Manipulativni naslovi o “spajanju Republike Srpske i Srbije” u jeku političke krize

Pojedini mediji su svoje članke o sastanku Predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika opremili manipulativnim i nepreciznim naslovima u kojima se navodi da su razgovarali o “spajanju Republike Srpske i Srbije”, izostavljajući informaciju da je Vučić govorio o infrastrukturnom povezivanju.

Izvještavajući o sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji je održan 23. oktobra 2021. godine u Beogradu, portal Slobodna Bosna objavio je članak opremljen naslovom:

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA DODIKOM: "Razgovarali smo o spajanju Srbije i Republike Srpske!"

Ovaj članak, s identičnim naslovom, prenijeli su Bolja Bosna, BH dijaspora, Dnevne vijesti 24 sata, I Balkan i Slatka-tajna.eu.

Glavne poruke sa sastanka Vučića i Dodika prenio je i portal Face u članku objavljenom 23.10. 2021. Članak sadrži snimak emisije “Centralni dnevnik”, u kojoj je emitovana konferencija za medije na kojoj su govorili Vučić i Dodik. I članak i snimak objavljen na YouTube kanalu televizije imaju naslov:

Vučić nakon sastanka s Dodikom: Razgovarali smo o spajanju Srbije i RS-a! Neće biti blokade na Drini

Slične naslove objavili su i pojedini srbijanski mediji koji su izvještavali o pomenutom sastanku. 

VUČIĆ: Razgovarali smo o spajanju Srbije i Srpske! DODIK: Situacija u BiH je složena! (Pink.rs)

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA DODIKOM: Razgovarali smo o spajanju Srbije i Republike Srpske, suočavamo se sa ogromnim pritiskom! (Informer)

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM: Razgovarali smo o spajanju Srbije i Srpske (Srbija Danas, Crni bombarderObjektiv (.rs), Inter magazin )

Vučić: Dodik i ja razgovarali smo o spajanju Srbije i Srpske! (Prst, SIA, Zelene novine, Šumadijske novine)

Formulaciju o “spajanju Srbije i Srpske”, bez navođenja na šta se spajanje odnosi, prvi je u naslovu upotrijebio portal Objektiv (.rs). Kasnije su je iskoristili i drugi portali u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o bh. medijima, prvi ju je objavio portal Slobodna Bosna.

S druge strane, portali Alo i Start su u svojim naslovima naveli da je razgovarano o putnoj infrastrukturi, no, ipak iz naslova nije najjasnije i da li se na nju odnosi spajanje Republike Srpske i Srbije.

VUČIĆ I DODIK Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Republike Srpske  (Alo)

Vučić nakon sastanka sa Dodikom: Razgovarali smo o izgradnji infrastrukture i o spajanju Srbije i Srpske (Start BiH

 

Šta su činjenice?
 

Za razliku od naslova u kojem se ne precizira o kakvom je spajanju riječ, u uvodu i članku Slobodne Bosne čitateljima/kama se predočava da se spajanje, ustvari, odnosi na izgradnju putne infrastrukture. Iz teksta je jasno i da je predsjednik Srbije, pored Srbije i Republike Srpske, u istoj rečenici pomenuo i Bosnu i Hercegovinu.

"Razgoravali smo o svim temama, imali smo opsežne pripreme za današnji sastanak, predsjednik Dodik me obavestio o onome što se zbiva u Republici Srpskoj i BiH, izjavio je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Dodikom.

Vodili smo razgovor o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i Bosne i Hercegovine, očekujemo do kraja godine potpisivanje ugovora o izgradnji autoputa od Sremske Rače do Bijeljine.

- Molio sam Dodika da uradimo neke stvari brže, a onda ću reći i šta je Dodik tražio od nas. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture, i o spajanju Srbije i Srpske i Srbije i BiH. U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. To je velika stvar kako za RS tako i za BiH - rekao je predsednik.

Videosnimak konferencije za medije na kojoj su govorili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik objavljen je na portalu Radio-televizije Republike Srpske. Na 12:28 minutu snimka, predsjednik Srbije govori:

Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske i Srbije i Bosne i Hercegovine, da približimo jedne drugima, i u skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercijalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine, dakle, 19 kilometara koje će u visini između 80 i 90 procenata finansirati republika Srbija. To je velika stvar čini mi se kako za Republiku Srpsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu. Radovi veoma dobro napreduju na mostu na Savi, i na ovih 18 kilometara koje mi gradimo kroz teritoriju Republike Srbije,dakle od Kuzmina do Sremske Rače. Ono što je za nas važno i zamolio sam predsjednika Dodika da i u Sarajevu razgovara sa svojim kolegama, kada bude u mogućnosti - a to je da ubrzamo ukoliko je moguće, da Bosna i Hercegovina, i Republika Srpska, jer najveći deo će svakako prolaziti tu teritoriju Republike Srpske, ali i kroz teritoriju, kroz Bosnu i Hercegovinu, kako god okrenete -  izgradnju autoputa prema Sarajevu. 

Svi navedeni mediji su izvijestili o ovoj izjavi predsjednika Srbije u svojim člancima, no ipak su u naslovima izostavili važne detalje.

S druge strane, portal Face je, pored pominjanja “spajanja Srbije i RS”, naveo i Vučićevu izjavu o tome da “neće biti blokade na Drini”. U stvarnosti, ove dvije izjave nemaju veze jedna sa drugom, s obzirom na to da je Vučić o “blokadama na Drini” govorio u dijelu izjave o potencijalnim sankcijama međunarodne zajednice, što je u samom članku Face-a jasno navedeno:

Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino efekata s različitih strana, nikome ništa dobro neće donijeti! Šaljem posljednje upozorenje, molbu nima koji misle da su sa sankcijama već završili i da je pitanje samo implementacije, da još jednom razmisle! Blokada na Drini neće biti, dok imam utjecaj neću to dozvoliti

Pink i Informer su također, pored nedorečene izjave o spajanju, u svoje članke uvrstili i druge dijelove Vučićevog obraćanja, koji nemaju veze sa izjavom spajanju. Navodi o tome da je “situacija u BiH složena” i da je Vučić rekao kako se “suočavamo sa ogromnim pritiskom” nisu izgovoreni u kontekstu infrastrukture i spajanja, te su u naslovima navedeni zbog dodatne dramatizacije i senzacionalizma. 

Sastanak Dodika i Vučića održan je 23.10.2021. godine u Beogradu, u vrijeme zaoštrenih političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, stoga i naslove pomenutih portala treba staviti u kontekst aktuelnih političkih dešavanja.

Podsjećamo, nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo  dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zakon o neprimjenjivanju ove odluke. Takođe, predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpska odlučili su da neće učestvovati u radu i odlučivanju u državnim institucijama u BiH.

Politička situacija dodatno je zaoštrena nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 23. septembra odlučio da Zakon o šumama, kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, nije u skladu sa Ustavom BiH, te da su šume imovina države Bosne i Hercegovine, ne entiteta.  

Nakon ove odluke, Dodik je najavio posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i donošenje odluka o povlačenju saglasnosti na reformu Oružanih snaga, formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), kao i odluka o neprimjenjivanju oko 140 zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini.

Svjesnim biranjem dijela izjave o “spajanju Srbije i Srpske”, izostavljanjem ostatka detalja i izjave koji bi čitateljima i čitateljkama predočili da je riječ o infrastrukturnom spajanju, kao i nenavođenjem Bosne i Hercegovine koja je pomenuta u istoj rečenici, stvoren je prostor za pogrešno tumačenje poruke predsjednika Srbije. 

Na taj način, čitatelji/ke se navode na zaključak da je riječ o administrativnom ili teritorijalnom spajanju Republike Srbije i entiteta Republika Srpska, a ne o putnoj infrastrukturi.

Broj interakcija, ali i komentari na Facebook objavama pomenutih članaka pokazuju da su pojedini korisnici ove društvene mreže upravo na takav način protumačili ove naslove.


Pojedini mediji su, prenoseći poruke predsjednika Srbije, bili neprecizni. Tako RTRS i Sputnik u citatu izostavljaju Bosnu i Hercegovinu, iako ju je Vučić u kontekstu infrastrukturnog povezivanja pomenuo u istoj rečenici kad je pomenuo spajanje Srbije i Republike Srpske. 

Govorili smo o konkretnim projektima. Razgovarali smo o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, do kraja godine očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora o izgradnji auto-puta do Bijeljine, od 18 kilometara, koji će 90 odsto finansirati Srbija. Želimo i izgradnju auto-puta prema Sarajevu, i želimo tih 90 kilometara od Višegrada do Sarajeva da završimo što prije - dodao je Vučić

Shodno činjenicama, svi naslovi u kojima se govori o “spajanju Srbije i Srpske”, bez pominjanja dodatnih informacija koje bi pojasnile da je riječ o infrastrukturnom spajanju, dobijaju ocjenu klikbejt i manipulisanje činjenicama

Dodatno, članci u kojima je izostavljeno pominjanje Bosne i Hercegovine, koju je Vučić u svojoj izjavi pomenuo, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Napomena

18.11.2021. Članak portala Alo je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

19.11. 2021. Objektiv (.rs), Srbija danas, Sputnik, Face TV  i Bolja Bosna su u međuvremenu izmijenili članake i oni sadrže tačne informacije, pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

23.11.2021. Portal Slobodna Bosna je izmijenio članak i on sadrži tačne podatke pa dobija i ocjenu ispravljeno.

26.11.2021. Objava na YouTube kanalu FACE HD TV je izmijenjena i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

 

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 18. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me