Raskrinkavanje.ba

Manipulisanje izjavama o toku rata u Ukrajini

Nekoliko portala objavilo je članke sa senzacionalističkim naslovima o državnom udaru koji se navodno dešava u Rusiji. Radi se, zapravo, o tvrdnjama iz stare izjave jednog ukrajinskog zvaničnika.

Foto: Elg21/Pixabay

Anonimni portal Life style dom 25.9.2022. objavio je članak opremljen naslovom:

UPRAVO JAVLJENO! ”PUTIN JE GOTOV!”- SVE SE DESILO TOKOM NOĆI, U TOKU JE DRŽAVNI UD*R U RUSIJI (FOTO)

U članku se izvještava o tome da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju. Navodi se, između ostalog, da je nakon te odluke došlo do zabrane letova iz Rusije.

Nakon ove njegove odluke desilo se to da je veliki broj vojno sposobnih Rusa krenuo da bježi i da napušta Rusiju, te su nestale iz prodaje sve avionske karte bez obzira na njihove visoke cijene, pa je na kraju ruska vlada i zabranila letove iz Rusije do daljnjeg.

U članku se navodi i da su se oglasili pripadnici ukrajinskih obavještajnih službi. Jedan od njih naveo je da će doći do prekretnice rata u drugoj polovini oktobra.

Nakon toga su se oglasili i neki pripadnici obavještajnih službi u Ukrajini koji smatraju da je Putin sa ovim potezom gotov i da će se cijela situacija oko Ukrajine smiriti do kraja godine. Ujedno su podvukli da postoje mnogi dokazi da je Putin teško bolestan, da ima tum*r, kao i da je u pripremi državni ud*r: ”Prekretnica će biti u drugoj polovini oktobra. Većina aktivnih borbi bit će završena do kraja ove godine. Kao rezultat toga, obnovit ćemo ukrajinsku moć na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim”, kazao je Budanov.

Članak je prenesen na portalu Kreacije

Anonimni Žena portal objavio je 26.9.2022. godine članak s istim naslovom. Ipak, u ovom članku nema navoda o zabrani letova iz Rusije. U njemu se prenosi izjava o prekretnici rata u Ukrajini, ali je predviđena za septembar.

Oglasio se i šef ukrajinske obavještajne službe, Budanov koji je rekao da ukoliko se situacija ne smiri da je Putin “gotov”, a rekao je i sljedeće: “Prekretnica će biti u drugoj polovini septembra. Većina aktivnih borbi bit će završena do kraja ove godine. Kao rezultat toga, obnovit ćemo ukrajinsku moć na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim”, rekao je on.

Članak Žena portala objavili su Cenzurisano, Online recepti, Pozitiv media, Vaš glas i Detaljno.

Na portalima USK vijesti i Dobar dan također su objavljeni članci s istim naslovom, ali ni u njima nema tvrdnje da su letovi iz Rusije zabranjeni. Citiran je Budanov, koji je navodno rekao da će do prekretnice rata doći u avgustu.

Šta su činjenice?

Državni udar iz analiziranih naslova je u člancima zapravo mišljenje “pripadnika obavještajnih službi”. Pretraga dijela citata pokazuje da je Budanov iz članaka šef ukrajinske vojne obavještajne službe, generalmajor Kiril Budanov. On je izjavio da će “većina aktivnih borbi biti završena do kraja ove godine” i da će se kao rezultat toga “obnoviti ukrajinska moć na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim”. Budanov je također izjavio da je u Rusiji u toku državni udar.

On je ove izjave dao u maju 2022. godine, u ekskluzivnom intervjuu za Sky News. Intervju s Budanovim objavljen je 14.5.2022. godine, a ubrzo su ga prenijeli i brojni domaći i regionalni mediji (1, 2).

Dio izjave u članku portala Life style dom i Kreacije koji glasi “prekretnica će biti u drugoj polovini oktobra” izmišljen je. Budanov jeste prognozirao prekretnicu u ratu protiv Rusije i naveo da je očekuje u avgustu.

Njegovo predviđanje prekretnice rata u avgustu navedeno je na početku intervjua za Sky News.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da rat s Rusijom ide tako dobro da će doći do prekretnice do sredine avgusta i da će biti gotov do kraja godine.


Tvrdnja da su iz Rusije “zabranjeni letovi” nakon proglašenja djelimične mobilizacije posve je netačna. Pretraga pokazuje izvještaje brojnih svjetskih medija o tome da je potražnja za avionskim kartama nakon Putinove odluke značajno porasla. Ni u jednom se ne navodi da je Rusija zabranila letove iz zemlje. Te navode nismo pronašli ni na stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije ni na zvaničnoj stranici ruskog predsjednika.

Dakle, netačno je da je “ruska vlada zabranila letove iz Rusije do daljnjeg”, kao što je netačno i da je Budanov izjavio da će “prekretnica” rata u Ukrajini biti u drugoj polovini oktobra.

Netačna je i tvrdnja iz analiziranih naslova da je “upravo javljeno da je državni udar u toku u Rusiji”.

Žena portal je u svom članku naveo da je Budanov izjavio da će do prekretnice rata u Ukrajini doći u septembru, što nije tačno, kako smo već objasnili. Identična tvrdnja našla se i u prenošenjima ovog članka na portalima Cenzurisano, Online recepti, Pozitiv media, Vaš glas i Detaljno.

Portali Dobar dan i USK-vijesti objavili su identičan naslov, kao i portali Life style dom i Kreacije, ali su članci drugačijeg sadržaja. U njima se navodi tačna Budanova izjava o tome da će u ratu protiv Rusije doći do prekretnice u avgustu. U člancima je objavljen link koji vodi na članak portala Klix iz maja 2022. godine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz analiziranih naslova da je “upravo javljeno, Putin je gotov, u toku je državni udar” ocjenjujemo kao klikbejt

Tvrdnju iz članka portala Life style dom da su iz Rusije “zabranjeni letovi” nakon odluke o djelimičnoj mobilizaciji ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ne postoje nikakvi dokazi o takvoj odluci. Objavu ove tvrdnje u članku portala Kreacije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je Budanov izjavio da će prekretnica rata s Rusijom biti u drugoj polovini oktobra, objavljenu na portalu Life style dom, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Budanov je u maju najavio prekretnicu rata s Rusijom i rekao da će se desiti u avgustu, a ne u oktobru. Time je netačno i da je dao izjavu nakon proglašenja djelimične mobilizacije u Rusiji.

Objavu ove tvrdnje na portalu Kreacije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju iz članka Žena portala da je Budanov izjavio da će do prekretnice rata u Ukrajini doći u septembru također ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovu tvrdnju u člancima portala Cenzurisano, Online recepti, Pozitiv media, Vaš glas i Detaljno ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

3.10.2022.Redakcija portala Vaš Glas dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 25.09.2022

Lifestyle Dom: UPRAVO JAVLJENO! ”PUTIN JE GOTOV!”- SVE SE DESILO TOKOM NOĆI, U TOKU JE DRŽAVNI UD*R U RUSIJI (FOTO)

U ovome tekstu ćemo se opet malo fokusirati na dešavanja u Rusiji i Ukrajini, a tamošnji sukob je opet glavna tema svih svjetskih medija.

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Klikbejt 25.09.2022

USK Vijesti: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UDAR u Rusiji

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe general major Kiril bidanov je rekao da rat sa Rusijom ide dobro, te da će doći do prekretncie od sredine aug...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 25.09.2022

Dobar Dan: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UDAR u Rusiji

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe general-major Kiril bidanov je rekao da rat sa Rusijom teče dobro da će doći do prekretnice od sredine august...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2022

Kreacije: UPRAVO JAVLJENO! ”PUTIN JE GOTOV!”- Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UD*R u Rusiji (FOTO)

U ovome tekstu ćemo se opet malo fokusirati na dešavanja u Rusiji i Ukrajini, a tamošnji sukob je opet glavna tema svih svjetskih medija. U rusiji u p...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2022

Online recepti: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV! – SVE SE DESILO TOKOM NOĆI, U TOKU JE DRŽAVNI UDAR U RUSIJI

Jučer je se oglasio predsjednik Rusije Vladimir Putin, kada je istakao da slijedi 10 godina zatvora za sve one koji se ogluše o poziv za mobilizaciju....

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 26.09.2022

Žena Portal: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UDAR u Rusiji!

I danas ćemo da se bavimo sa novostima koje nam dolaze iz svijeta, tačnije sa istoka, gdje je rat u Ukrajini opet jedna od glavnih tema. Sve je počelo...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2022

Pozitiv media: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UDAR u Rusiji

U nastavku današnjeg članka dotaći ćemo se najnovijih vesti koje nam dolaze iz sveta . Dakle , dnaas ćemo da govorimo o dešavanjima u Rusiji , a koja...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2022

Vaš glas: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. SVE SE DESILO TOKOM NOĆI, U TOKU JE DRŽAVNI UDAR U RUSIJI

U nastavku današnjeg članka dotaći ćemo se najnovijih vesti koje nam dolaze iz sveta . Naime , danas ćemo da se fokusiramo na dešavanja u Rusiji ,a gd...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.09.2022

Detaljno: UPRAVO JAVLJENO! PUTIN JE GOTOV!.. Sve se desilo tokom noći, u toku je DRŽAVNI UDAR u Rusiji

Jučer se oglasio ponovo predsednik kada je rekao da sledi 10 godina zatvora za sve one koji se ogluše o poziv za mobilizaciju. Također je obećao porod...

 • Prenošenje lažnih vijesti