Maloljetni počinilac masovnog ubistva u Beogradu nije unuk Nenada Kecmanovića

Brojni/e korisnici/e društvenih mreža i nekoliko medija objavili su netačnu tvrdnju da je dječak koji je ubio osam učenica/ka i školskog čuvara u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” unuk Nenada Kecmanovića.

Foto: Nikolina Šepić, Wikimedia Commons

Na Twitteru je 4. maja 2023. godine objavljena tvrdnja da je 13-godišnji dječak koji je počinio ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” unuk Nenada Kecmanovića, univerzitetskog profesora i nekadašnjeg člana Predsjedništva RBiH. U objavi se za Kecmanovića pritom tvrdi da je “učestvovao u genocidu u Srebrenici”. 

Kosta Kecmanović je unuk Nenada Kecmanovića koji je devedesetih učestvovao u genocidu u Srebrenici. Odatle klica za zločin kod malog Koste.

Lepo vam govorim da su nam ovaj grad nacionalisti, fašisti i četnici upropastili. Došli su da nam decu ubijaju u školama. Marš nazad u RS!

 

 

Sadržaj ovog tweeta se u formi screenshota ili statusa dijelio na Facebooku (1, 2, 3, 4).

Tvrdnje da je dječak unuk Nenada Kecmanovića pronašli smo i na drugim Twitter i Facebook profilima gdje su se dijelile uz slične opise (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

Istu tvrdnju objavili su i neki mediji. 

Portal Senzor je tako 4. maja 2023. godine objavio članak u kome se navodi:

Dječak monstrum iz Beograda unuk je Nenada Kecmanovića, učesnika srebreničkog genocida

Ne pada iver daleko od klade: Kosta Kecmanović, dječak koji je napravio masakr u beogradskoj školi unuk je Nenada Kecmanovića, kako se može pročitati na pojedinim portalima i na društvenim mrežama.

Senzor je na sličan način kao i korisnici/e društvenih mreža ovaj zločin doveo u vezu s genocidom u Srebrenici, navodeći da je Nenad Kecmanović bio “učesnik”. U tekstu se navodi da je Kecmanović bio “ratni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda” te da je u julu 1992. godine napustio politiku. U nastavku se apostrofira da je bio svjedok odbrane na suđenjima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću te podsjeća na njegove izjave o uzrocima rata u Bosni i Hercegovini i genocidu.

Identičan članak objavila je i stranica Iskra Islama narednog dana. Članak portala Senzor je u međuvremenu obrisan.

Tvrdnju da je dječak unuk Nenada Kecmanovića pronašli smo i u naslovu članka na portalu Kosovo press. U članku se, pak, navodi da mu je nećak. 

MASAKR U BEOGRADU 14-godišnjak koji je ubio 9 ljudi u Beogradu je unuk učesnika genocida u Srebrenici

Nakon teškog zločina koji se prije neki dan dogodio u Beogradu, u kojem je 14-godišnjak ubio 9 osoba, 8 učenika i čuvara škole, iz dana u dan se otkrivaju šokantni detalji iz njegovog života i života porodice.

Mediji u Bosni i Hercegovini su prijavili da je Kosta Kecmanović, dječak koji je masakrirao školu u Beogradu, nećak Nenada Kecmanovića.

Na društvenim mrežama dijelili su se i screenshoti ovih članaka na kojima se vidi ispisana tvrdnja da je dječak unuk Nenada Kecmanovića (1, 2, 3, 4). Jedan korisnik je uz screenshot članka objavio i screenshot na kome se vide detalji iz biografije Nenada Kecmanovića. Na slici piše da Nenad Kecmanović ima sina koji se zove Vladimir.


Screenshote pomenutih članaka s ispisanom tvrdnjom da je dječak unuk Nenada Kecmanovića dijelili/e su i korisnici/e s albanskog govornog područja (1,2).


Šta su činjenice?

 

U jutarnjim satima 3.5.2023. godine u beogradskom naselju Vračar, 13-godišnji dječak je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” iz vatrenog oružja usmrtio osam učenika/ca i školskog čuvara, a ranio šestero djece i nastavnicu. Ubrzo su mediji u Srbiji i regionu otkrili identitet počinioca, ali i njegovog oca. Tako se iz brojnih članaka objavljenih prethodnih dana može saznati da se dječakov otac zove Vladimir i da je ljekar po profesiji (1, 2). Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije takođe naveo da je dječakov otac ljekar (na 8.23).

U objavama i člancima koji su predmet ove analize tvrdi se da je Vladimirov otac, a dječakov djed, ustvari, Nenad Kecmanović. Ove tvrdnje nisu tačne. 

Nenad Kecmanović bio je član Predsjedništva Republike BiH u ljeto 1992. i bivši je rektor Univerziteta u Sarajevu. Kako se navodi u biografiji na stranici Matične biblioteke Istočno Sarajevo, Kecmanović je sredinom 1992. godine napustio Bosnu i Hercegovinu. Isto navodi i Radio Slobodna Evropa u članku iz 2014. godine. Trenutno je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i angažovan je na Banjalučkom i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Kecmanović je bio jedan od svjedoka odbrane komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojeg je Sud u Hagu osudio na doživotnu kaznu zatvora. Svjedočio je i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je takođe osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Sin Nenada Kecmanovića zaista se zove Vladimir, no on nije ljekar, već književnik koji je  diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za opštu književnost sa teorijom. Ovaj podatak moguće je pronaći u brojnim člancima dostupnim na internetu (1, 2).To je jasno i iz intervjua koji je Kecmanović dao za Standard 2009. godine, gdje novinarka na nekoliko mjesta navodi da je piščev otac bivši član Predsjedništva RBiH i profesor i rektor Sarajevskog univerziteta. 

Najstarija objava s netačnom tvrdnjom da je dječak unuk Nenada Kecmanovića koju smo uspjeli pronaći potječe s Twitter profila Natalija Grbić. Na ovom se profilu učestalo objavljuju tweetovi kojim se, kako se čini, nastoji izazvati što više reakcija (1, 2, 3). Nalog je napravljen u aprilu 2022. godine. Na fotografiji objavljenoj na profilu zapravo je Sofija Melman iz Rusije (1, 2).

Korisnici/e društvenih mreža i pojedini mediji su ovu netačnu tvrdnju neodgovorno, ali i svjesno, iskoristili za “raspirivanje” međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. Samo članak portala Iskra islama podijeljen je na više Facebook stranica, a objave su prikupile veliki broj interakcija, uglavnom komentara.

Shodno navedenom, tvrdnju da je učenik koji je u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio osam učenica/ka i školskog čuvara unuk Nenada Kecmanovića, objavljenu na Twitteru, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo ovoj tvrdnji u članku portala Senzor. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 10. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me