Raskrinkavanje.ba

Manipulacije o nepostojećoj penziji Vojislava Šešelja

Iako je već godinama poznato da Vojislav Šešelj ne prima - niti će primati - penziju iz BiH, nekoliko portala je nedavno iskoristilo 7 godina star dokument kao povod da neutemeljeno “aktuelizuje” odavno završenu priču.

Portal Glas naroda BiH je 23. februara 2020. godine odlučio da se pozabavi “viješću” iz 2013. godine, pitajući se da li Vojislav Šešelj dobija penziju iz fonda Federacije Bosne i Hercegovine. Članak je prenio i portal Bh magazin.

Daje li BiH, odnosno F BiH Šešelju penziju???

Ostatak članka se sastoji iz svega nekoliko rečenica, u kojima se ne daje odgovor na pitanje iz naslova:

“Vojislav Šešelj. Ratni zločinac! Genocidaš. Zlo u ljudskom obliku.
Došli smo u posjed dokumenta Instituta za medicinsko vještačenje F BiH. U ovom dokumentu stoji da je Šešelj invalid I kategorije! Ukoliko se ova tvrdnja iz inboxa naše stranice pokaže tačnom šta treba da rade boračke kategorije iz redova Ar BiH?
Nadalje ukoliko ovo bude istina u pitanju je veleizdaja!”

Članak je popraćen fotografijom nalaza i mišljenja koju je portal dobio “u inbox”, a na kom se jasno vidi da je datiran na novembar 2013. godine:

Pitanje bosanskohercegovačke penzije Vojislava Šešelja bilo je tema u javnosti, ali još 2014. godine. Prema medijskim navodima, ljekarska komisije iz Beograda utvrdila je njegovu invalidnost još 2012. godine, dok je Šešelj bio na suđenju u haškom Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. 

Institut za medicinsko vještaćenje Federacije BiH izdao je nalaz kojim je potvrdio mišljenje beogradske komisije, utvrđujući da kod Šešelja postoji prva kategorija invalidnosti, nakon čega je Šešelj tražio pravo na invalidsku penziju u BiH. 

Direktor Federalnog zavoda Penzijsko-invalidskog osiguranja, Zijad Krnjić, tada je najavio da će na sudu provjeriti valjanost ove odluke:

"Ne znam kojim su tehnikama veštačili, ali ga je beogradska komisija proglasila invalidom prve kategorije, što znači da ima pravo na penziju. Federalni institut potvrdio je to veštačenje, iako ni na koji način nisu učestvovali u njemu. Mi smo veštačenje osporili, jer se invalidnost utvrđuje u odnosu na poslednje radno mesto i mogućnost obavljanja poslova, znači u njegovom slučaju asistenta na fakultetu u Sarajevu,” rekao je Krnjić.
Kazao je da će se ovaj slučaj verovatno okončati na sudu i dodao: "Smatrali smo da u našem institutu nisu trebali slepo prepisati beogradski nalaz. S obzirom na aktivnosti koje ima sada u Beogradu, vidno je da nije invalid prve kategorije", rekao je Krnjić.

U januaru 2018. godine, u intervjuu za Radio Sarajevo, Krnjić je potvrdio da federalni zavod za PIO nije prihvatio ove nalaze, te je naveo da je Šešelj u međuvremenu odustao od svog zahtjeva:

"Nismo mu, naravno, nikada dali penziju. Mi njegove nalaze nismo prihvatili, poslali smo stvar na sud... A on je u međuvremenu odustao od penzije"

S obzirom da je vijest o Šešeljevoj “penziji iz FBiH” stara već nekoliko godina, te da je od ranije poznato da istu nikada nije primao, samo postavljanje ovakvog pitanja, koje implicira da se radi o neriješenoj stvari, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Budući da se u tekstu ne daje odgovor na pitanje postavljeno u naslovu, članak dobija i ocjenu klikbejt.  

 (Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 23.02.2020

BH-magazin info: Daje Li BiH, Odnosno FBiH Šešelju Penziju???

Vojislav Šešelj. Ratni zločinac! Genocidaš. Zlo u ljudskom obliku.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 23.02.2020

Glas naroda BiH: Daje li BiH, odnosno F BiH Šešelju penziju???

Vojislav Šešelj. Ratni zločinac! Genocidaš. Zlo u ljudskom obliku.

  • Klikbejt
  • Dezinformacija