Maloljetnik koji je na društvenim mrežama prijetio Bošnjacima nije “prebijen i izboden”

Anonimni portali objavili su članke u čijim se naslovima netačno tvrdi da je maloljetnik iz Bijeljine koji je objavio snimak u kojem prijeti sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti pretučen i napadnut nožem. Takvo nešto se, ipak, nije dogodilo.

Foto: Freepik

Na portalu Vijesti besplatno 10.8.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

MLADI ACO DANAS BRUTALNO PREBIJEN A ZATIM IZBODEN Nožem u donjem dijelu tijela

U članku se govori o tome da je maloljetnik ispitan u MUP-u u Bijeljini nakon što je na društvenim mrežama objavio snimak koji sadrži prijeteće poruke upućene sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti. 

Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina jučer su ispitali maloljetnika iz ovog grada, koji je na TikToku vrijeđao i prijetio Bošnjacima. Nakon toga je, u skladu sa zakonom, pušten na slobodu.

Njegovi videosnimci na kojima tvrdi da je naoružan i vrijeđa Bošnjake, postali su viralni jučer, zbog čega je reagovala i policija.
(...)
– Protiv njega je Okružnom javnom tužilaštvu dostavljen Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama na tužilačke ocjenu i dalje postupanje. Prema maloljetnom licu postupano je u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku – navedeno je iz PU Bijeljina.

Uprkos tvrdnjama iz naslova, u članku se uopšte ne spominje informacija da je maloljetnik “brutalno prebijen a zatim izboden”, kako se tvrdi u naslovu.

Identičan članak je samo nekoliko minuta kasnije objavljen na portalu Vijesti, čija je domena gotovo ista kao i na portalu Vijesti besplatno. Osim vrlo sličnih domena (vijestibesplatnoonline.xyz i vijestibesplatno.xyz), da je riječ o međusobno povezanim portalima, ukazuju i činjenice da su identični članci objavljeni u periodu od nekoliko minuta te da sadržaj promovišu na istim Facebook stranicama.

Riječ je o anonimnim portalima, odnosno portalima čiji/e vlasnici/e, urednici/e i autori/ce nisu poznati.


Šta su činjenice?

Članak se odnosi na maloljetno lice iz Bijeljine koje je na društvenim mrežama početkom augusta objavilo snimak u kojem vrijeđa i iznosi prijetnje sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti. Domaći mediji su 9.8.2023. godine izvijestili da je maloljetnik ispitan u prostorijama bijeljinskog MUP-a i potom pušten na slobodu. 

Ovu informaciju prenijeli su i portali Vijesti besplatno i Vijesti, opremajući svoje članke naslovima u kojima se tvrdi da je mladić pretučen i napadnut nožem. Kako je ranije navedeno, u samim člancima ova dva portala tvrdnja iz naslova se ne spominje niti dalje pojašnjava. Da se takvo nešto zapravo nije ni desilo, potvrđuje i činjenica da o tome nije izvještavao nijedan drugi medij.

Nakon objave prvog videa, mladić je 9. augusta kontaktirao portal Avaz i uputio javno izvinjenje zbog izrečenih uvreda i prijetnji. Avaz je tri dana kasnije, pak, objavio da je dječak ponovo putem TikTok-a uputio slične prijetnje.

Raskrinkavanje je kontaktiralo MUP u Bijeljini molbom da potvrde da li je informacija o napadu na maloljetnog A. Đ. istinita. U odgovoru na medijski upit kazali su da nisu zaprimili takvu prijavu.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je maloljetnik koji je preko društvenih mreža upućivao prijetnje sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti “brutalno prebijen i izboden”, prvobitno objavljenu na portalu Vijesti besplatno, ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao klikbejt i prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 17. 08. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me