Raskrinkavanje.ba

Manipulativno predstavljanje podataka sa američkog sistema VAERS

Društvenim mrežama se dijele podaci sa američkog sistema VAERS, uz tvrdnje da je riječ o registrovanim posljedicama vakcinacije u SAD-u. Ipak, američki sistem izvještavanja o neželjenim događajima nakon vakcine nije pouzdan i ne treba se uzimati “zdravo za gotovo”.

Na Facebook profilu prominentne pripadnice antivakserskog pokreta Slađane Velkov, 25.4.2021. godine, objavljen je spisak navodnih nuspojava vakcinacije u SAD-u:

Do sada je samo u USA, kao posledica kovid vakcina, registrovano
115 SPONTANIH ABORTUSA
3186 SMRTI
6282 HOSPITALIZACIJA
12374 URGENTNIH SLUČAJEVA
13483 POSETA LEKARU
531 ANAFILAKSI
606 BELOVIH PARALIZA
713 INFARKTA
4499 TEŠKIH ALERGIJSKIH REAKCIJA
420 TROMBOCITOPENIJA
A poznato je da se samo oko 1% posledica registruje.
https://www.openvaers.com/covid-data...

Iste tvrdnje pronašli smo još na nekoliko Facebook stranica, profila i grupa (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

 
Šta su činjenice?

Kao izvor za tvrdnju da je kao posljedica vakcine protiv Covida-19 samo u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano “115 spontanih abortusa, 3186 smrti, 6282 hospitalizacije” i druge navodne nuspojave, naveden je link sa tzv. VAERS-a. Sistem izvještavanja o neželjenim događajima vakcine (Vaccine Adverse Event Reporting System - VAERS) je sistem koji nadzire sigurnost vakcina koje su odobrene od strane američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA). Funkcioniše tako da svako može putem interneta da podnese izvještaj o događajima koji su nastali nakon vakcinacije, a VAERS pohranjuje sve izvještaje. 

Na stranici VAERS-a jasno je napisana napomena šta treba uzeti u obzir u pregledu pohranjenih podataka. Navedeno je da izvještaji u ovom sistemu ne dokazuju da je vakcina uzrokovala opisani štetni događaj, nego “samo potvrđuje da se prijavljeni događaj dogodio nešto nakon davanja vakcine”.

Izvještaj VAERS-u uglavnom ne dokazuje da je identifikovana vakcina uzrokovala opisani štetni događaj. To samo potvrđuje da se prijavljeni događaj dogodio nešto nakon davanja vakcine. Da bi VAERS mogao prihvatiti izvještaj, nije potreban dokaz da je događaj izazvan vakcinom. VAERS prihvaća sve izvještaje ne prosuđujući je li događaj uzrokovan vakcinom.

Na web stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), koji zajedno sa FDA vode VAERS, također je napisana napomena da je  VAERS sistem ranog upozoravanja i da ne može dokazati da je konkretno vakcina bila uzrok registrovanog događaja:

Kao sistem ranog upozoravanja, VAERS ne može dokazati da je vakcina stvorila problem. Konkretno, izvještaj VAERS-u ne znači da je vakcina izazvala štetan događaj. Ali VAERS može CDC-u i FDA dati bitne informacije. Ako se čini da vakcina može uzrokovati problem, FDA i CDC će istražiti i dalje po potrebi poduzeti mjere. 

Drugim riječima, bilo ko može opisati bilo koji zdravstveni problem nastao nakon vakcinacije, kao “posljedicu vakcine” i to ne mora dokazati da bi isti bio evidentiran u VAERS-u. To ovaj sistem čini podložnim najrazličitijim zloupotrebama, naročito od  antivakcinacijskih “aktivista”. Isti se, stoga, ne smatra pouzdanim izvorom podataka, niti se koristi kao izvor ozbiljnih istraživanja ni za SAD, a svakako ne postoji nikakvo opravdanje za njegovo uopštavanje i primjenu na druge države.

O nepouzdanosti VAERS-a pisali su Reuters, FactCheck i PolitiFact (1, 2) zbog sličnih manipulacija koje je i Velkov objavila. Kako PolitiFact navodi, VAERS je zaista koristan alat za praćenje simptoma, ali ne i alat kojeg trebamo uzimati “zdravo za gotovo”.

Uprkos tome što VAERS možda ne pokazuje precizne rezultate, zbog toga što je suštinski neregulisan, vakcine protiv Covida-19 se pomno nagledaju. Kao najčešće nuspojave, a koje nestaju kroz nekoliko dana, javlja se bol i oticanje na mjestu gdje je vakcina primljena, povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima, mučnina, malaksalost i slično, kako navodi CDC. Ipak, javljaju se i neke nuspojave za koje nije lako reći da li su uzrokovane vakcinacijom.

Kako navodi medicinski časopis Nature, “čak ni najveća klinička ispitivanja nisu namijenjena otkrivanju izuzetno rijetkih nuspojava, koje bi se mogle pojaviti u manje od jednog slučaja na 10.000 vakcinisanih. Budući da se stotine miliona ljudi sada vakciniše protiv COVID-19, logično je da će se čak i vrlo rijetki događaji - poput ozbiljnih alergijskih reakcija ili krvnih ugrušaka - početi pojavljivati ​​u izvještajima o sigurnosti”.

U istom članku, Nature navodi da je “nevjerojatno izazovno dokazati da je medicinski problem nakon imunizacije - poznat kao neželjeni događaj - izazvala sama vakcina”. To se dešava iz razloga što nije uvijek moguće putem laboratorijskog testa dokazati ovakvu uzročno-posljedičnu vezu, posebno zbog toga što su “barem u početku događaji povezani samo vremenom: osoba primi vakcinu, a zatim u nekom trenutku nakon toga iskusi neželjeni događaj”.

Samim time, činjenica je da je skoro pa nemoguće dokazati da li su svi događaji nastali nakon vakcinacije koje je Velkov izdvojila sa stranice VAERS, zaista nastali kao posljedica vakcine.

Ono što je činjenica je to da nije tačno da navedeni događaji predstavljaju “registrovane posljedice vakcine”, nego događaje koji su se desili nakon vakcinacije, a za koje nije dokazano da ih je vakcina i uzrokovala, što je jasno navedeno i na samoj stranici koja je navedena kao izvor. 

Također, netačna je i tvrdnja da se “samo oko 1% posledica registruje” koja nije potkrijepljena nikakvim dokazima niti izvorima. 

Shodno činjenicama, objava Slađane Velkov, ali i sve naknadne identične objave, dobijaju ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 25.04.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Sladjana Velkov: Do sada je samo u USA, kao posledica kovid vakcina, registrovano: 115 SPONTANIH ABORTUSA

Do sada je samo u USA, kao posledica kovid vakcina, registrovano: 115 SPONTANIH ABORTUSA

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija