Raskrinkavanje.ba

Manipulacije i neistine Saše Borojevića o zemljotresima s TV ekrana preplavile internet

Saša Borojević je do sada u više navrata u svojim objavama na društvenim mrežama, ali i prilikom medijskih nastupa, dovodio u pitanje činjenicu da su potresi u Turskoj i Siriji nastali prirodnim putem. Nakon njegovog gostovanja na televiziji Studio B, isječci iz te emisije preplavili su društvene mreže.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Čitatelji/ke Raskrinkavanja prijavili/e su nam videosnimak koji je objavljen na TikToku 10. februara, a na kome poznati teoretičar zavjere Saša Borojević govori o zemljotresima koji su nedavno pogodili Tursku i Siriju. Riječ je o segmentu iz intervjua emitovanog na televiziji Studio B u kome Borojević govori o “izvesnom Franku Googebartisu”, ali i tome da su Tursku napustile određene strane ambasade:

 Dakle, izvesni Frank Googebartis na Twitteru dva dana prije zemljotresa najavljuje udar zemljotresa a turski seizmolozi koji su najbolji seizmolozi na svetu nisu mogli da najave ovakvo nešto. To je njegov tweet, dole imate datum zaokružen, dakle samo tri dana ranije on najavljuje da će zemljotres pogoditi Tursku i to jedan deo koji je vrlo osjetljiv  u toj priči. Par dana pre zemljotresa mnoge zapadne zemlje napustaju Tursku a napuštaju je sljedeće zemlje- napuštaju Sjedinjene Američke Države, napušta Francuska , Španija, Holandija, Belgija dakle sve zapadne, dakle, devet zapadnih zemalja napušta tursku samo nekoliko dana samo nekoliko dana pre ovog katastrofalnog zemljotresa.

Ovaj snimak na ovom TikTok nalogu prati opis u kome se eksplicitnije navodi ono što Borojević u snimku implicira, a to je da je ”možda zemljotres bio planiran”, što je predstavljeno u formi pitanja. Snimak se ubrzo proširio i na drugim društvenim mrežama, primarno na Facebooku (link, link). U još jednom snimku, koji objavio isti korisnik na TikToku, Borojević na sličan način zemljotres povezuje s NATO-om kroz iznošenje niza tvrdnji i pitanja o nepovezanim događajima. Između ostalog, pričao je i o navodnom fenomenu 182 udara koji se ne smanjuju, “nego je svaki od svakog jači”:

Turska je sad u velikom problemu ona sad mora da se brine o samoj sebi a samo pre deset dana Turska je pretila NATO-u. Turska je pretila zemljama koje su spaljivale Kur'an, Turska je rekla da će ući u BRIKS, Turska ne želi da uvede sankcije Rusiji. Ako se ovaj zemljotres zaista seđava prirodnim putem zašto nijedan naučnik ne može da objasni fenomen 182 udara koji se ne smanjuju nego je svaki od svakog jači, zašto ne mogu da objasne šta se dešavalo na nebu iznad i u momentu dok se zemljotres dešavao , zašto ne mogu da objasne da su se trenutno prekinuli svi tokovi koji dolaze iz Katara, Irana, Azerbejdžana preko Turske u Evropsku Uniju. Kome je u interesu da Evropska Unija ostane bez nafte i gasa potpuno i da se opredeli samo za jedan izvor koji je Amerika. 

I ovaj se videoisječak dijelio na drugim društvenim mrežama (link, link). Na istom TikTok nalogu objavljen je još jedan segment iz emisije u kome Borojević na sličan način iznosi niz informacija o nepovezanim događajima, čime implicira da su povezani i da imaju veze sa zemljotresom u Turskoj i Siriji:

Zemljotres se dešava samo nekoliko dana  nakon toga što je ministar Erdoganov izjavio da američki psi sklone ruke sa turske zemlje  a samo nekoliko meseci nakon onog terorističkog napada gdje je Erdogan i ministar policije optužio američke službe da su sprovele taj teroristički napad. Samo nekoliko dana prije zemljotresa u Bosfor je uplovi američki ratni brod sa 500 vojnika . brod nosi oznaku DDG-94, on se usidrio na ulaz u Bosfor, moreuz, 3. februara 2023. godine pre toga taj isti brod  as istim brojem vojnika se nalazio 99 ispred Istanbula kada je ponovo bio zemljotres gdje je poginulo 15.000 ljudi.

Na Facebooku je ovaj snimak, recimo, dijeljen s eksplicitnim tvrdnjama da su zapadne zemlje Tursku “pokušale uništiti zemljotresima izazvanim HAARP sistemom te eventualno upotrebom detonatora” (link, link). 

Svi ovi segmenti isječeni su iz gostovanja Saše Borojevića na televiziji Studio B u emisiji “Bez kompromisa”. Snimak emisije je na YouTube kanalu ove medijske kuće objavljen 10. februara i do sada ga je pogledalo blizu 300.000 osoba. Takođe je viralan na društvenim mrežama. Prema podacima alata CrowdTangle, zabilježio je više od 3.500 interakcija, od čega preko 1.500 podjela. Snimak emisije objavio je i portal Infomedia Balkan u članku 16. februara.

Iako to Borojević nije eksplicitno izgovorio, u navedenoj je emisiji jasno promovisao teoriju zavjere da je zemljotres u Turskoj vještački izazvan, pri čemu je insinuirao da su glavni krivci Sjedinjene Američke Države i NATO, odnosno “Zapad”. Jasno je to i iz opisa snimaka ove emisije koji se dijele na društvenim mrežama, u kojima korisnici/e eksplicitnije navode zaključak na koji Borojević navodi. Tokom emisije iznosio je tvrdnje da “pomalo počinje da sumnja u to da doživljavamo prirodnu katastrofu”, da se u Turskoj i Siriji desio “zemljotres koji nema više nikakve prirodne logike” te da u vezi sa zemljotresom “nešto nije u potpunosti u redu”.

Pored navedenih, Borojević je u emisiji iznio još nekoliko tvrdnji koje bi trebalo da potkrijepe njegove insinuacije da su zemljotresi u Turskoj namjerno izazvani. Tako je ustvrdio da je simptomatično to što zemljotresi uopšte ne pogađaju gradove kao što su London, Paris, Ženeva ili Washington.

Simptomatično je da svi zemljotresi koji se događaju pogađaju Kinu, Pakistan, Kinu, Indiju, Tursku, Grčku, Italiju, Japan, Peru, Brazil, Ženevu, Washington… Vašington ne, to sam hteo da kažem, da Pariz, London, Brisel, Ženevu i Washington nijedan zemljotres nije pogodio i to automacki otvara vam jednu sumnju da zemljotres je moguće izazvati a to je naučno dokazano, i to je dokazao sam Nikola Tesla svojim patentom.

U “argumentaciji”, na osnovu koje bi gledatelji/ke trebali/e donijeti zaključak da li su zemljotresi vještački izazvani, našla se i tvrdnja da je 2006. godine cunami u Ulcinju izazvao zemljotres 3,3 stepena Richterove skale.

Podsjetit ću javnost na Ulcinj 2006. godine kada je bio izazvan cunami, kada se udavilo tri kupača. Poznato je da cunami može da se izazove tek kada pređe 6,6 rihterove skale a ovdje je bilo izazvano sa 3.3.

Borojević i ranije iznosio iste tvrdnje

 

Borojević je neke navedene “argumente” i ranije koristio s ciljem podupiranja “zavjeroloških” narativa o potresima koji su pogodili Siriju i Tursku. Objavio ih je na Facebook i Instagram profilu 7. februara. U ovim objavama takođe se navodi da su nekoliko dana prije potresa zapadne zemlje zatvorile diplomatska predstavništva u Turskoj, da je Frank Hoogerbeets najavio potres ranije, da je nekoliko dana prije potresa u Bosfor uplovio američki ratni brod te da je američki ratni brod bio u Istanbulu i 1999, kada je Tursku pogodio zemljotres. U statusu se navodi i sljedeće: 

U vreme najjačeg zemljotresa nad epicentralnim područjem snimljan čudna svetlost nepoznatog porekla. Da li postoji mogućnost da je zemljotres ciljano izazvan upotrebom neke vrste seizmičkog oružja? Teorija zavere ili realna mogućnost? 

Identičan status objavljen je nakon toga na više Facebook profila i grupa (1, 2, 3). Navode iz ovog statusa u formi članka objavili su portali Epoha, Red portal i Provjeri.

 

 Predviđanja i povezivanja

 

Borojević u emisiji, ali i u svojim objavama, tvrdi da je Nizozemac Frank Hoogerbeets najavio ili predvidio zemljotres, pri čemu se poziva na njegovu objavu od 3. februara u kojoj je Hoogerbeets napisao da će “prije ili kasnije” doći do potresa magnitude 7,5 stepeni na području južne i centralne Turske, Jordana, Sirije i Libanona. Kako smo objasnili u ranijoj analizi, Hoogerbeets nije naučnik, njegov tweet nije nikakvo predviđanje, a zemljotrese je nemoguće predvidjeti. Iako je riječ o pukoj slučajnosti, činjenicu da se tri dana nakon prvog tweeta desio razorni zemljotres teoretičari/ke zavjere koriste kako bi promovisali/e tezu da je riječ o vještački izazvanom događaju. Pritom zaboravljaju na sva njegova ranija neostvarena predviđanja, ignorišu naučnu neutemeljenost metode kojom se služio, kao i činjenicu da u svojoj objavi nije imao preciznu vremensku odrednicu.

Na ovu argumentaciju nadovezuju se tvrdnje da je Tursku “par dana prije zemljotresa napustilo devet zapadnih zemalja”. Ovdje se misli na privremeno zatvaranje više konzulata zapadnih zemalja u Istanbulu. Naime, nekoliko zapadnih zemalja krajem januara odlučilo je da zatvori konzularna predstavništva u Istanbulu, kako su obrazložili, zbog sigurnosnih razloga, odnosno straha od odmazde nakon što su u nekoliko evropskih zemalja zabilježeni incidenti spaljivanja Kur’ana. O ovome su izvijestili i mediji na našem govornom području. Kasnije su uslijedila i oštra reagovanja turskih zvaničnika na ovu odluku. Pojedini/e su korisnici/e društvenih mreža u analiziranim objavama čak i incidente spaljivanja Kur'ana predstavili/e kao dio plana.

I druga argumentacija koju Borojević iznosi u kratkim videoisječcima koji se dijele društvenim mrežama predstavlja manipulative pokušaje povezivanja zemljotresa s događajima s kojim nemaju nikakve veze. Tako se pominje da je nekoliko dana prije zemljotresa “u Bosfor uplovio američki ratni brod DDG-94 sa 500 vojnika”, koji se navodno “nalazio '99. ispred Istanbula kada je bio zemljotres“. Borojević ne nudi nikakvo dalje objašnjenje iz koga bi bilo jasno na koji bi način prisustvo ovog broda moglo biti povezano sa zemljotresom. Baveći se ovim tvrdnjama, platforma Raskrinkavanje (.me) osvrnula se upravo na ovaj detalj:

Američki razarač USS Nitze na kratko je bio usidren u Istanbulu petog februara, u okviru redovne posjete bazi Golčuk, tokom koje se posadi pridružio američki ambasador u Turskoj Džefri Flejk. “Posjeta je prilika da se ojača partnerstvo sa Turskom”, rekao je Flejk. Navode da je američki ratni brod bio u Istanbulu ‘99-te takođe u toku razornog zemljotresa teško je provjeriti. S druge strane, lako je provjeriti da je tada zemljotres pogodio grad Izmit, koji je od Istanbula udaljen oko 100 kilometara, a ne Istanbul. Kakve veze imaju američki ratni brodovi sa zemljotresima, teško je zaključiti…

 

Netačne tvrdnje umotane u pitanja: Udari, svjetla, Ulcinj

 

Pored ovog manipulativnog povezivanja događaja koji nemaju nikakvu uzročno-posljedičnu vezu, Borojević iznosi i netačne tvrdnje kako bi potkrijepio “zavjerološke” insinuacije da je zemljotres vještački izazvan. Tako tvrdi da “nijedan naučnik ne može da objasni fenomen 182 udara koji se ne smanjuju, nego je svaki od svakog jači”. U stvarnosti, naknadni potresi su naučnicima poznata pojava, a tvrdnja da se njihov intenzitet ne smanjuje u slučaju potresa u Turskoj jednostavno nije tačna. Prvi potres bio je magnitude 7,8, a svi naknadni, među kojima i onaj magnitude 7,5, bili su slabiji. Naknadni potres ove jačine nije uobičajen, no nije nešto što se ne dešava.

Kako je objašnjeno u članku DW-a 7. februara, velike potrese obično prati serija manjih, koji mogu trajati sedmicama, pa i godinama. Navodi se i da su generalno najjači u 48 sati nakon početnog potresa.

Tipično, magnituda naknadnih potresa počinje oko jedan stepen niže od početnog potresa - tako, naprimjer, ako potres ima magnitudu od 7, seizmolozi mogu očekivati naknadni potres od 6.

“To je prosječna pojava, ali ponekad se dogodi da uopšte nije tako”, rekao je za DW seizmolog Roger Musson, počasni istraživač-saradnik Britanskog geološkog zavoda. 

“Ponekad dobijete naknadni potres koji je zapravo jači od glavnog udara. Dakle, kao seizmolog, uvijek morate biti spremni da budete iznenađeni onim što vam Zemlja baca."

U članku je objašnjeno i da su naknadni potresi “rezultat pokušaja Zemljinih tektonskih ploča koje pokušavaju da se vrate na svoje mjesto duž linije rasjeda” te da se neki potres smatra naknadnim, a ne pojedinačnim kada se “dogodi između prve i druge linije rasjeda od prethodnog potresa”.  

Podatak o 182 potresa koje Borojević pominje više nije aktuelan budući da je brojka naknadnih potresa, prema Upravi za vanredne situacije Republike Turske (AFAD), premašila i nekoliko hiljada. Veliki broj naknadnih potresa bio je karakterističan i za neke ranije potrese (link, link) i u tom smislu u Turskoj se ne dešava ništa što ranije nije zabilježeno.

Kada je riječ o svjetlima na nebu koja su se pojavila prije zemljotresa u Turskoj, a na koje se Borojević referiše kroz pitanje “zašto ne mogu da objasne šta se dešavalo na nebu iznad i u momentu dok se zemljotres dešavao”, ona su naučnicima/ama poznat fenomen. I ranije su pratila neke potrese, no ne postoji konsenzus oko toga kako nastaju. O ovome je detaljno pisao Faktograf u analizi koji možete pronaći na linku

Tvrdnja da je zemljotres jačine 3,3 stepena Richterove skale izazvao cunami u Ulcinju 2006. godine nije tačna. Talase u kojima su stradala tri lica izazvalo je nevrijeme koje je pogodilo ovu crnogorsku opštinu početkom avgusta 2006. Tačno je da je u Ulcinju istog dana zabilježen zemljotres, no on nije povezan s talasima. Glas javnosti u članku objavljenom 7. avgusta 2006. navodi: 

Seizmološki zavod Crne Gore registrovao je tog dana zemljotres jačine tri stepena Rihterove skale, u moru kod Ulcinja, oko 14.20 sati, pa su se pojavile spekulacije da je podrhtavanje tla izazvalo cunami i da je to razlog velikih talasa. Međutim, direktor Zavoda Branislav Glavatović negirao je da bi zemljotres te jačine mogao izazvati cunami, a prema njegovim rečima drama na ulcinjskoj Velikoj plaži počela je nekoliko sati ranije, pa je i iz tog razloga cunami isključen. 

I Vreme prenosi da potres nije bio povezan sa talasima.

 

Koga pogađaju zemljotresi?

 

Borojević kao jednu od stvari koje upućuju na zaključak da je potres vještački izazvan navodi i to da “svi zemljotresi pogađaju Kinu, Pakistan, Indiju, Tursku, Grčku, Italiju, Japan, Peru, Brazil”, dok “ Ženevu, Washington, Pariz, London, Brisel nijedan zemljotres nije pogodio”. Kako on navodi, to “automatski otvara jednu sumnju da je zemljotres moguće izazvati, a to je naučno dokazano”. 

Većina zemljotresa dešava se u zonama rasjeda, gdje se tektonske ploče sudaraju jedna o drugu ili se jedna pod drugu podvlače. Kako se navodi na stranici američkog Geološkog instituta, potresi mogu pogoditi bilo koju lokaciju u bilo koje vrijeme. Ipak, pokazalo se da se oni uglavnom dešavaju u tri velike zone. Oko 81 odsto najvećih potresa događa se u tzv. vatrenom prstenu, koji se nalazi duž ruba Tihog okeana, 17 odsto u pojasu koji se proteže od Jave, Sumatre, preko Himalaja, Mediterana do Atlantika. Treći pojas prati potopljeni srednjoatlantski greben. Potresi se događaju, međutim, i mimo ovih zona. Činjenica da se neka država ili grad nalaze u nekom od pomenutih pojaseva znači i da postoji veći rizik, ali to ne isključuje činjenicu da se zemljotres može dogoditi i bilo gdje drugo. Za činjenicu da su zemljotresi u nekim područjima rjeđi i obično slabije magnitude postoji naučno objašnjenje i ništa tu nije “simptomatično” niti ni na koji način može biti argument za tvrdnje da je zemljotres u Turskoj namjerno izazvan.

Između ostalog, nisu tačne ni tvrdnje da navedene gradove nikada nije pogodio zemljotres. Recimo, pronašli smo članke u kojima se opisuje da je London bio nekoliko puta pogođen zemljotresima, od kojih su neki epicentar imali u samom gradu. Pronašli smo podatke i da se nekoliko regionalnih potresa snažno osjetilo i prouzročilo štetu u Briselu i okolini tokom istorije. Zemljotres magnitude 5,8 koji je 2011. godine pogodio Virginiju osjetio se i u Washingtonu. Tada su mediji izvijestili da je prouzrokovao znatnu štetu na Vašingtonskom spomeniku i Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali. Zemljotresi se dešavaju i u Parizu i Ženevi. Dakle, zemljotresi se mogu desiti i dešavaju se svuda. 

Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama o zemljotresima u Turskoj, a koje se pojavljuju u opisima snimaka u kojima Borojević govori o potresima. U analizi objavljenoj 9. februara opovrgli smo tvrdnje da su ovi zemljotresi posljedica djelovanja HAARP-a ili osveta NATO alijanse Turskoj jer je želi napustiti.  

O teorijama zavjere koje prate potrese pisao je i Mediacentar Sarajevo. U svom su članku prenijeli izjave stručnjaka koji objašnjavaju zašto je potres jačine onog u Turskoj nemoguće vještački izazvati:

“Potresi ove jačine ne mogu se namjerno izazvati jer je potrebno više energije nego što se proizvede na cijelom svijetu za godinu dana (napomena: hidrogenska bomba može uzrokovati potres magnitude 5 Richtera, ali samo lokalno, u krugu od desetak kilometara, a prirodni potresi se mogu osjetiti na udaljenosti više od hiljadu kilometara)”, objašnjava Brlek.

Objašnjenje zašto zemljotresi magnitude kakvi su pogodili Tursku i Siriju nije moguće vještački kreirati, za Mediacentar Sarajevo nudi i Ana Mladenović, naučna saradnica Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

“Jednostavno je – da bi se namerno izazvao zemljotres magnitude 7,8 potrebno je uložiti ogromnu količinu energije, te pomeriti tektonske ploče Zemljine kore nezamislivo velikih razmera. Ukoliko bi neko rekao da je to urađeno eksplozivom – znamo da nije jer se seizmički zapis prirodnih i veštački izazvanih zemljotresa jasno razlikuju”, objašnjava Mladenović.

Shodno navedenom, objave u kojima se zatvaranje konzulata u Istanbulu, prisustvo američkog ratnog broda ispred ulaska u Bosfor ili tweet Nizozemca Franka Hoogerbeetsa koriste i predstavljaju kao dokazi za insinuacije da su potresi u Turskoj vještački izazvani dobijaju ocjene teorija zavjere i manipulisanje činjenicama. Tvrdnju da je Hoogerbeets najavio ili predvidio zemljotres ocjenjujemo također kao manipulisanje činjenicama.

Tvrdnju da nijedan naučnik ne može da objasni fenomen 182 udara čiji se intenzitet ne smanjuje ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i tvrdnja da je zemljotres magnitude 3,3 stepena 2006. godine u Crnoj Gori izazvao cunami, kao i tvrdnja da Pariz, London, Brisel, Ženevu i Washington “nijedan zemljotres nije pogodio”.

Ocjene lažna vijest i teorija zavjere dobijaju i tvrdnje nekih korisnika/ca društvenih mreža da su neke zapadne sile Tursku pokušale uništiti zemljotresima izazvanim HAARP sistemom te, eventualno, upotrebom detonatora.

Napomena:

11.10.2023: Nekoliko Twitter objava (1,2,3,4,5) koje su ocijenjene u ovoj analizi naknadno su povezane sa analizom zbog tehničkih razloga.

14.5.2024. Red portal je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 07.02.2023

Instagram profili: Hajmo da posložimo stvari u vezi zemljotresa u Turskoj!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 10.02.2023

YouTube: TVStudioB: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA UKRAJINOM? ŠTA ČEKA SRBIJU?

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 07.02.2023

Facebook profili i stranice: Hajmo da posložimo stvari u vezi zemljotresa u Turskoj!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 10.02.2023

Epoha: Zašto su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zatvorile svoja diplomatska predstavništva par dana prije potresa?

Riješimo napokon stvari oko potresa u Turskoj.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 08.02.2023

Red portal: ZEMLJOTRESI u Turskoj i Siriji ciljano IZAZVANI POMOĆU SEIZMIČKOG ORUŽJA? 📍😲

Da li postoji nešto strašnije od nuklearnog oružja?

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 10.02.2023

Provjeri (.hr): 7 razloga zašto katastrofa u Turskoj i Siriji možda nije prirodna

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 16.02.2023

Info Media Balkan: Šokantno svjedočenje Saše Borojevića! Da li je zemljotres u Turskoj namjerno izazvan? (Video)

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2023

Twitter profili: Da li je moguće da je zemljotres u Turskoj namjerno izazvan⁉️

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: Istina je negde između,a u geopolitičkim igrama mali čovek je kolateralna šteta.

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2023

Twitter profili: Da se čovek zamisli...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA U

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: Ameri kopiraju mog rođaka Teslu?

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2023

TikTok profili i stranice: Možda je zemljotres bio planiran ?

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 10.02.2023

TikTok profili i stranice: SLUČAJNOST‼️❓

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 17.02.2023

YouTube: Centar Istine Shorts: BOROJEVIC O ZEMLJOTRESU U TURSKOJ I SIRIJI!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 14.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA U...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.02.2023

Twitter profil: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?! VEZA SA UKRAJINOM? ŠTA ČEKA SRBIJU?

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.02.2023

Twitter profili: Pet dana ranije

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 14.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 12.02.2023

Twitter profili: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 21.02.2023

Twitter profil: EKSKLUZIVNO, BOROJEVIĆ: ZEMLJOTRES U TURSKOJ NAMERNO IZAZVAN?!

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti