Raskrinkavanje.ba

Manipulativna preuveličavanja imovine ukrajinskog predsjednika

Tvrdnje da Volodimir Zelenski posjeduje bogatstvo koje nije mogao steći legalno otkako je ukrajinski predsjednik počele su se dijeliti i u medijima domaćeg govornog područja. Ovakvi navodi dio su narativa kojim se Zelenski nastoji prikazati kao korumpirani lider.

Foto: Shutterstock, Alexandros Michailidis

Tvrdnje da Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, posjeduje bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona, ili čak milijardama dolara, već neko vrijeme se u različitim formama dijele inostranim govornim područjem. Slične tvrdnje dijele se i na našem govornom području. Srbijanski tabloid Alo je, pozivajući se na tweet desničarske partije iz Nizozemske, 25.4.2022. godine objavio članak sa naslovom:

HOLANĐANI TVRDE Bogatstvo Volodimira Zelenskog procenjuje se na 850 miliona dolara!

U članku se izvještava da je nizozemska politička stranka Forum za demokratiju (Forum voor Democratie) na svom Twitter nalogu objavila da se bogatstvo aktuelnog predsjednika Ukrajine Volodomira Zelenskog procjenjuje na 850 miliona dolara.

„Prema različitim procenama, bogatstvo Zelenskog se procenjuje na 850 miliona dolara. Većinu ove sume on nije dobio dok nije postao predsednik. Pa odakle je došao taj novac? I što je još važnije, gde ide?“ objavila je stranka na svom Tviter nalogu. (...)

U istom se članku navodi da je u martu 2021. godine objavljeno kako je porodica Zelenski prijavila prihod u 2020. u iznosu od 817.000 dolara, bez preciziranja o tome ko i gdje je to objavio.

Kako je objavljeno u martu prošle godine, porodica Zelenski je u 2020. prijavila prihod od 817.000 dolara, od čega je plata šefa države bila 12.000 dolara. Kako je saopštila pres-služba kancelarije ukrajinskog lidera, Zelenski je takođe prijavio tantijeme u iznosu od 166,4 hiljade dolara i novu imovinu na privremeno korišćenje - državnu daču.

Članak je bez značajnijih izmjena prenijelo nekoliko portala, kao što su Fakti, Lajk, Crno pile i Inter magazin.

Šta su činjenice?

Tvrdnja o navodnom bogatstvu Zelenskog, koje se procjenjuje na 850 miliona eura, objavljena je na Twitter profilu desničarske partije Forum voor Democratie. Tweet je objavljen 25.4.2022. godine.

O navodima da se imovina Zelenskog procjenjuje na 850 miliona dolara pisao je ukrajinski sajt za provjeru činjenica StopFake nakon što su se počeli objavljivati u brojnim ruskim medijima. Kako je navedeno u analizi objavljenoj 27.4.2022. godine, riječ je o netačnim navodima. StopFake navodi da se imovina predsjednika Ukrajine procjenjuje na 25 miliona dolara.

Tvrdnje o bogatstvu Volodimira Zelenskog od skoro milijardu dolara jednostavno nisu tačne. Web stranica za procjenu lične imovine Celebrity Net Worth procjenjuje ukupnu neto vrijednost Zelenskog na 25 miliona dolara. U 2019. Zelenski je navodno imao 37 miliona ukrajinskih grivnji (1,5 miliona dolara) likvidne imovine i nekretnina. Zelenski također prima mjesečnu platu od 28.000 grivnji (930 dolara mjesečno ili 11.200 dolara godišnje) kao predsjednik Ukrajine. Njegova najveća likvidna imovina dugo je bila 25% udjela u Kvartalu 95, televizijskoj producentskoj kući koja se uglavnom bavi proizvodnjom filmova. Nakon što je izabran za predsjednika Ukrajine, Zelenski je svoj udio u poslu prenio na svoje partnere. Vjeruje se da će mu te dionice vratiti na kraju mandata. Netflix je emitovao seriju “Sluga naroda” u produkciji Kvartala 95 od 2017. do 2021. i ponovo otkupio prava u martu 2022.

Prema drugim izvorima, kao što je Forbes, imovina Zelenskog procjenjuje se na 20 miliona dolara, piše StopFake.

Forbes Ukrajina također procjenjuje trenutno bogatstvo Zelenskog na 20 miliona dolara (američki Forbes procjenjuje da je njegovo bogatstvo manje od 30 miliona dolara). Ruski mediji povećali su bogatstvo ukrajinskog predsjednika za trideset puta. Nadalje, prema Forbesu Ukrajina, Zelenski nije na listi 100 najbogatijih Ukrajinaca niti na Bloomberg Billionaire’s Index.

Ni tvrdnja da je porodica Zelenski u 2020. godini prijavila prihode od 817.000 dolara nije tačna. StopFake se poziva na podatke iz imovinskog kartona koji je Zelenski predao Državnoj agenciji za prevenciju korupcije, iz kojeg se vidi da je prihod u 2020. godini bio 623.000 dolara.

Zelenski je predao svoju posljednju izjavu o imovini Nacionalnoj agenciji za prevenciju korupcije u Ukrajini 2020. godine. Iz deklaracije se vidi da je ukrajinski predsjednik primio platu od 336.000 grivnji, autorske naknade u iznosu od 4,6 miliona grivnji i 13,4 miliona grivnji prihodovanih od prodaje kuće i zemljišta u 2020. Ukupni prihod Zelenskih u 2020. iznosio je oko 623.000 dolara.

StopFake podsjeća da je Zelenski spominjan u obimnom istraživačkom poduhvatu nazvanom “Pandora papiri”. To je istraživanje koje uključuje milione dokumenata o skrivenom bogatstvu brojnih svjetskih lidera i poznatih ličnosti, kao i sve metode koje su koristili kada je riječ o izbjegavanju plaćanja poreza. Konkretnih dokaza o imovini koju Zelenski posjeduje preko offshore kompanija nema. 

U oktobru 2021. godine Organized Crime and Corruption Reporting Project, mreža istraživačkih novinara/ki, na osnovu informacija iz takozvanih Pandora papira objavila je da bi Zelenski, zajedno s poslovnim partnerima, mogao posjedovati offshore kompanije na Britanskim Djevičanskim otocima, Kipru i Belizeu. Ali istraživački novinari OCCRP-a nisu pronašli direktne dokaze da je Zelenski bio otvoreno umiješan u poslove s nekretninama visoke vrijednosti tokom svog mandata kao predsjednika Ukrajine. Osim toga, čak ni ova nezavisna istraga nije otkrila navodno bogatstvo Zelenskog od milijardu dolara ili bilo koji drugi izvor prihoda koji bi mogao biti povezan s njim.

The Guardian je u oktobru 2021. godine pokušao dobiti komentar Zelenskog u vezi sa spominjanjem njegovog imena u Pandora papirima, ali je iz kabineta ukrajinskog predsjednika poručeno da na to pitanje neće odgovarati.

Tvrdnjama da je Zelenski milijarder bavio se i Reuters u analizi objavljenoj 20.4.2022. godine. Pozivajući se na izvore koje je koristio i StopFake, Reuters je došao do zaključka da nema dokaza da je Zelenski milijarder. Dodatno, Reuters ističe kako nisu uspjeli da nezavisno provjere tačnost navoda o ukupnoj imovini Zelenskog.

Shodno navedenim činjenicama, jasno je da javno dostupni podaci pokazuju da Zelenski nije milijarder. U skladu sa javnim podacima, moguće je utvrditi da su navodi o tome da je Zelenski milijarder preuveličani. Također, nije moguće ni nezavisno provjeriti sve navode o njegovom imovnom stanju. Tvrdnje o preuveličanom bogatstvu Zelenskog, za koje ne postoje jasni dokazi, učestalo se koriste u ruskim medijima kako bi se predsjednik Ukrajine prikazao korumpiranim. Treba istaći i da analizirani članci ne sadrže nikakve napomene o tome koji su javno dostupni podaci o njegovom bogatstvu, nego se baziraju isključivo na tvrdnjama nizozemske desničarske partije.

Napomena:

16.5.2022. redakcija portala Crno pile nas je obavijestila da je prvobitno objavljeni članak dopunjen navodima o zvaničnim potvrdama bogatstva koje posjeduje Zelenski.

 

(Denis Čarkadžić, Mladen Lakić, Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 25.04.2022

Alo: HOLANĐANI TVRDE Bogatstvo Volodimira Zelenskog procenjuje se na 850 miliona dolara!

Holandska stranka Forum za demokratiju (Forum voor Democratie) zainteresovala se za poreklo bogatstva Vladimira Zelenskog od 850 miliona dolara

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.04.2022

Lajk (.rs): Bogatstvo Volodimira Zelenskog procenjuje se na 850 miliona dolara!

Kako je objavljeno u martu prošle godine, porodica Zelenski je u 2020. prijavila prihod od 817.000 dolara, od čega je plata šefa države bila 12.000 do...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.04.2022

Intermagazin: UDARNA VEST! HOLANDSKA STRANKA ZAHTEVA: Da se utvrdi odakle Zelenskom 850 miliona dolara

HOLANDSKA konzervativna stranka Forum voor Democratie zatražila je da se proveri poreklo bogatstva Vladimira Zelenskog od 850 miliona dolara.

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.04.2022

Crno pile: Nizozemsku stranku zanima porujeklo bogatstva oko 850 miliona dolara od Zelenskog

Nizozemska stranka Forum za demokraciju (FVD) zainteresirala se za porijeklo 850-milionskog bogatstva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.04.2022

Fakti: Холандска странка тражи да се утврди одакле Зеленском 850 милиона долара

ТВРДИ ДА ВЕЋИНУ ТОГ НОВЦА НИЈЕ ИМАО ДОК НИЈЕ ПОСТАО ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.04.2022

Srbija Danas (.net): Холандска странка тражи да се утврди одакле Зеленском 850 милиона долара

ХОЛАНДСКА конзервативна странка Forum voor Democratie затражила је да се провери порекло богатства Владимира Зеленског од 850 милиона долара.

  • Manipulisanje činjenicama