Manipulativni navodi o ruskom zauzimanju “ukrajinskog predsjedništva”

Pojedini mediji predstavili su u naslovima svojih članaka rusko zauzimanje Kancelarije predstavništva ukrajinskog predsjednika u gradu Herson kao “zauzimanje predsjedništva Ukrajine”. Pritom su netačno naveli da se ono nalazi na okupiranom poluotoku Krim.

Putem forme dostupne na našoj web stranici, čitatelji/ke Raskrinkavanja prijavili/e su nam manipulative naslove u vezi sa aktivnostima ruske vojske u gradu Herson, objavljene u pojedinim medijima.

Na portalu Republika je 28.3.2022. godine objavljen jedan od takvih članaka, pod naslovom:

RUSI ZAUZELI UKRAJINSKO PREDSEDNIŠTVO! Skinuta i zastava Ukrajine!

Iako se u naslovu tvrdi da je ruska vojska zauzela predsjedništvo Ukrajine, u članku se navodi da je vojska zapravo zauzela predstavništvo predsjednika u gradu Hersonu, za koji se netačno navodi da se nalazi na Krimu.

Prema dostupnim podacima, ruska vojska je preuzela kontrolu nad predstavništvom predsednika Ukrajine na Krimu. Posle pripajanja Krima Rusiji, u Hersonu se pojavila takva kacelarija, piše ruski portal Delta.ru.

Tvrdnjama da se “posle pripajanja Krima Rusiji u Hersonu pojavila takva kacelarija” navodi se na zaključak da takva kancelarija prije 2014. nije postojala.

Manipulativan naslov, zajedno sa istim netačnim tvrdnjama u članku, objavljen je i na portalima Alo i Aloonline (.me):

SKINUTA I ZASTAVA Ruska vojska zauzela kancelariju Zelenskog?

U člancima još nekoliko medija iz Srbije objavljena je tvrdnja da je ruska vojska zauzela predstavništvo ukrajinskog predsjednika na Krimu (1,2,3,4). 

Iako su članci objavljeni u srbijanskim medijima, činjenica da su ih čitatelji/ke prijavili Raskrinkavanju ukazuje na to da su se oni čitali i dijelili i u BiH.


Gdje se nalazi Herson?

Herson je lučki grad na jugu Ukrajine, na rijeci Dnieper. U blizini njega, ali ne i “na Krimu”, kako tvrde spomenuti mediji. Gledajući Google Maps, jasno je uočljivo da, iako se ovaj grad nalazi u blizini ovog poluotoka, nije njegov dio.

Screenshot/ Google maps

Ukrajinski zvaničnici su 3.3.2022. godine potvrdili da je ovaj grad pao pod kontrolu ruske vojske.

Ruska novinska agencija Deita, koja je izvor ove vijesti, 28. marta objavila je da su ruske snage zauzele predstavništvo ukrajinskog predsjednika za Krim, koje se nalazilo u ovom gradu, također opremivši svoj članak manipulativnom naslovom u kojem se tvrdi da je “ruska vojska zauzela kancelariju predsjednika Ukrajine”. 

Dakle, iako je u pitanju predstavništvo za Krim, ono se, bar trenutno, suprotno navodima iz članaka mnogobrojnih portala, ne nalazi na Krimu.


Kada je predstavništvo otvoreno?

Tačan je navod da se Kancelarija za Krim u ovom gradu pojavila nakon aneksije ovog poluotoka, ali je to samo dio informacije o njegovom postojanju. Potpuna informacija je da je tada samo promijenila svoju lokaciju.

Naime, 1992. godine, ukrajinska vlada otvorila je Kancelariju predstavništva predsjednika Ukrajine u Republici Krim, navodi se na web stranici predsjednika Ukrajine. Ova kancelarija je, nakon aneksije Krima 2014. godine, premještena u Herson, koji se nalazi u blizini poluotoka.

Naslovi objavljeni na portalima Republika i Alo, u kojima se tvrdi ili implicira da je ruska vojska zauzela predsjedništvo Ukrajine, dovode čitatelje/ke na pogrešan zaključak da je riječ o Kancelariji predsjednika u Kijevu.

Shodno činjenicama, tvrdnje i implikacije da je ruska vojska zauzela ukrajinsko predsjedništvo, objavljene na portalima Republika i Alo, ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

Tvrdnju da je ruska vojska zauzela predstavništvo predsjednika Ukrajine na Krimu također ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

11.4.2022.

Nakon objave ove analize, portali Alo, Aloonline (.me), Srbija danas, Kurir i Republika ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 08. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me