Raskrinkavanje.ba

Manipulacije o broju poginulih Poljaka u Ukrajini

Nekoliko medija domaćeg govornog područja objavilo je članke s tvrdnjom da je u Ukrajini poginulo 1.200 vojnika/inja iz Poljske. Izvor ove netačne tvrdnje je poljski medij sklon proruskoj propagandi.

Foto:Aleksander Lis/Flickr

Na portalu Russia Today – izdanje na srpskom jeziku – 28.11.2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

U Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka

Bez preciziranja izvora, u uvodnom dijelu članka navodi se da su sahrane na groblju u poljskom gradu Olštin gotovo svakodnevne, uz napomenu da je na toj lokaciji stacionirana vojna divizija.

Sahrane na groblju u Olštinu, mestu gde je stacionirana 16. mehanizovana pešadijska divizija Poljske, gotovo su svakodnevne

U članku se ističe da je poljski medij Niezależny Dziennik Polityczny objavio da je u Ukrajini poginulo 1.200 vojnika/inja iz Poljske.

Prema podacima poljskih novina "Njizalezni đenjik politični" (NDP) do sada je u Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka, mahom iz Olština, mesta na severoistoku Poljske u blizini poljsko-ruske granice, a gde se nalazi 16. mehanizovana pešadijska divizije Poljske.

U članku se navodi i da stanovnici/e u Olštinu postavljaju “neugodna pitanja” gradskim vlastima u vezi s predviđenih 1.700 grobnih parcela.

Novine navode da su sahrane na groblju u Olštinu skoro svakodnevne, te da su dovele do toga da stanovnici postavljaju mnoga neprijatna pitanja gradskim vlastima, uključujući i ona o predviđenih 1.700 parcela za urne pokojnika, sa standardizovanim istovetnim nadgrobnim spomenicima po američkom modelu, što sugeriše da se očekuje još više žrtva.


Članak je u identičnom obliku prenio portal Glas Balkana, takođe 28.11.2022. godine. Potom je 5.12.2022. na portalu Novosti objavljen članak pod naslovom:
 

U UKRAJINI POGINULO BAR 1.200 POLJSKIH VOJNIKA: Varšava objavila broj svojih najamnika nastradalih na ratištu u susedstvu

U ovom članku, kojeg potpisuje dopisnik Večernjih novosti iz Moskve, navodi se da su “Poljaci” saopštili da je u Ukrajini poginulo oko 1.200 vojnika/inja te da zvaničnici/e Ukrajine skrivaju “tačan” broj.

DOK ukrajinski vrh skriva tačan broj poginulih i ranjenih vojnika, jer se plaši reakcija svoje javnosti, Poljaci su saopštili da je na ratištima u Ukrajini poginulo oko 1.200 njihovih vojnika i oficira.

U nastavku članka navodi se da je Niezależny Dziennik Polityczny objavio da je poginulo “oko 1.000” vojnika/inja iz te zemlje u Ukrajini. U članku se citira i Vladimir Rogov, potpisan kao član “Glavnog savjeta Zaporoške oblasti”, koji tvrdi da je jasno da je broj ubijenih pripadnika/ca vojske iz Poljske u Ukrajini veći od 1.200.

Samo u Zaporoškoj oblasti ubijeno je više od 1.000 stranaca, od kojih je više od pola iz Poljske. Ako se tome dodaju i druge oblasti, gde su dominirali poljski plaćenici, a njih je bilo dosta u Harkovskoj oblasti, jasno je da je broj mnogo veći od 1.200 - kaže Vladimir Rogov, član Glavnog saveta Zaporoške oblasti.

U članku koji su Novosti objavile takođe se navodi i da vlasti prave “američko” groblje za poginule u Olštinu i da stanovnici/e svakodnevno svjedoče sahranama uz počasne plutone.

List "Nezavisni politički dnevnik" piše da će zbog tako velikog broja poginulih poljski vojnici biti sahranjeni onako kako sahranjuju Amerikanci. Lokalno stanovništvo je protiv toga, smatrajući da Poljaci imaju svoje tradicije.
Vlasti su odlučile da na velikoj poljani svi nadgrobni spomenici budu isti, bez aleja i drveća, kao i bez klupa i ukrasnih anđela. U tekstu se objašnjava da su vlasti odlučile da groblje poginulih u Ukrajini bude napravljeno na američki način, jer treba pokopati veliki broj vojnika. Lokalno stanovništvo tvrdi da se skoro svakodnevno sahranjuju poginuli uz počasne plotune.

Članak portala Novosti potom su objavili portali Pravda i Nacionalist (1, 2), takođe 5.12.

 Šta su činjenice?

Ukrajinski fact-checking portal StopFake analizirao je tvrdnje o 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini. U analizi objavljenoj 7.12.2022. godine ovaj portal zaključuje da je ova brojka izmišljena. 

Navod o 1.200 poginulih pripadnika/ca vojske Poljske u Ukrajini originalno je objavljen u kolumni na portalu Niezależny Dziennik Polityczny, kako su naveli Russia Today i drugi mediji iz ove analize. 

U pomenutom članku istaknuto je da je taj podatak dobijen iz “otvorenih i javno dostupnih izvora”, ali bez objašnjenja na koje se to dostupne izvore misli.

Niezależny Dziennik Polityczny medij je koji je, prema dostupnim podacima organizacija koje se bave istraživanjima dezinformacija, poznat kao medij koji promoviše rusku propagandu, navodi Stop Fake u analizi.

Medij Niezależny Dziennik Polityczny je dobro poznat istraživačima/cama dezinformacija kao jedan od kanala promocije ruske propagande u Poljskoj, posebno nakon velike ruske invazije na Ukrajinu. Novinari portala Rzeczpospolita prethodno su istraživali kako je Niezależny Dziennik Polityczny bez razloga širio dezinformacije o poljskoj vojsci. Osim toga, ovaj medij je pojačao narative Kremlja o navodnoj pripremi Poljske za zauzimanje zapadnih regiona Ukrajine. Analitičari Belsata skreću pažnju na činjenicu da se Niezależny Dziennik Polityczny od najmanje 2017. nalazi na nezvaničnim listama stranica koje šire rusku propagandu i da ih vjerovatno vode ruske obavještajne službe. To posebno potvrđuje mnoštvo rusizama u tekstovima portala Niezależny Dziennik Polityczny.

StopFake u analizi ističe da novinar koji je objavio kolumnu na portalu Niezależny Dziennik Polityczny s navodima o 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini zapravo ne postoji pod tim imenom.

Ovaj portal za provjeru činjenica ističe da nije poznato koliko vojnika/inja iz Poljske trenutno dobrovoljno bori u Ukrajini, ali se zna da među njima nema vojnika/inja koji/e su u aktivnom statusu u vojsci Poljske.

Navodi o tome da se u mjestu Olštin održavaju svakodnevne sahrane s “počasnim plotunima”, kako se navodi u članku Novosti i njegovim prenošenjima, nisu tačni.

Tačno je da su lokalne vlasti planirale takvo groblje i da je planirano 1.700 parcela. U pitanju ipak nije vojno groblje, nego groblje za urne. Portal Olsztyn je u članku objavljenom 11.11.2022. godine naveo da su gradske vlasti odlučile da groblje bude urađeno po uzoru na američka, s minimalističkim stilom.

Na mnogim poljskim grobljima vidljiv je fenomen “utrke za najatraktivniji spomenik”. Odjeljenje za opštinska groblja u Olštinu pronašlo je rješenje za to. (...) Manji spomenici bit će za jednu osobu, veći su porodične grobnice. Međutim, svi su namijenjeni za sahranjivanje u urnama. U Olštinu sahrane u urnama čine oko 40 posto ukupnih sahrana. Forma nadgrobnih spomenika bit će ista.

U komentarima na objavu ovog članka na Facebooku ostavljen je link na kolumnu s navodima o planiranim mjestima za 1.200 vojnika/inja Poljske koji/e su poginuli/e u Ukrajini te je i portal Olsztyn objavio analizu o tome zašto je to netačno, navodeći da nema poljskih vojnika/inja u aktivnoj službi u Ukrajini. 

Dakle, navodi o tome da je planirano 1.700 grobnih mjesta u Olštinu za vojnike/inje Poljske koji/e se bore u Ukrajini, kako se implicira u članku portala Russia Today, netačni su. 

Tvrdnjama iz naslova, ali i članka Novosti i njegovih prenošenja, da je “Varšava objavila broj poginulih”, odnosno da su “Poljaci saopštili” broj poginulih, implicira se da je izvor tih podataka zvanična institucija. U samom članku jasno se navodi da je izvor tih podataka poljski medij.

Koliko je poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini?

Dakle, broj od 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini je izmišljen. Radi se o navodima iz kolumne medija koji je poznat po širenju ruske propagande, a sam autor kolumne pod tim imenom ne postoji. StopFake je u analizi ustanovio da je manje od deset dobrovoljaca iz Poljske poginulo u Ukrajini. Te navode StopFake bazira na podacima iz nezavisnih izvora.

Sama informacija o navodnih 1.200 mrtvih Poljaka je neosnovana. Novinari portala StopFake saznali su da informacije iz otvorenih izvora ne daju osnova za takve zaključke – riječ je o manje od deset poginulih volontera. Tako je poljski portal ONET Wiadomosci 11. novembra objavio da se sada pouzdano zna za smrt tri poljska dobrovoljca od početka ruske agresije u Ukrajini. Takođe, 6. decembra ukrajinski mediji izvijestili su o smrti još dvojice Poljaka iz Međunarodne legije.


Dakle, podaci o navodnih 1.200 poginulih vojnika/inja Poljske u Ukrajini bez utemeljenja su u nezavisnim izvorima. Plasirani su u mediju koji je označen kao kanal ruske propagande u Poljskoj. Dostupni su podaci iz nezavisnih izvora o pet poljskih dobrovoljaca koji su poginuli u Ukrajini od početka ruske agresije.

Dodatno, naslovi u kojima se ističe da je Varšava potvrdila broj od 1.200 poginulih Poljaka manipulativni su budući da impliciraju da je riječ o zvaničnim podacima, što nije slučaj.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je u Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka iz članka portala Russia Today ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje iz naslova i članaka portala Novosti, Pravda i Nacionalist da je Varšava objavila broj o poginulim, odnosno da je Poljska objavila takav broj, ocjenjujemo kao dezinformaciju budući da se u člancima jasno navodi da su podaci preuzeti iz poljskog medija, a ne od zvanične institucije, kako se implicira u tvrdnjama.

Tvrdnju da se svakodnevno odvijaju sahrane u Olštinu, mjestu gdje je stacionirana 16. mehanizovana pješadijska divizija Poljske, čime se implicira da su sahrane za vojnike/inje, objavljenu u članku Russia Today, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Na ovom groblju nema sahrana za vojnike/inje Poljske koji/e su poginuli/e u Ukrajini. Implikacije da je planiranih 1.700 grobnih parcela namijenjeno vojsci, jer ovaj broj parcela “sugeriše da se očekuje još više žrtava”, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Te parcele namijenjene su stanovništvu.

Napomena

21.12.2022. redakcija portala Novosti dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.19.4.2023. godine redakcija portala Russia Today – izdanje na srpskom jeziku dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2022

Novosti: U UKRAJINI POGINULO BAR 1.200 POLJSKIH VOJNIKA: Varšava objavila broj svojih najamnika nastradalih na ratištu u susedstvu

DOK ukrajinski vrh skriva tačan broj poginulih i ranjenih vojnika, jer se plaši reakcija svoje javnosti, Poljaci su saopštili da je na ratištima u Ukr...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 28.11.2022

Glas Balkana: U Ukrajini poginulo 1.200 Poljaka

Sahrane na groblju u Olštinu, mestu gde je stacionirana 16. mehanizovana pešadijska divizija Poljske, gotovo su svakodnevne.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2022

Pravda: У УКРАЈИНИ ПОГИНУЛО БАР 1.200 ПОЉСКИХ ВОЈНИКА: Варшава објавила број својих најамника настрадалих на ратишту у суседству

Док украјински врх скрива тачан број погинулих и рањених војника, јер се плаши реакција своје јавности, Пољаци су саопштили да је на ратиштима у Украј...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2022

Nacionalist: У УКРАЈИНИ ПОГИНУЛО БАР 1.200 ПОЉСКИХ ВОЈНИКА: Варшава објавила број

Док украјински врх скрива тачан број погинулих и рањених војника, јер се плаши реакција своје јавности, Пољаци су саопштили да је на ратиштима у Украј...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Lažna vijest 28.11.2022

RT Balkan: У Украјини погинуло 1.200 Пољака

Сахране на гробљу у Олштину, месту где је стационирана 16. механизована пешадијска дивизија Пољске, готово су свакодневне

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno