Manipulativno prevedeni govor Muammara Gaddafija o stvaranju virusa

Proteklih dana se u BiH i regionu na društvenim mrežama i portalima širi citat Muammara al-Gaddafija, bivšeg libijskog predsjednika. Utvrdili smo da Gaddafi ipak nije izgovorio riječi koje mu se pripisuju, u obliku u kojem kruže internetom.

Ocijenjeni članci
Alo Manipulisanje činjenicama; Zenicagrad Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama;

Na društvenim mrežama se 21. marta pojavila fotografija Muammara Gaddafija, preko koje je ispisan njegov navodni citat. Neke od stranica koje su objavile istu fotografiju su Mutnik, Kolektivna evolucija, Zvornik - DrinaHercegovna crna oka, Bošnjački put te Ekskluziva

Na youtube kanalu Beli HD je istog dana objavljen i video sa naslovom “Evo sta je Muammer Gaddafi govorio o Virusu (Coronavirus )”.

Video donosi snimak govora Muammara Gaddafija, dok se preko snimka ispisuje i navodni prevod njegovih riječi. Za razliku od viralne fotografije, video donosi i nešto dužu navodnu izjavu Muammara Gaddafija:

Virus su napravile kapitalističke kompanije i pustile ga širom svijeta da se ljudi zaraze da bi na kraju mogli napraviti veliki profit. I imaju lijek ali ne žele odma da ga prodaju jer velike kompanije rade sa špijunskim organizacijama. Oni će sami stvoriti virus i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju.  

Ovaj video je istog dana postao viralan na društvenoj mreži Facebook. Nakon što je objavljen na stranici pod nazivom Krvavi Balkan, u narednih nekoliko sati podijeljen je i na drugim Facebook stranicama poput Odzak City, Dnevna doza natprosječnog Bošnje i Kale gospodar vremena

Ovom temom se bavio i fact-checking portal Faktograf iz Hrvatske, s obzirom da i u Hrvatskoj proteklih dana kruže isti navodi. Kako je Faktograf utvrdio, “ove rečenice Gadafi nije izgovorio”. 

Video snimak zapravo prikazuje govor Gaddafija sa Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 2009. godine. Kompletan transkript govora dostupan je na UN-ovim stranicama, te na portalu Africanews.

Faktograf navodi da se “Gadafi doista referirao na stvaranje virusa u laboratoriju, govoreći o svinjskoj gripi koja je tada harala svijetom. Pandemija svinjske gripe 2009. krenula je iz Meksika, a usmrtila je više od 18 tisuća ljudi.”

Evo što je Gadafi rekao o pandemiji svinjske gripe u svom govoru pred UN-om:
“Danas imamo svinjsku gripu. Možda ćemo sutra imati riblju gripu, jer nekad proizvodimo viruse kontrolirajući ih. To je komercijalni biznis. Kapitalističke kompanije proizvode viruse da bi mogli generirati i prodavati cjepiva. To je vrlo sramotno i neetično. Cjepiva i lijekovi se ne bi smjeli prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da lijekovi ne bi smjeli biti na prodaju, niti predmetom komercijalizacije. Lijekovi bi trebali biti besplatni i cjepiva bi se besplatno trebala davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i cjepiva i žele ostvariti profit. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih dijeliti besplatno, a ne naplaćivati”.

Portal Alo, a onda i Zenica grad, objavili su 22. marta članke koji također donose govor Gaddafija iz 2009. godine. Članci na oba portala tačno prenose citat Gaddafija, međutim, tekstovi sadrže i izmišljeni dio koji je kružio društvenim mrežama.

Gadafi je potom rekao da čitav svet treba da teži da zaštiti ljude, stvara i proizvodi vakcine i daje ih besplatno deci i ženama, a ne da profitiraju od toga.
Oni će sami stvoriti virus i prodavati vam lijek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rješenje koje već imaju.

S obzirom da je originalni govor Muammara al-Gaddafija sa skupštine UN-a iz 2009. dostupan i kao tekstualni transkript i kao video snimak, veoma je jednostavno ustvrditi da navodne citate koji kruže društvenim mrežama, bivši libijski predsjednik nije izrekao u tom obliku.

S obzirom na činjenice, članke portala Alo i Zenica danas, koji sadrže fabrikovanu izjavu bivšeg libijskog predsjednika, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

20.10.2020.

Analiza je dopunjena novim objavama istog citata, na Facebook profilu Lazarela M. Čabak (2.10.2020. ), te na 10 Facebook grupa (iz aprila, juna i jula 2020.godine). Samo sa profila Lazarela M. Čabak objava je podijeljena 2.300 puta, sa 206 lajkova i 32 komentara.

 

(Danira Karović za Raskrinkavanje.ba)
 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
“Bajka” o hapšenju, ranjavanju i višestrukim deportacijama Gine Haspel

Na društvenim mrežama Nikole Sandulovića u jednom danu objavljene su dvije...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Barack Obama nije uhapšen

Nakon što je anonimni kanadski portal objavio netačne tvrdnje da je uhapšen...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Lažni stogodišnjak reklamira "ljekoviti čaj"

Čitatelji/ke su nam prijavili/e članak sa upitom da provjerimo tačnost navo...

Lažna vijest Prikriveno oglašavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me