Manipulativne najave rata u Moldaviji

U medijima se u posljednjem periodu sve glasnije špekuliše o mogućnosti ruskog napada na Moldaviju, često uz senzacionalističke i netačne naslove.

Foto: Freepik.com

U jeku rata u Ukrajini pojavile su se špekulacije o mogućnosti napada Rusije na Moldaviju. Članci koji tematiziraju mogućnost napada na ovu zemlju, a koji se zasnivaju na različitim izvorima, često su objavljivani pod senzacionalističkim naslovima koji sadrže netačne ili manipulativne tvrdnje. Pojedini mediji su u svojim predviđanjima i najavama išli toliko daleko da su objavljivali naslove koji su sugerisali da napad već počinje.

U jednom takvom članaku koji tematizira mogućnost ruskog napada na Moldaviju, objavljenom na portalu Sve za vas 3. maja 2022. godine, u naslovu je uz upitnik navedeno da “Putin napada još jednu evropsku zemlju”, a tvrdi se i da je “određen tačan datum”.

Balkan u velikom STRAHU! PUTIN NAPADA JOŠ JEDNU EVROPSKU ZEMLJU? Određen i tačan datum, evo šta stoji iza novog plana Rusije!

Ovako formulisan naslov navodi na zaključak da ruski napad na Moldaviju već počinje. No, u tekstu članka nema informacija koje bi potvrdile ili objasnile tvrdnje iz naslova. U članku ovog anonimnog portala se navodi da se kraj ruske “intervencije” u Ukrajini još ne nazire, a umjesto najavljenog “tačnog datuma” napada, tekst donosi navode o tome da se Putin ne namjerava zaustaviti, “već planira napasti i Moldaviju”. Osim toga, kao izvor se u članku navode neimenovani analitičari. 

Prema najnovijim informacijama, Putin se ovdje ne namjerava zaustaviti, već planira napasti i Moldaviju, jednu od najsiromašnijih zemalja u ovom dijelu Evrope(...)
Kako navode analitičari, cilj Kremlja jeste stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obalendo Pridnjestrovlja, bez Ukrajine. Tako se već dogadjaju velike aktivnosti u najvećoj Moldavskoj luci, Tiraspol.

U tekstu, dakle, nema ni riječi o najavljenom datumu napada Rusije na Moldaviju, kao ni o “Balkanu” koji je navodno u strahu.

Anonimni portal i sedam Facebook stranica

Članci s anonimnog portala Sve za vas u nekoliko navrata su bili predmet analize Raskrinkavanja. Kako smo ranije ustanovili, na portalu ne postoje impressum ili kontakt-podaci, kao ni podaci o vlasničkoj strukturi ili o novinarima/kama koji/e kreiraju sadržaje na istom. Prema podacima Who.is alata, domenu svezavas.site zakupio je u junu 2019. godine neko iz Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini, ali su podaci o imenu zakupca sakriveni. Ovaj portal svoje sadržaje dijeli na najmanje sedam naizgled nepovezanih Facebook stranica (Samo Dobre Stvari, Mesa Selimovic-citati koji zive, Citati Citati, Balkanska Muzika, Veseli Bosanci, Samo Dobra Zabava, Samo Veselo).

Odakle dolaze ove tvrdnje? 

 

U člancima svjetskih i regionalnih medija odavno se špekuliše o mogućnosti da Rusija započne rat i u Moldaviji. Evropski šef diplomatije Josep Borrell je još u februaru, kako piše Radio Slobodna Evropa, “upozorio da rat u Ukrajini može da se odrazi na Moldaviju”.

Evropski šef diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) upozorio je 27. februara da rat u Ukrajini može da se odrazi i u susjednim državama poput Gruzije i Moldavije, ali da bi mogao imati uticaj i na Zapadnom Balkanu.

Kasnije je, krajem aprila, ovo pitanje ponovo aktualizirano zbog izjave komandanta u ruskoj vojsci koju su prenijele ruske agencije TASS i Interfaks. O ovome su pisali i brojni regionalni mediji (link, link, link, link), a komandant Rustem Minekajev je kazao da Rusija planira da uspostavi potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, što će omogućiti pristup Pridnjestrovlju, proruskoj separatističkoj pokrajini u Moldaviji. 

„Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik”, rekao je Minekajev.

Britanski The Times 1. maja je zatim objavio analizu u kojoj izvještava o mogućnostima ruskog napada na Moldaviju. Među prvim portalima koji su na našem govornom području prenijeli ovaj članak je Slobodna Dalmacija. I članak anonimnog portala Sve za vas, zapravo je nastao na osnovu članka The Times-a, kao i njegovih prevoda u domaćim medijima. 

Međutim, u originalnom članku britanskog lista, kao i u većini domaćih članaka koji govore o tome, ne tvrdi se da “Putin napada Moldaviju” kako tvrdi Sve za vas. The Times zapravo propituje ovu mogućnost i piše o “brojnim indikatorima” koji ukazuju na to da bi se napad mogao desiti, kao i da “Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donijela odluku o napadu na Moldaviju”.

Osim izvora koji smatraju da je rat u Moldaviji moguć, The Times prenosi i mišljenja analitičara i izvora koji govore o tome da Rusija trenutno nema kapacitet za pokretanje novog sukoba:

Zvaničnici sa Zapada su ranije kazali da Rusima nedostaje borbenih kapaciteta da stvore kopneni most duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja i da bi to „još jednom prešlo granice ruske linije snabdijevanja i njihove sposobnosti“. To bi također značilo da Rusija  zauzme teško branjeni grada Odesu. 

The Times, dakle, ne tvrdi da će se napad Rusije na Moldaviju desiti ili da je već počeo, već propituje tu mogućnost i prenosi mišljenja više izvora koja se međusobno razlikuju. 

U članku The Times-a se također ne govori o tome da je “određen tačan datum napada”, već se citira izjava izvora koji spominje 9. maj kao mogući datum kada se može očekivati početak invazije na Moldaviju.

Portal Sve za vas je dakle na osnovu članka portala The Times, kreirao svoju verziju članka koja sadrži drugačije i nepotpune informacije u odnosu na original verziju. Izjave The Times-ovih sagovornika o mogućnosti širenja rata na Moldaviju, u naslovu ovog portala predstavljene su kao tvrdnje da Rusija već napada ovu zemlju. U naslovu je također pogrešno navedeno da je “određen tačan datum”, dok se u tekstu ni datum, kao ni Balkan koji je navodno u strahu, uopšte ne pominje. Stoga naslov ovog portal ocjenjujemo kao klikbejt

Kako su drugi mediji predstavili The Times-ov članak?

Navode iz britanskog lista su prenijeli i brojni drugi regionalni mediji poput Jutarnjeg lista, Monda, Raporta, Radio Sarajeva i drugih.

Međutim, većina njih u naslovima članaka navela je kako “Ukrajinci tvrde da Putin napada Moldaviju”, postavila pitanje “Sprema li Putin napad na Moldaviju” ili izvijestila kako “obavještajni podaci govore da Putin sprema napad”.

Osim portala Sve za vas, niko drugi u svom naslovu nije ove špekulacije i mogućnosti predstavio kao činjenice na način na koji je to uradio ovaj portal.

Ipak, portal Politički je pri prenošenju članka u naslovu ustvrdio i da “Rusija sprema napad na Moldaviju i prodor na Balkan”. Članak sa istim naslovom, ovaj put uz znak pitanja, objavili su naknadno i Oslobođenje, Haber i BH portal.

Iz tekstova ovih članaka je jasno da nije tačno da “Rusija sprema prodor na Balkan”, što se i ne spominje u članku. Ovo se zapravo odnosi na izjave vojnih analitičara Jacka Watlinga i Nicka Reynoldsa, koji su rekli da vjeruju da bi napad na Moldaviju imao tri cilja, od kojih je jedan “uplašiti Zapad da bi podrška Ukrajini oružjem i finansijama mogla dovesti do dalje destabilizacije u regionu, posebno na Balkanu”.

Stoga zbog navoda o “prodoru na Balkan” i naslove ovih portala također ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

13. 5. 2022: Portal Oslobođenje je ispravio netačne tvrdnje, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

 

(Alena Beširević i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 11. 05. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me