Raskrinkavanje.ba

Manipulativno tumačenje izjava Jensa Stoltenberga o “okončanju rata pod ruskim uslovima”

Izjave generalnog sekretara NATO saveza na pojedinim portalima netačno su protumačene i predstavljene kao stav ove alijanse.

Foto: Flickr 

Portal Sputnik Srbija 8.11.2022. godine objavio je članak s izjavama generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama. Naslov je glasio ovako:

Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

U članku se tvrdi da je Stoltenberg “priznao” da Alijansa ne želi prekid vatre pod ruskim uslovima, uz objašnjenje da bi time bila poslata poruka da se upotrebom sile mogu postizati politički ciljevi:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“.

Stoltenbergova izjava citirana je uz komentar da je ona bila odgovor na pitanje “zašto Zapad ne želi prekid vatre u Ukrajini”. 

„Ako Ukrajina pristane na ruske zahteve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije - postoji rizik da će biti nastavljeni napadi... To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susednim zemljama“, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini, već nastoji da nastavi da pruža vojnu podršku Kijev u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.

Sputnikov članak donosi i Stoltenbergove izjave o odnosu Rusije i NATO saveza te izjavu o želji svih da se rat završi, koja je opisana tvrdnjom da je generalni sekretar “uvjerio da NATO i dalje želi da okonča rat”.

Istovremeno, on je uverio da severnoatlantski blok i dalje „želi da okonča rat”.

„Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir... Da, želimo da okončamo rat, i to na najbolji način - da predsednik Putin poštuje suverenitet svog suseda – Ukrajine“, objasnio je generalni sekretar.

 Na kraju je prenesena izjava da NATO nije strana u ovom ratu, ali da podržavaju Ukrajinu. 

Članke s ovim tvrdnjama, uz isticanje navodne izjave da “NATO ne želi prekid vatre u Ukrajini”, u naslovima su objavili portali Kurir, Espreso, Alo online, Politika i drugi.

 

Manipulativno tumačenje izjava

U člancima se izjave generalnog sekretara NATO-a tumače kao “želje” te predstavljaju kao stav ovog vojno-političkog saveza. Time se implicira i umiješanost Saveza u sukob u Ukrajini.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg govorio je na panelu s Christophom Heusgenom, predsjedavajućim Minhenške sigurnosne konferencije (MSC) i bivšim ambasadorom Njemačke pri UN-u, 8.11.2022. godine na Konferenciji te organizacije o klimatskim promjenama (COP27). Cijeli transkript govora može se pogledati na ovom linku.

Suprotno medijskim navodima, Stoltenberg nije govorio o “željama” u vezi s tokom rata u Ukrajini – kao ni željama ili stavovima NATO saveza u tom kontekstu.

Na početku panela Stoltenberg je objasnio načine na koje NATO savez pristupa problemu klimatskih promjena. Razgovor je potom krenuo u pravcu pitanja globalnih implikacija koje rat Rusije protiv Ukrajine ima na sigurnost hrane i energije i na koji način rat utiče na borbu protiv klimatskih promjena. 

Ambasador Heusgen je potom Stoltenberga upitao za njegovo mišljenje o trajanju rata u Ukrajini.

Ambasador Christoph Heusgen: Ovo je, naravno, tema o kojoj se raspravlja i ovdje u Sharm El Sheikhu. Koje je Vaše predviđanje? Koliko će ovaj rat trajati?

Stoltenberg je odgovorio da su ratovi po prirodi nepredvidivi te da će on biti oprezan pri procjenama koliko dugo će ovaj trajati. Naglasio je da NATO saveznici i ostali partneri iz cijelog svijeta trebaju nastaviti pružati podršku Ukrajini, jer ako Rusija pobijedi, to će poslati poruku predsjedniku Putinu i drugim autoritarnim liderima da svoje ciljeve mogu postići korištenjem brutalne vojne sile. 

Kazao je da će, kao i većina ratova, i ovaj završiti za pregovaračkim stolom. S obzirom na to da pozicija za pregovaračkim stolom preslikava poziciju na bojnom polju, rekao je da “moramo” podržati Ukrajinu kako bi osnažili njenu poziciju u izglednim pregovorima o završetku rata. 

Budući da je rat u Ukrajini okarakterisao kao agresiju Rusije na drugu državu, istaknuo je da bi najbolje bilo kada bi predsjednik Putin i Rusija zaustavili borbe. Ukoliko predsjednik Zelenski i Ukrajina prestanu da se bore, Ukrajina će nestati kao nezavisna država, naveo je. Tu je razlika između agresora i žrtve agresije, rekao je Stoltenberg, i zbog toga “mi” podržavamo Ukrajinu i pravo na samoodbranu – pravo koje proizlazi iz Povelje UN-a. Kad bi Putin zaustavio rat u Ukrajini, to bi bilo dobro za cijene hrane i energije, rekao je.

Ambasador Heusgen nadovezao se na ovaj odgovor: 

Pa, hvala vam puno na ovoj važnoj izjavi i dozvolite mi da se još jednom zadržim na tome. Kada razgovarate s ljudima u Africi ili Latinskoj Americi, Aziji, koji sada zaista pate od onoga što ste spomenuli, rasta cijena energije i hrane. Kažu, pa, ovom ratu mora doći kraj. Može li doći do prekida vatre? Može li doći do pregovora i pritiska na obje strane da se rat zaustavi? I upravo ste objašnjavali šta bi to značilo za Ukrajinu, ali imam osjećaj da mnogi ljudi na “globalnom jugu” kažu, pa, znate, kada mi imamo sukobe, naravno, na nas se vrši pritisak da imamo prekid vatre, da prestanemo; a sada evo kažemo ne, ovo [op.a. rat u Ukrajini] mora da se nastavi. Mislim da tu moramo dosta toga da objasnimo i želio bih da vam ponovo dam priliku za to. Zašto nije jednostavno rješenje da samo kažete: ‘U redu, sad ćemo stati i imati prekid vatre?'

Dakle, iz ovoga se vidi da Stoltenberg nije bio upitan “zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini”, kako je to navedeno u Sputnikovom članku. Umjesto toga, Heusgen je upitao Stoltenberga da pojasni zašto u kontekstu ovog rata nije jednostavno ići za rješenjem da se “samo prekine vatra”.

Stoltenberg je zatim izjavio ono što su Sputnik i ostali portali interpretirali kao stav NATO saveza da “ne želi da rat u Ukrajini završi pod ruskim uslovima”.

Jer, ako Ukrajina popusti pred ruskim zahtjevima i prihvati da Rusija može samo da se useli, napadne Ukrajinu i onda zauzme teritoriju, onda postoji rizik da ih to podstakne ne samo na napade iznova i iznova već će postići sve više nakon svake invazije. Moramo zapamtiti da ovaj rat nije počeo u februaru 2022. godine, počeo je 2014. godine, kada je Rusija nezakonito anektirala Krim i preuzela kontrolu nad istočnim dijelom Ukrajine, a sada su ponovo napali i pokrenuli invaziju u punom obimu u februaru. I ako Rusija još jednom uvidi da je upotreba brutalne sile zapravo način da se postigne ono što žele, to je katastrofa za Ukrajinu. Ali to je i opasno za sve nas, jer onda šalje poruku da je upotreba brutalne sile način da se postignu politički ciljevi, da se preuzme kontrola nad susjednom državom.

Iz ovoga se vidi da Stoltenbergov odgovor nije bio o “željama” Zapada ili NATO saveza o završetku rata u Ukrajini, nego je pojasnio zašto bi prekid vatre pod ruskim uslovima, u ovom trenutku, bio katastrofalan za Ukrajinu i opasan za druge zemlje. 

U istom odgovoru Stoltenberg je naglasio da se Ukrajina sama brani, da NATO i njegove saveznice nisu uključene u rat, ali da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu.

Ukrajina se brani. NATO, NATO saveznici nisu strane u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu u pridržavanju prava na samoodbranu koje je utjelovio UN. 

Stoltenberg je iznosio mišljenje u skladu s pitanjem koje mu je postavljeno, a ne “priznanje” o željama NATO saveza, kako je to protumačeno u medijima.

S druge strane, ponovo na osnovu činjenice da NATO nije uključen u rat, nejasno je zašto je Sputnik ustvrdio da je Stoltenberg rekao da taj savez “želi da okonča rat u Ukrajini”. Naime, Stoltenberg je naglasio da svi žele da ovaj rat završi

I opet, kao što sam rekao, svi žele da se ovaj rat završi. Ali ako Ukrajina prekine borbu, prestat će postojati kao nezavisna nacija. Ako Rusija prekine borbu, onda ćemo imati mir. 

Zatim se osvrnuo na globalne posljedice ruske blokade ukrajinskih luka: 

Zatim, moramo se sjetiti da su globalne posljedice uzrokovane činjenicom da je Rusija blokirala luke, ukrajinske luke, više mjeseci. Ukrali su žito, ukrali brodove i veoma su otežali izvoz ključne robe. To je izazvalo globalne posljedice, globalne posljedice na cijene hrane i energije, što je onda važno za globalni jug.

Na kraju je, upotrijebivši množinu, zaključio “da, treba da završimo ovaj rat” – no ovo nije rečeno u kontekstu “želje NATO saveza”, nego u kontekstu ranije spomenute želje svih da rat u Ukrajini završi.  

Dakle, da, treba da završimo ovaj rat i najbolji i najlakši način za to jeste da predsjednik Putin poštuje suverenitet susjeda, Ukrajine.

U Sputnikovim člancima i njegovim prenošenjima manipulativno su protumačena i pitanja koja je Stoltenberg dobio i dijelovi njegovih odgovora na njih. 

Shodno navedenom, tvrdnju da je Stoltenberg dao odgovor na pitanje “zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Istu ocjenu dobija tvrdnja da je on rekao da NATO ne želi da se rat u Ukrajini završi pod ruskim uslovima. 

Ovu ocjenu dobija i tvrdnja da je Stoltenberg rekao da NATO želi da okonča rat u Ukrajini. 

Napomena

24.11.2022: Portali Kurir, Alo i Alo online su unijeli izmjene u članke ocijenjene ovom analizom, pa shodno tome ti članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

28.11.2022: Članak portala B92 također dobija ocjenu ispravljeno, budući da su u njemu urađene izmjene u skladu sa činjenicama iz ove analize.

29.11.2022: Portal Mondo je izmijenio ocijenjeni članak tako da on sada sadrži činjenice iz ove analize, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.

30.11.2022: Portal Vaseljenska je izmijenio ocijenjeni članak tako da on sada sadrži činjenice iz ove analize, pa u skladu s tim i ovaj članak dobija ocjenu ispravljeno.

2.12.2022: Portal Espreso je izmijenio ocijenjeni članak tako da on sada sadrži činjenice iz ove analize, pa u skladu s tim i ovaj članak dobija ocjenu ispravljeno.

18.4.2023: RT Balkan je izmijenio članak koji je ocijenjen u ocoj analizi, pa shodno tome, i ovaj članak dobija ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Sputnik: Столтенберг: Ако Украјина прихвати Путинове услове, то ће бити катастрофа

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да Алијанса не жели прекид ватре у Украјини под руским условима, јер би то, према његовим речима,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Kurir: NATO NE ŽELI PREKID VATRE U UKRAJINI! Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima,...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

B 92: Na korak do potpune katastrofe

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

RT Balkan: Столтенберг: Ако Украјина пристане на руске захтеве то би била катастрофа

Секретар Алијансе објаснио зашто Запад не жели завршетак сукоба у Украјини

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Alo online: NATO NE ŽELI PREKID VATRE! Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim riječim...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Espreso.co.rs: NATO NE ŽELI PREKIG VATRE U UKRAJINI: Stoltenberg ŠOKIRAO!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima,...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Epoha: Stoltenberg: Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve, bit će to katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da Savez ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uvjetima jer bi to, prema njegovim riječima, “pos...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Mondo.me: NATO NE ŽELI PREKID VATRE U UKRAJINI?! Stoltenberg šokirao cio svijet, dva scenarija za KRAJ RATA: Ako Rusija prestane..

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je izjavio danas da "Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima jer bi to onda znači...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Iskra: Столтенберг: Ако Украјина прихвати Путинове услове, то ће бити катастрофа

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да Алијанса не жели прекид ватре у Украјини под руским условима, јер би то, према његовим речима,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Politika: НАТО не жели прекид ватре у Украјини под руским условима

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да Алијанса не жели прекид ватре у Украјини под руским условима, јер би то, према његовим речима,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Alo: NATO NE ŽELI PREKID VATRE U UKRAJINI! Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima,...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Vaseljenska: Столтенберг је признао да НАТО не жели прекид ватре у Украјини под руским условима

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да алијанса не настоји да постигне прекид ватре у Украјини под условима Русије.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 09.11.2022

Postinfo: NATO ne želi prekid vatre u Ukraini! Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Twitter profili: Twitter profil: Stoltenberg

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 08.11.2022

Twitter profili: Twitter profil: Stoltenberg

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.11.2022

Twitter profili: Twitter profil: Stoltenberg

 • Manipulisanje činjenicama