Raskrinkavanje.ba

Manipulativno tumačenje tweeta: Biden nije poručio majkama da je bolje raditi nego odgajati djecu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentarisao je novi zakon koji će omogućiti ženama da se vrate na posao jer će imati pristupačnu brigu za djecu ili druge članove porodice. Nekoliko portala je predstavilo njegov komentar bezmalo kao napad na majčinstvo.

Na portalu Narod, 10.12.2021. godine objavljen je članak s naslovom:
 

Biden poručio da je bolje za majke da rade nego da odgajaju djecu

Članak se odnosi na usvajanje Build Back Better zakona, koji je dio programa koji je pokrenuo predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden. 

U članku se navodi da je Biden umanjio značaj majčinstva te naglasio da majke treba da rade.

Američki predsjednik Biden umanjio je važnost majčinstva, te naglasio da majke trebaju raditi, donosi portal LifeSiteNews
Prije nekoliko dana američki predsjednik Joe Biden putem Twittera komentirao je uvođenje novog zakona. (To je tzv. Build Back Better – zakon koji između ostalog uključuje i omogućavanje skrbi predškolske djece u državnim ustanovama kako bi majke mogle raditi, op.prev.).
Želi da radno sposobne žene rade i da se drugi brinu o djeci
Time je pokazao da on i ostali demokrati nimalo ne cijene ulogu majke u brizi o djeci ili potrebitim članovima obitelji.
Biden ne želi da majke ostaju doma i brinu se o svojoj djeci. Želi da fizički sposobne žene koriste svoju radnu sposobnost dok mogu, a da brigu o svojoj djeci plaćaju strancima
„Skoro 2 milijuna žena u našoj zemlji ne radi jer se moraju brinuti o djeci ili starijem članu obitelji”, izjavio je na Twitteru Biden. „Mojim novim zakonom skrb će postati dostupna i pristupačna svima, te će pomoći da se majke vrate na posao”, dodao je. Pokušao je zvučati kao da želi samo najbolje za američke žene i njihove obitelji.


Članak je potom objavljen i na portalu Međugorje News. 

Kao izvor članka, portal Narod je naveo LifeSite News, kanadsku desničarsku web stranicu na kojoj se, između ostalog, promoviše ukidanje prava na abortus, te antivakcinacijski narativi. Zbog objavljivanja dezinformacija o vakcinama i pandemiji, stranici je ukinut pristup Facebooku i YouTubeu.  

Na ovom portalu, članak s identičnim tvrdnjama, ali nešto drugačijeg naslova, objavljen je 23.11.2021. godine. Naslov članka na engleskom jeziku je “Moms slam Biden for tweet suggesting it’s better for them to work rather than raise their kids” odnosno, “Mame kritikuju Bidena zbog tweeta koji sugeriše da je za njih bolje da rade nego da odgajaju svoju decu”.

Šta su činjenice?

U članku stranice Narod objavljen je link na tweet koji je Biden podijelio na svom zvaničnom Twitter profilu 23.11.2021. godine. 

Biden u tweetu navodi:

Skoro 2 miliona žena u našoj zemlji spriječeno je da učestvuje u tržištu rada jer moraju da se brinu o djetetu ili o starijem članu porodice kod kuće.
Moj Build Back Better zakon će brigu [o djeci, starima i nemoćnima] učiniti dostupnom i pristupačnom i pomoći će im da se vrate na posao.

U članku portala Narod, kao i njegovom prenošenju na Međugorje News, objavljen je prevod Bidenovog tweeta, koji je djelimično netačan.

Narod je u članku koristio sljedeći prevod:

(...)„Skoro 2 milijuna žena u našoj zemlji ne radi jer se moraju brinuti o djeci ili starijem članu obitelji”, izjavio je na Twitteru Biden. „Mojim novim zakonom skrb će postati dostupna i pristupačna svima, te će pomoći da se majke vrate na posao”, dodao je. Pokušao je zvučati kao da želi samo najbolje za američke žene i njihove obitelji.(...)

Biden, dakle, u tweetu nije govorio isključivo o majkama niti o svim ženama koje ne rade, nego o ženama koje ne mogu da se vrate na posao jer se moraju brinuti o članovima porodice. Pritom je koristio termin “žene”, a ne “majke“, kako je to Narod preveo u svom članku.

U tweetu u kojem komentariše Build Back Better zakon, Biden nije poručio majkama da je za njih bolje da rade nego da odgajaju djecu. 

Ono što je Biden napisao jeste da će skoro dva miliona žena koje su prestale raditi jer ne mogu priuštiti brigu o djeci ili članu porodice imati mogućnost da se vrate na posao, jer će briga za djecu ili treća lica biti osigurana kroz državni sistem. On se u ovom tweetu obraća ženama koje ne mogu da rade jer je njega za djecu i starije članove porodice preskupa, te one u toj situaciji ostaju kod kuće. 

Broj od dva miliona žena, koji se spominje u Bidenovom tweetu, podudara se sa brojem žena koje su tokom pandemije bile prinuđene da prestanu raditi, a kojima bi novi zakon trebao pomoći da se vrate na posao. Prema podacima američkog zavoda za statistiku rada, broj zaposlenih žena u SAD-u je, naime, smanjen za nešto više od dva miliona u periodu od februara 2020. godine do februara 2021. godine. 

Podatke o dva miliona žena, na koje se Biden referiše u svom tweetu, objavio je Pew Research Centre u aprilu 2021. godine. Prema tim podacima, kada se uporede brojevi iz februara 2020. i februara 2021. godine, broj zaposlenih žena manji je za skoro 2,4 miliona. O ovoj temi pisao je PolitiFact, američki sajt za provjeru tačnosti činjenica.

(...) Na pitanje o statistici [izvor podatka o više od 2 miliona žena koje su ostale bez posla tokom pandemije], Allredov ured je ukazao na članak koji je objavio Pew Research Centre u aprilu, a u kojem je analizom podataka Zavoda za statistiku rada utvrđeno da je približno 2,4 miliona žena nezaposleno u periodu od februara 2020. do februara 2021.
Podaci Zavoda za statistiku rada iz mjesečnih anketa o zaposlenosti ukazuju da je 77.534.000 žena starosti od 16 i više godina bilo u zaposleno ​​u februaru 2020. godine, a da je 75.149.000 žena radilo u februaru 2021. Razlika između tih brojeva je skoro 2,4 miliona žena. 
Ukoliko želite da ažurirate te brojke, u oktobru 2021. bilo je 75.737.000 žena koje su radile. Razlika između te vrijednosti iz februara 2020 — prije pada u martu 2020 — i oktobra 2021. je skoro 1,8 miliona žena.
Dakle, u oktobru je bilo 1,8 miliona žena manje u radnoj snazi ​​nego u februaru 2020.
To pokazuje da se značajan broj žena ponovo pridružio radnoj snazi ​​od februara 2021. godine, ali je broj žena koje rade i dalje mnogo niži od nivoa prije pandemije.(...)
 

Build Back Better zakon, kako se navodi na zvaničnoj stranici Bijele kuće, posvećen je promjenama koje za cilj imaju poboljšanje položaja srednje klase u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je CNN naveo u članku od 8.12.2021. godine, Build Back Better se najviše fokusira na pitanja socijalne sigurnosti, to jest na obezbjeđivanje fondova koji bi smanjili troškove brige za djecu.  

Bloomberg je u članku objavljenom 18.11.2021. detaljnije pisao o promjenama koje bi Build Back Better zakon donio: od plaćenog porodiljskog odsustva do besplatnog predškolskog obrazovanja za određeni broj djece. Istim zakonom bi se troškovi njege ograničili na 7% prihoda porodice, što bi značilo da oni sa najnižim primanjima ne bi platili skoro ništa. 

U Bloombergovom članku navodi se:

(...) Najnovija verzija zakona koji Biden predlaže omogućila bi četiri sedmice plaćenog odsustva svim novim roditeljima, što je manje u odnosu na prvobitno predloženih 12 sedmica, ali je još uvijek povijesno za SAD - jednu od samo nekoliko zemalja koje uopšte ne nude plaćeno porodiljsko odsustvo. (...)
Nedostatak pristupa pristupačnoj, kvalitetnoj brizi o djeci bio je glavni razlog zašto žene masovno napuštaju posao tokom pandemije. Nekoliko mjeseci nakon početka Covid-19 krize, istraživanja domaćinstava koje provodi Biro za popis stanovništva pokazala su da mlade žene napuštaju posao skoro tri puta češće nego muškarci zbog brige o djeci. Čak i kad su škole ponovo počele sa radom, žene se i dalje nisu vraćale na poslove. (...)
Bidenov prijedlog ograničava troškove brige o djeci na najviše 7% od prihoda porodice za većinu domaćinstava. Oni koji zarađuju vrlo malo ne bi platili ništa. Također bi se obezbijedio besplatan predškolski sistem za uzrast od tri i četiri godine. Ako se zakon usvoji, države bi se morale pobrinuti da osoblje za brigu zarađuje jednako kao i nastavnici u osnovnim školama sa sličnim kvalifikacijama. Detalji bi uglavnom bili ostavljeni na odlučivanje pojedinačnim saveznim državama. (...).

Dakle, riječ je manipulativnom tumačenju tweeta koji je Biden objavio u vezi s Build Back Better zakonom. U tweetu i u Zakonu se nigdje ne navodi da je bolje da majke rade nego da odgajaju djecu. Ovim zakonom se nudi mogućnost ženama koje ne mogu da se vrate na posao, jer se brinu za druge (djecu i/ili starije članove porodice,) da iskoriste državni program za pristupačnu brigu o djeci i članovima porodice i da ponovo počnu raditi.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje iz članka portala Narod i Međugorje News, o tome da je Biden poručio majkama da je bolje da “rade nego da odgajaju djecu”, da je umanjio važnost majčinstva i naglasio da majke trebaju raditi, te da on ne želi da majke ostaju doma i brinu se o svojoj djeci, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama


(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 10.12.2021

Narod.hr: Biden poručio da je bolje za majke da rade nego da odgajaju djecu

Američki predsjednik Biden umanjio je važnost majčinstva, te naglasio da majke trebaju raditi, donosi portal LifeSiteNews

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.12.2021

Međugorje news: Počelo je rušenje temelja obitelji: Biden poručio da je bolje za majke da rade nego da odgajaju djecu

Američki predsjednik Biden umanjio je važnost majčinstva, te naglasio da majke trebaju raditi, donosi portal LifeSiteNews

  • Manipulisanje činjenicama