Raskrinkavanje.ba

Maloljetnik koji je na društvenim mrežama prijetio Bošnjacima nije “prebijen i izboden”

Anonimni portali objavili su članke u čijim se naslovima netačno tvrdi da je maloljetnik iz Bijeljine koji je objavio snimak u kojem prijeti sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti pretučen i napadnut nožem. Takvo nešto se, ipak, nije dogodilo.

Foto: Freepik

Na portalu Vijesti besplatno 10.8.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

MLADI ACO DANAS BRUTALNO PREBIJEN A ZATIM IZBODEN Nožem u donjem dijelu tijela

U članku se govori o tome da je maloljetnik ispitan u MUP-u u Bijeljini nakon što je na društvenim mrežama objavio snimak koji sadrži prijeteće poruke upućene sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti. 

Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina jučer su ispitali maloljetnika iz ovog grada, koji je na TikToku vrijeđao i prijetio Bošnjacima. Nakon toga je, u skladu sa zakonom, pušten na slobodu.

Njegovi videosnimci na kojima tvrdi da je naoružan i vrijeđa Bošnjake, postali su viralni jučer, zbog čega je reagovala i policija.
(...)
– Protiv njega je Okružnom javnom tužilaštvu dostavljen Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama na tužilačke ocjenu i dalje postupanje. Prema maloljetnom licu postupano je u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku – navedeno je iz PU Bijeljina.

Uprkos tvrdnjama iz naslova, u članku se uopšte ne spominje informacija da je maloljetnik “brutalno prebijen a zatim izboden”, kako se tvrdi u naslovu.

Identičan članak je samo nekoliko minuta kasnije objavljen na portalu Vijesti, čija je domena gotovo ista kao i na portalu Vijesti besplatno. Osim vrlo sličnih domena (vijestibesplatnoonline.xyz i vijestibesplatno.xyz), da je riječ o međusobno povezanim portalima, ukazuju i činjenice da su identični članci objavljeni u periodu od nekoliko minuta te da sadržaj promovišu na istim Facebook stranicama.

Riječ je o anonimnim portalima, odnosno portalima čiji/e vlasnici/e, urednici/e i autori/ce nisu poznati.


Šta su činjenice?

Članak se odnosi na maloljetno lice iz Bijeljine koje je na društvenim mrežama početkom augusta objavilo snimak u kojem vrijeđa i iznosi prijetnje sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti. Domaći mediji su 9.8.2023. godine izvijestili da je maloljetnik ispitan u prostorijama bijeljinskog MUP-a i potom pušten na slobodu. 

Ovu informaciju prenijeli su i portali Vijesti besplatno i Vijesti, opremajući svoje članke naslovima u kojima se tvrdi da je mladić pretučen i napadnut nožem. Kako je ranije navedeno, u samim člancima ova dva portala tvrdnja iz naslova se ne spominje niti dalje pojašnjava. Da se takvo nešto zapravo nije ni desilo, potvrđuje i činjenica da o tome nije izvještavao nijedan drugi medij.

Nakon objave prvog videa, mladić je 9. augusta kontaktirao portal Avaz i uputio javno izvinjenje zbog izrečenih uvreda i prijetnji. Avaz je tri dana kasnije, pak, objavio da je dječak ponovo putem TikTok-a uputio slične prijetnje.

Raskrinkavanje je kontaktiralo MUP u Bijeljini molbom da potvrde da li je informacija o napadu na maloljetnog A. Đ. istinita. U odgovoru na medijski upit kazali su da nisu zaprimili takvu prijavu.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je maloljetnik koji je preko društvenih mreža upućivao prijetnje sugrađanima/kama bošnjačke nacionalnosti “brutalno prebijen i izboden”, prvobitno objavljenu na portalu Vijesti besplatno, ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest.

Prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao klikbejt i prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.08.2023

Vijesti besplatno: MLADI ACO DANAS BRUTALNO PREBIJEN A ZATIM IZBODEN Nožem u donjem dijelu tijela

Iz bijeljinskog MUP-a ističu da je osoba koja je prijetila na društvenim mrežama identifikovana i da je riječ o maloljetniku

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 10.08.2023

Vijesti (xyz): MLADI ACO DANAS BRUTALNO PREBIJEN A ZATIM IZBODEN NOŽEM U DONJEM DIJELU TIJELA

Iz bijeljinskog MUP-a ističu da je osoba koja je prijetila na društvenim mrežama identifikovana i da je riječ o maloljetniku

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti