američke patriote pravi prijatelji Albanaca”.
 

Šta je Madeleine Albright zaista rekla?
 

Okrugli stol za budućnost Kosova je 29. oktobra uživo emitovan na Facebooku i na YouTube-u. Madeleine Albright, bivša američka državna sekretarka, bila je jedna od uvodničarki u diskusiji. Govorila je kratko, tek nešto više od četiri minute. Za to vrijeme, Bidena je spomenula samo jednom i evo šta je zapravo rekla o njemu, NATO vojnoj operaciji 1999, američkim patriotama i drugim temama koje su istaknute u naslovima online medija:

Ljudi me pitaju na šta sam najponosnija. To je ono što smo napravili na Kosovu i hvala vam što ste to prepoznali. Znam da su nam se na ovom zoom-u danas pridružili mnogi članovi albanske zajednice u SAD, što znači da se nalazim među prijateljima. Taj osjećaj srodstva proizilazi iz paralele između mog života i života mnogih albanskih Amerikanaca. Kao mnogi od vas, ja nisam rođena u ovoj zemlji, moj život je, kao i vaš, refleksija turbulencija u Evropi sredinom prošlog stoljeća. Moja domovina (Češka op.a.), kao i vaša, decenijama je patila pod komunističkom vlašću. Moja porodica, kao i vaša, pronašla je utočište tu u Americi. Moje misli, kao i vaše, često su se vraćale na događaje u mojoj domovini i ja nikad nisam odustala od toga da će jednog dana biti slobodna. Ali 1998. i 1999. te paralele su se ukrstile, jer ja sam tad bila državna sekretarka - Češka republika je ušla u NATO, a i NATO je tad zauzeo stav prema albanskoj zajednici na Kosovu. 

O značaju ovog postupka se ne može izolovano suditi jer je bio dio veće kampanje za stvaranje cjelovite i slobodne Evrope, kao i za približavanje svijeta osnovnim principima demokratije, otvorenog tržišta, vladavine zakona i zalaganja za mir. Tu je kampanju prije svega vodio predsjednik Clinton koji je učinio pravu stvar, na pravi način i iz pravih razloga, s pravim rezultatom, ali njegovi napori ne bi uspjeli bez brilijantnog vojnog vodstva generala Wesa Clarka, kojeg ćemo uskoro čuti, te bez jake podrške naših saveznika u kongresu. Jedan od najvažnijih glasova protiv Miloševićeve agresije bio je senator Joe Biden, koji je mobilizirao podršku za zračnu kampanju NATO-a kao i humanitarni odgovor.
(...)
Ovaj razgovor očito dolazi u ključnom momentu za američku vanjsku politiku i nadam se da će sljedeća sedmica biti prekretnica, da ćemo biti u mogućnosti da resetujemo četiri godine neuspjeha i da ćemo se udaljiti od neuravnoteženog pristupa Trumpove administracije prema Kosovu i Srbiji.
(...)
Danas ćemo pričati o tome kako Kosovo i dalje ostaje mjesto na kom se demokratija stavlja na test, ali ja čvrsto vjerujem da uz ispravno američko vodstvo, podršku organizacija kao što je NDI, te pomoć naših prijatelja u Kongresu i u albansko-američkoj zajednici, možemo pomoći narodu Kosova da izgradi budućnost mira i napretka za sve. (...) Zadovoljstvo mi je da sad predstavim istinskog američkog patriotu, velikog prijatelja Kosova i moga prijatelja, bivšeg vrhovnog zapovjednika NATO-a, Wesa Clarka.

(Uvodni govor Madeleine Albright traje od 3:48 do 8:16 minuta snimka)

Bivša američka državna sekretarka je, dakle, samo jednom pomenula odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, i to kad je upotrijebila konstrukciju “neuravnotežen pristup Trumpove administracije prema Kosovu i Srbiji”.

Ni u jednom momentu nije rekla da će “Bajden poništiti Trumpov dogovor sa Srbijom”, ili da će se to desiti već u prvoj sedmici njegovog mandata. Ta se izmišljena izjava može pronaći samo u članku na Informeru, te portalima koji su taj tekst prenijeli. Shodno toj činjenici, ova tvrdnja dobija ocjenu lažna vijest, dok su sva prenošenja ove tvrdnje ocijenjena kao prenošenje lažne vijesti.

S obzirom da Albright nije izrekla ni tvrdnju da “Trump ne valja” kako je navedeno u naslovu članka na B92 i nekolicini drugih članaka koji su ovaj članak prenijeli, ta tvrdnja dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

U naslovu članka kojeg je objavila Srbija Danas, a onda i Žena Portal te Nezavisni portal stoje i tvrdnje da je “bombardovanje milosrdni anđeo”. Ipak, radi se o još jednoj izmišljenoj konstrukciji koja se u medijima u Srbiji ponavlja dugi niz godina. Naime, “Milosrdni anđeo” je fraza koja se koristi kao naziv NATO operacije u Srbiji 1999. godine, iako nema nikakve veze sa stvarnim nazivom pomenute operacije. Ta je operacija isprva bila nazvana Allied Force (u prevodu: Saveznička sila), a kasnije je promijenila ime u Joint Guardian (Zajednički zaštitnik). O tome je još 2008. godine pisao portal Peščanik, a njihov članak možete pročitati ovdje.

Budući da operacija pod imenom “Milosrdni anđeo” nikad nije postojala, ta tvrdnja iz naslova članka na Srbija Danas dobija ocjenu lažna vijest. Prenošenja ove tvrdnje u člancima drugih portala ocijenjena su kao prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnja iz naslova članka na Informeru prema kojoj je Albright rekla “Joe Biden je bombardovao Srbiju, svaka mu čast” dobija ocjenu dezinformacija. Naime, ona je rekla da je “Biden mobilizirao podršku za zračnu kampanju NATO-a”, no ne i da je Biden bombardovao Srbiju - niti mu je na tome “čestitala”.

Dalje, Albright nije izjavila ni da su “američke patriote pravi prijatelji Albanaca” kako se to navodi u članku portala Kosovo Online, već da je bivši  zapovjednik NATO-a Wes Clark “istinski američki patriota i prijatelj Kosova”. 

Prema tome, gore navedena tvrdnja iz članka Kosovo Online, kao i njena prenošenja na drugim portalima, također dobijaju ocjenu dezinformacija.

Budući da je portal Srpska dijaspora u međuvremenu uklonio sporni članak, tom će članku biti dodana i ocjena demantovano.

Napomena, 11.12.2020.

Portali Kurir i Espreso su u originalnim člancima ispravili netačne tvrdnje pripisane Madeleine Albright, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), člancima ovih portala dodijeljujemo i ocjenu ispravljeno. 

Napomena, 12.01.2021.

Portal Srbija Danas je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 22.01.2021.

Portal Iskra je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena, 05.03.2021.

Portal Republika je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

Napomena

13.04.2021: Portal Mondo (.rs) je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno. 

28.04.2021: Portal Objektiv je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena je i ocjena ispravljeno.

23.11.2021: Portal Alo je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 12. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me